« Lasketaan langasta -tehtävät | Matematiikka-aiheinen hakemisto | Tekstiilityöaiheinen hakemisto
3.4 Neuleen langanmenekin laskeminen
Paljonko oheisen kuvan mukaiseen neulepuseroon tarvitaan lankaa?
Kuvissa mitat ovat senttimetrejä. Puseron helman joustinneuleessa on 5/6 ja hihansuun joustinneuleessa on 2/3 sileän neuleen silmukkamäärästä. Puseron langasta on neulottu 225 cm2 kokoinen neuletiheyden koetilkku, mikä painaa 14 g. Lanka myydään 50 gramman kerissä.
Oletetaan langan menekin olevan sama sileässä ja joustinneuleessa.
Termejä:
Joustinneule
Joustinneuleessa neulotaan yhden tai useamman silmukan jaksoissa sekä oikeita että nurjia silmukoita samalla kerroksella.
Jos joustinneule neulotaan edestakaisin, seuraavalla kerroksella edellisellä kerroksella neulotun oikean silmukan päälle neulotaan nurja silmukka ja nurjan päälle oikea. Joka toisella kerroksella nurjat ja oikeat ovat siis päinvastaisissa paikoissa ja joka toisella alkuperäisillä paikoillaan neulomispuolelta katsottuna.
Joustinneuleen jaksotus ja silmukkamäärä voivat muodostua myös niin, että kerrokset ovat samanlaisina neulottavia. Jos joustinneule neulotaan suljettuna neuleena eli työtä ei käännetä välillä, neulotaan oikean silmukan päälle oikea silmukka ja nurjan päälle nurja.
Neuletiheys
Neuletiheys ilmoittaa kuinka monta silmukkaa on yhden sentin matkalla (s/cm). Tiheys määritetään laskemalla silmukoiden määrä 10 cm:n matkalla, esimerkiksi 10 silmukkaa / 10 cm = 1,5 s/cm.
Sileä neule
Sileässä neuleessa neulepinta on toiselta puolen pelkkä oikeata silmukaa ja kääntöpuolelta pelkkää nurjaa silmukkaa. Koko kerros neulotaan siis samanlaisia silmukoita.
Jos sileä neule neulotaan edestakaisin, neulotaan vuorottain oikeita ja nurjia kerroksia.
Jos sileä neule neulotaan suljettuna neuleena eli työtä ei käännetä välillä, neulotaan koko ajan samanlaisia silmukoita.