Etusivu » Tekstiilityön tekniikat » Neulonta » Viimeistely » Neuleiden saumat, vasenkätinen

Neuleiden saumat, vasenkätinen


Ohje oikeakätiselle »

Saumojen tekeminen neuleeseen eli osista koostuvan neuleen kokoaminen, on tärkeä neuletyön viimeistelyvaihe. Viimeistely ja etenkin saumat on tehtävä huolella ja huolitellusti. Viimeistelyn tulee olla yhtä laadukasta kuin neulontajälki! Epäsiisteillä saumoilla voi pilata koko työn!

  • Tavallisimmin käsin neulotun neuleen saumatkin ommellaan käsin.
  • Koneompelu on myös mahdollista.
  • Lisäksi virkkaus on usein hyvä vaihtoehto.

KÄSINOMMELLUT NEULESAUMAT

Käsinneulotuissa neuleissa on suositeltavaa yhdistää neulekappaleet toisiinsa käsin ompelemalla. Käsin ommeltu sauma on samaa laatutasoa kuin käsin neulominen ja se sulautuu neuleeseen koneompeleita huomaamattomammin. Tärkeää on huomata, että neuleen saumojen tulee olla samalla tavalla joustavia kuin itse neuloskin on.

Ompeleen etäisyys reunasta?

Neuleissa ei yleensä varata erikseen saumanvaroja, jos saumat on tarkoitus ommella käsin. Näin siksi, että pistot ommellaan hyvin lähelle reunaa, tavallisesti vain yhden silmukan tai silmukkarivin päähän kappaleen reunasta.

Jos kappaleen reuna ei ole suora ja tasainen, vaan siinä on kavennus- tai lisäyskohtia, ommellaan pistot niin etäälle reunasta, että oikealle puolelle jää näkyviin ainoastaan selkeä ommelviiva, eikä sieltä näy mitään ylimääräisiä silmukoiden reunoja tms.

Ompelulanka

Parhaiten saumat 'maastoutuvat' neuleeseen, jos ompelulankana käytetään samaa lankaa kuin neulomisessakin.
Jos neuleen lanka on paksua, voi ompelussa käyttää langasta irroitettuja säikeitä tai voi käyttää muuta samanväristä ja -laatuista, mutta ohuempaa lankaa.

lankasaie_small

Neulat

Tylppäkärkisellä kanavaneulalla on usein sujuvinta ommella saumat. Jos neule on hyvin tiivistä, voi teräväkärkinen parsinneula olla paikallaan. Neulan valinta on pitkälti makukysymys!

kanavaneula
Tylppäkärkinen kanavaneula
parsinneula
Teräväkärkinen parsinneula

Lisäksi tarvitaan nuppineuloja (tavallisia tai erikoispitkiä), joilla kappaleet neulataan yhteen ompelua helpottamaan.

Ompelulangan päättäminen

Ompelulanka päätetään sekä sauman alussa että lopussa pujottemalla sitä muutama senttimetri neuleen reunaa pitkin ('saumanvaraan'). Sauman alkuun ja loppuun voi ommella vahvistukseksi 1-2 päällekkäistä pistoa kaikissa vähänkin kovemmalle rasitukselle joutuvissa kohdissa, kuten esim. neulevaatteen sivusaumojen alareunoissa.

Älä tee ompelulankaan solmuja! Solmuilla on ikävä taipumus neuletta käytettäessä putkahtaa näkyviin oikealle puolelle ja ne ovat lisäksi ikävän kovia!

ERILAISIA KÄSIN OMMELTAVIA NEULEIDEN SAUMOJA

Jälkipistosauma

Jälkipistosaumassa kappaleet asetetaan oikeat puolet vastakkain, reunat tasan ja neulataan yhteen nuppineuloin. Ommellaan nurjalta, ompelu etenee reunan suuntaisesti kuvan osoittamalla tavalla.

Huomaa, että jälkipistot eivät asetu kylki kylkeen. Jälkipistosaumasta tulee taipuisa ja joustava, kunhan huolehdit pistojen sopivasta kireydestä. Voit testata kireyttä saumaa venyttämällä.

Pistojen pituus riippuu neuleen paksuudesta ja käyttötarkoituksesta. Paksuissa neuleissa ommellaan pitemmillä ja ohuissa lyhyemmillä pistoilla. Jos halutaan oikein kestävä sauma, myös silloin ommellaan lyhyin pistoin.

jalkipistot-vasen
Jälkipistoin ommeltava neuleen sauma
jalkipistot-piirros-vasen
Ompelulangan kulku jälkipistoissa.

