MINNE VANHAT KÄSITYÖT?
KYSYMYS KÄSITYÖNOPETTAJIEN POSTITUSLISTALLA:
Onko kellään tietoa, minne voisi toimittaa vanhoja kirjailtuja pöytäliinoja ym.? Lähinnä ajattelin jotain instanssia, joka voisi ne kenties
säilyttää. Vai vienkö vaan vaihtotorille isoäidin kaikki upeat kirjomukset, joille ei itsellä ole käyttöä? Ei oikein kyllä ole mielestäni sopiva
"loppusijoituspaikka" sellaisille töille.
OPETTAJIEN VASTAUKSIA
siniset tekstit = lupa saatu
Vaihtotorille ei tosiaankaan kannata hienoja kirjomuksia viedä. Varsinkin, jos sinulla on jotain niihin liittyviä kertomuksia, niin
Käsityön museo Jyväskylässä saattaisi olla kiinnostunut. Tai paikallinen maakuntamuseo. Ja voisihan niistä jonkun säilyttää
tulevillekin polville muistoksi. Kuka sitä tietää mikä taas seuraavaa sukupolvea kiinnostaa. Usein nämä asiat hyppäävät polven tai pari yli ja tulevat taas akuuteiksi.
Kysypä Käsityömuseolta Jyväskylästä. Lisätietoja lahjoituksesta museolle löydät osoitteesta http://www.craftmuseum.fi/ »
Anna Alaranta
tällaisia asioita opettava ja vanhojakin tekstiilejä opetusmateriaalina käyttävä
Suomen Käsityön museo Jyväskylässä on oiva paikka tekstiilien loppusijoitukseksi. Ovat erityisen kiitollisia tekstiileistä, joilla "on tarina", eli joiden historiasta tiedetään mahdollisimman paljon.
Päivi Räsänen
Esimerkiksi Suomen Käsityön museo Jyväskylässä voisi olla sopiva paikka tarjota vanhoja kirjontatöitä:
http://www.craftmuseum.fi/ » sivuilta löytyy yhteystiedot.
Taina Kangas
Kansallispukutaitaja
Hämeenlinna
Suosittelen kysymään loppusijoitusta vanhoille käsitöille esim. Suomen käsityömuseosta Jyväskylästä. Myös maakuntamuseot tai paikalliset museot voisivat olla kiinnostuneita.
Toimin itse käsi- ja taideteollisuusalalla ja yritän pelastaa vanhoja käsitöitä mm. huutokaupoista. Ostokseni ovat saaneet luonani hyvän kodinja ne ovat myös esillä. Uskoisin, että myös myymällä isoäitisi käsityöt käsitöistä kiinnostuneile, löydät niille hyvän kodin ei se kiertoon laittaminenkaan huono idea ole. Sitten on aina se mahdollisuus, että säilytät käsityöt itselläsi. Joskus voi kuitenkin tulla se aika, jolloin niille olisi käyttöä.
Anne Paloheimo
Ainakin yksi todella hyvä ja otollinen paikka lahjoittaa tuollaista materiaalia olisi koulut. Niitä ei havaintomateriaaliksi perinnekäsitöistä tahdo löytää enää mistään, korkeintaan antiikkiliikkeistä ja silloin ne ovat niin kalliita, ettei sellaiseen ole varaa kellään. Minä ainakin ottaisin iki-kiitollisena vastaan. Eli jos et mielestäsi parempaa keksi, lähetä osoitteeseen Ounasvaaran yläaste/tekstiili, Poropolku 7, 96500 Rovaniemi. Maksan mielelläni postikulut.
Leena Kervinen, lehtori
Olen käsityön opettaja ja harrastan vanhoja tekstiilejä ja 1800-l hirsitalon entisöintiä Viitasaarella. Mikäli et löydä paikkaa perintötekstiileille voin ottaa vastaan niitä postitse tai toimitan ne osittain esim. kansallismuseoon Helsinkiin tai Keski-Suomen museoon talteen. Hyvä olisi tietää niiden alkuperästä jotain esim. tekijä, paikkakunta, käyttö ym.
