Tätä mallia voi soveltaa monenlaisiin pieniin nahkapussukoihin ja koteloihin riippuen laittaako vyölenkkejä ja muokkaamalla kokoa. Tässä mallissa käytetty n. 2 mm paksua sekundanahkaa, jossa valmiiksi halkeamia. Harjoittelutöitä on hyvä tehdä halvemmista tai huonommista materiaaleista, jonka takia sekundanahka voi olla hyvä vaihtoehto kouluihin.
Tarvikkeet:
- Nahkaa
- Naskali
- Veitsi tai mattoveitsi
- Ohennushöylä/veitsi (voi myös olla puukko mutta hankalampi)
- Väline ompelereikien merkkaamiseen (reikähaarukka, haarukka, viivoitin, tms.)
- Nahkaneula
- Vahalanka
- Neppari, solki tai jokin muu kiinnitysväline
- Nahkareijitin
- Reunaleikkain
Malli piirretty paperille käyttäen oman puhelimeni mittoja apuna. Kannattaa huomioida taitosvarat pari milliä per taitos.
Paperilta jäljennetty muoto nahalle. Huomioitavaa on nahan venymissuunta, esimerkiksi läpän kohdalla vähäinen venyvyys hyvä, ettei veny nepparin ohi. Venyvyyttä voi testata käsin venyttämällä tai jos tietää valmiiksi vuodan suunnasta.
Nahkapala leikattu veitsellä ja taitoskohtia ohennettu höylällä. Myös ompelereiät tehty valmiiksi käyttäen naskalia. Reikien välit voi mitata vaikka haarukalla, että tulevat tasavälein. Reiät kannattaa tehdä nahan sileältä puolelta siistimmän ulkonäön vuoksi. Tässä vaiheessa voi myös huolitella kaikki reunat halutessaan reunaleikkaimella.
Nahka kostumassa ompelemista varten. Märkää nahkaa on helpompi käsitellä ommellessa, sekä lanka uppoaa nahkaan, jolloin ompeleesta tulee pitävämpää. Jos käytät painoa, että nahka pysyy veden alla, ota huomioon, että painosta voi jäädä märkään nahkaan jälki.
Hukkanahasta leikkasin vyölenkit ja rei’itin samalla pistonpituudella kuin päänahkapalan.
Vyölenkkien paikat mitattu halutulle korkeudelle ja etäisyydelle.
Näin lyhyessä saumassa kannattaa olla 6-8 kertaa sauman pituuden verran vahalankaa. Mitä lyhyempi sauma, sitä enemmän varaa on jätettävä sitä varten, että neulat saa pistettyä läpi. Vyölenkeissä käytetty 8 kertaista langan pituutta ja reunasaumoissa 6 kertaista langanpituutta.
Neula laitetaan molempiin vahalangan päihin ja pistetään ensimmäisestä reiästä puoliksi läpi. Nahkapistossa molemmat neulat kannattaa laittaa reiästä läpi samaan aikaan, että toinen neula ei mene toisesta vahalangasta läpi mikä vaikeuttaa ompeleen kiristämistä. Jos molemmat eivät meinaa mahtua reiästä samaan aikaan, ole varovainen pistäessäsi yhden neulan kerrallaan.
Molemmat lenkit valmiiksi ommeltuina. Kun sauma on ommeltu loppuun, se päätellään lähtemällä takaisin päin kunnes lanka loppuu, ja päät piilotetaan sauman sisään. Lenkit ommeltu kiinni niin, että ne pullottavat hieman taustanahasta vyön läpi asettamisen helpottamiseksi.
Etusaimoilla sama prosessi
Läpän kiinnitysmenetelmänä voi olla solki, naru taikka neppari. Mallissa on valittu neppari, johon reikä tehty nahkarei’ittimellä haluttuun mitattuun keskipisteeseen. Rei'ittimen teräpuoli kannattaa olla nahan sileällä puolella rei'ittäessä siistimmän reiän aikaansaamiseksi.
Läpän kaarevuus tehty mittaamalla harpilla läpän nepparin vastakohdasta. Leikattu veitsellä.
Lopuksi vielä läpän reunat ohennettu reunaleikkaimella.
Valmiin kotelon tai pussukan voi vahata tai värjätä, mallia ei ole viimeistelty niin.
Tekijät: Jenni Haverinen ja Risto Haltilahti