Luotospistosauma

sauma_luotospistoin-vasen
Luotospistosauma

Luotospistosaumassa yhdistettävät kappaleet asetetaan päällekkäin ja reunat kohdakkain. Pistot ommellaan neuleen langalla ja edetään oikealta vasemmalle. Neulalle tulee ottaa vain aivan neulosreunan uloimmat silmukanreunat tai muuten saumasta tulee paksu ja jäykkä.

sauma-luotospistot-vasen
Luotospistosauma yhdistämässä kahta edestakaisneuloskappaletta. (Langan väriä on muutettu pistojen kohdalta, jotta ne erottuisivat paremmin.)

Nurjalta vaiko oikealta?

Vaikka saumat useimmiten ommellaan työn nurjalta, kannattaa luotospistosaumaa aloittaessa harkita ja kokeilla oikealta puolelta ompelua. Se saattaa usein olla parempi ratkaisu kuin nurja puoli.
Oikealta ommeltu luotospistosauma sopii tilanteisiin, joissa saumasta halutaan erityisen litteä. Se sopii hyvin ommeltaessa yhteen edestakaisneuloskappaleita, kuten viereisessä kuvassa.

Vuoropistosauma

Vuoropistosaumassa asetetaan yhdistettävät kappaleet rinnakkain ja reunat kohdakkain. Työskennellään esim. pöydällä. Pistot ommellaan neuleen langalla työn oikealta puolelta ja edetään korkeusuunnassa yksi kerros kerrallaan vuorotellen kummassakin reunassa. Pistot kiristetään niin, että reunat asettuvat kauniisti yhteen. Liikaa kiristämistä on syytä varoa.

Vuoropistosauma sopii erityisesti suorareunaisten pystysaumojen ompeluun. Sen ompeleminen on jonkinverran vaativampaa kuin jälkipistosauman ompelu. Onnistuessaan vuoropistosauma on lähes näkymätön.

vuoropistosauma
Vuoropistoin ommeltu neuleen sauma. Langan tulee olla neuleessa käytettyä lankaa. (Havainnollisuuden vuoksi piirroksessa lanka on punainen eikä reunoja ole vedetty vielä yhteen.)

Ks. Silmukoimalla tehtävä sauma

NEULESAUMAT KONEELLA OMMELLEN

Tavallinen ompelukoneen suoraommelsauma on jäykkä ja joustamaton ja ompelukohta venyy ommeltaessa rumaksi joustavassa neuleessa. Suoraompeleen sijaista kapea siksakommel (leveys 1 mm, pituus 1 mm) on parempi ratkaisu neulosten ompeluun.

Saumat voi ommella myös saumurilla - kuten teollisesti valmistetuissa neuleissa. Riskinä saumurilla ompelussa on ompelun epäonnistuminen, sillä saumurisaumaa on lähes mahdotonta purkaa. Kannattaa myös huomata, että saumuri leikkaa neuleen reunaa samalla kun ommellaan eli alunperin purkautumaton neuleen reuna ei olekaan sitä enää ompelun jälkeen.

Lue lisää JOUSTAVISTA KONEOMMELSAUMOISTA

SAUMOJEN VIRKKAAMINEN

Virkkaminen on yksi tapa neuloskappaleiden saumojen voi kiinnittämiseksi. Virkkaaminen on työtapana miellyttävä, mutta saumojen kohdalla ongelmaksi voi tulla liian jäykkä tai paksu virkkausrakenne. Vain kokeilemalla sauman virkkaamista erilaisin silmukoin, eripaksuisin langoin ja eripaksuisin koukuin, asian voi varmistaa.

virkattu_sauma
Edestakaisneuloksella tehdyn tilkkupeitteen saumat on virkattu yhteen kahdella kerroksella. Tällaisesta saumasta tulee litteä.

SAUMAN VIRKKAUSOHJE:

I krs
ensimmäisen tilkun reunaan virkataan kerros
*1 ks 1 kjs* (= 1 kiinteäsilmukka 1 ketjusilmukka)

II krs
ensimmäisen tilkun kanssa yhdistettävän toisen tilkun reunaan virkataan kerros
*1 ks 1 kjs* siten, että ks kiinnittyy aina ensimmäisen tilkun reunan ketjusilmukkaan.


POHDITTAVAA

Oletko koskaan kiinnittänyt huomiota käsinneulottujen vaatteiden viimeistelyyn? Tarkaile ihmisiä ympärilläsi! Saatat huomata, että hienon villapaidan olkasaumoissa tai upean topin sivusaumoissa onkin laadussa toivomista. Tällainen tarkkailu auttaa sinua kehittämään laatutietoisuuttasi.


Teksti, valokuvat ja www-julkaisu Pirjo Sinervo; piirrokset Tuija Katavisto

Päivitetty 05/2024
Jaa somessa:
Punomo Logo

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Punomo Logo

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.