Anne-Marita Paananen, Helsinki
Ainakin maaseudulla paikallinen kotiseutumuseo voisi ottaa vastaan käsinkirjottuja liinoja. Toinen vaihtoehto on myydä ihan jossakin
huutonetissä, sillä käsityönharrastajat voisivat arvostaa niitä ja ehkäpä uudelleen hyödyntää.
Saila Havusela
Hämeenlinnassa toimii Perinne- ja taidetekstiililiike Niittyvilla, joka ottaa vastaan tai ostaa vanhoja tekstiilejä.
Osoite: Wetterhofinkatu 4, 13100 Hämeenlinna
Anu Pääskyvuori
Ethän vain missään nimessä hävitä niitä tai heitä pois. Hämeenlinnalaisen Niittyvilla-nimisen yrityksen vetäjä varoittelee, ettei edes sitä risaista pyyheliinaa kannata heittää pois, sillä kaikelle voi löytyä käyttöä. Mm. lavastajat ja puvustajat kyselevät heiltä milloin mitäkin.
Toinen paikka, josta voit kysyä on Käsityömuseo Jyväskylässä. Parisen vuotta sitten heillä oli vanhojen pöytäliinojen näyttely ja muistaakseni he jopa pyysivät niitä lahjoituksina.
Jos olet itse käsityötaitoinen, voisit tehdä niistä jotain uutta tilkkutyönä. Kurkkaapa Suuri käsityölehti no 4/2008. Siinä julkaistiin
vanhoista valkokirjontatöistä (lakanoista yms.) tekemäni parisängynpeitto.
Jos et itse ole käsityötaitoinen, ilmoittaudun kohtuullista korvausta vastaan tekemään sinulle jotain uutta ihanaa noista vanhoista käsitöistäsi. Mahdollisuuksia on paljon: laudeliinoja, verhoja, tyynynpäällisiä, tilkkupeittoja, seinätekstiilejä, vain mielikuvitus on rajana.
Voin myös ottaa lahjoituksena, tai ostaa niitä sinulta, riippuen siitä, missä olisivat nähtävänä.
Lea Heinämaa
Jos aiot antaa/myydä vanhoja käsitöitä jollekin jälleenmyyjälle, toivoisin että voisit myydä myös minulle joitakin
kijontoja. Olen opettanut kirjontaa mm. yliopistolla tulevilla käsityönopettajille ja tehnyt niitä itse. Vanhat kirjontaliinat ovat
siis oman ammattini kannalta olennaista demonstraatio ainesta.
Päivi Fernström
Olen käsityötieteilijä, jonka erityisenä mielenkiinnon kohteena on suomalaiset käsityöt. Olen pitänyt ja tulen jatkossakin pitämään luentoja esimerkiksi suomalaisen pöytäliinan, pannumyssyjen ja ryijyjen historiasta. Luennoilla minulla on mukanani havaintomateriaalia sekä konkreettisesti että runsaina kuva-aineistoina.
Väitöskirjaani teen tekstiilitaiteilija Ilona Jalavasta, jonka mallikirjat ja Naisten käsityöt-lehti olivat erittäin suosittuja 1910-1926. Lisäksi hän toimitti 30-luvulla Kotilieden käsityöliitettä, jonne myös piirsi mallit itse. Tutkimustani varten etsin aikanaan mallien mukaan valmistettuja tuotteita verratakseni niitä Jalavan malleihin ja ohjeistuksiin.
Olisin erittäin kiinnostunut kokoelmastanne ja mielelläni ottaisin talteen myös kaikki mahdolliset tiedot käsitöiden valmistumisajankohdasta ja tekijästä taustatietoineen. Ja ehkä on olemassa myös lehtiä tai kirjoja, joista mallit ovat peräisin?
Marika Kuitunen