Silmätyyny on todella hyvä ompelutyö aloittelijallekin, sillä sen valmistamiseen ei mene kauaa aikaa. Kangastakin kuluu vain vähän, joten oppilaat voivat toteuttaa sen pienistäkin kangastilkuista. Silmätyynylle on monia käyttötarkoituksia, mutta oppilaat voivat valmistaa sen itselleen “koulutarvikkeeksi”, sillä siitä on oiva apu esimerkiksi rauhoittumishetkiin ja mindfulness -harjoituksiin. Silmätyynyjä käytetäänkin usein juuri jooga- ja meditaatioharjoituksissa, koska sen pimentävä vaikutus auttaa koko kehoa rauhoittumaan ja rentoutumaan.
Silmätyyny on myös mitä mainioin lahjaidea ihan kenelle vain. Tyynyn mukana kannattaa kirjoittaa korttiin lahjan saajalle ohjeet siihen, kuinka tyynyä voi pakastaa tai lämmittää mikrossa (ks. alla kohta “Miten sitä käytetään?”). Näin saaja ymmärtää, miten monikäyttöisen lahjan hän on juuri saanut!
Miten sitä käytetään?
Silmätyynyn idea on sama kuin tutuissa kauratäytteisissä niska-hartialämmittimissä. Se sopii sekä lämpö- että viileähoitoon ja rentouttaa aina silmien alueen lihaksia. Sisäyynyn voi viilentää tai jopa säilyttää pakastimessa, sillä jyvät eivät jäädy. Tyyny kannattaa laittaa pienen muovipussin sisään, jotta pakastimen hajut eivät tartu.
Viileä tyyny auttaa laskemaan silmien turvotusta tai vaihtoehtoisesti sen voi myös laittaa otsalle helpottamaan päänsärkyä. Viileä tyyny toimii myös lempeänä kylmäpussina lasten ja aikuisten pieniin kolhuihin tai tulehduksiin.
Sisätyynyä voi myös lämmittää mikrossa 10-30 sekunnin ajan. Lämpimän tyynyn vaikutus on myös rentouttava, ja sillä vo helpottaa myös esimerkiksi alaselän tai -vatsan kiputiloja.
Muita ideoita opetukseen:
Tähän työhön voit yhdistää myös kankaanpainantaa. Yksivärisen puuvilla- tai pellavakankaan voi koristella esimerkiksi pitsikuvioin käyttämällä sabluunana vanhoja, kirppareilta hankittuja pitsiliinoja. Kun liinat huuhtelee ja pesee hyvin heti käytön jälkeen, voi niitä käyttää myöhemmin uudelleen.
Hauska idea on myös piirtää tyynyyn mustalla kangastussilla pitkät kaarevat silmäripset!
Silmätyynyn työohje
Tarvikkeet:
Puuvilla- tai pellavakangasta tyynynpäälliseen, puuvillakangasta sisätyynyyn, ompelulankaa, kaura- tai tattarijyviä.
1. Valmista ensin tyynynpäällinen Leikkaa kaavapaperista kaksi erikokoista suorakulmiota 10cmx23cm sekä 10cmx30cm. Kiinnitä sitten kaavapaperi kankaalle nuppineulojen avulla ja leikkaa kankaat lisäten 1cm:n saumanvarat jokaiselle sivulle. Huolittele kankaiden reunat siksak -ompeleella, mikäli et käytä työn valmistamiseen saumuria kuten mallikuvissa. (Kuva 1).
2. Käännä pienemmän kappaleen toisesta lyhyestä reunasta 1cm:n levyinen saumanvara nurjalle. Kiinnitä nuppineuloin ja ompele suoralla ompeleella. (Kuva 2).
3. Aseta lyhyt kappale pidemmän kappaleen päälle oikeat puolet vastakkain niin, että niiden alareunat ovat tasan. Pienemmän kappaleen yläreuna on siis edellisessä työvaiheessa ompelemasi sivu. (Kuva 3).
4. Käännä sitten pidemmän kappaleen yläreuna pienemmän kappaleen päälle. Kiinnitä kappaleet toisiinsa nuppineuloilla pitkiltä sivuilta sekä alareunasta. (Kuva 4).
5. Ompele kiinnitetyt sivut joko saumurilla tai ompelukoneen suoralla ompeleella. Käännä työ ja silitä. (Kuva 5.)
6. Valmista sitten sisätyyny. Leikkaa puuvillakankaasta 20cm x 22cm -kokoinen kappale. Huolittele myös tämä kangas siksak -ompeleella ellet käytä saumuria. Taita kangas leveyssuunnassa kaksinkerroin oikeat puolet vastakkain. Kiinnitä nuppineuloin jättäen toinen lyhyt sivu auki. Ompele suoralla ompeleella. (Kuva 6).
7. Käännä työ oikein päin. Lisää kaura- tai tattarijyviä tyynyn sisään hieman yli puolen välin. Taita sitten pussin suu 1cm:n matkalta nurjalle ja kiinnitä yhteen nuppineulojen avulla. Ompele suoralla ompeleella. (Kuva 7).
8. Siirrä täytettä kohti molempia sivuja niin, että saat keskelle riittävästi tyhjää tilaa ompelemista varten. Ompele sitten suora ommel keskelle pussia. Tämä auttaa siinä, että jyvät jakautuvat käytössä tasaisesti molemmille silmille. (Kuva 8).
Vinkki!
Samalla tavalla voi valmistaa myös niska-hartialämmittimen. Tällöin kaavan koko on 20cm x 62cm (sisältäen saumanvarat). Muista siis varata niska-hartialämmitintä varten sekä enemmän kangasta että täytettä.
TEKSTI JA KUVAT: Johanna Ala-Nissilä