ARVIOI JA LASKE NEULOMISNOPEUTTA JA -PINTA-ALAA
Esimerkiksi sukan pinta-alan laskemiseksi sukan voi jakaa karkeasti kolmeksi nelikulmioksi. Miten lasketaan nelikulmion pinta-ala? Varmaan ihan tuttu asia!
Tämän arvointi- ja laskemistehtävän tarkoituksena on auttaa sinua hahmottamaan entistä paremmin neuletyön todellista työmäärä*) ja siihen tarvittavaa tehollista työaikaa. Samalla joku voi muuttaa käsitystäänkin neulomisen tuskastuttavasta hitaudesta.
Toisaalta moni neuloja laskee asioita mielellään. Onneksi, sillä neulomisessa matematiikka on luonnostaan mukana!
Tehollinen työaika
Tehollinen työaika tarkoittaa tässä pelkästään sitä aikaa, jolloin työ etenee konkreettisesti eli syntyy uutta silmukkapintaa.
Neulominenhan ei aina ole ollenkaan tehokkuustavoitteista, vaan enemmänkin viihtymistä neulomistilanteessa ja ihan muiden asioiden ajattelua. Unelmointiakin..
Osa ajattelusta on toki neulomisen kannalta tehollista vaikkei uutta järkeä niin syntyisikään. Nimittäin työskentelyn suunnittelua, edessä olevien ratkaisujen pohtimista.
- Arvioi oman neuletyösi neulomiseen tarvittava tehollinen kokonaisaika.
? h ? min
Tee arvio ihan karkeasti, ilman sen suurempaa järkeilyä, tyyliin 'Luulen, että aikaa tarvitaan kaikkiaan ... ' - Mittaa neulomisnopeutesi: Montako silmukkaa minuutissa? s / min ?
Miten nopeuden saa selville?
Auttaako jos tiedät kerrosnopeuden? - Laske neuletyösi pinta-ala mahdollisimman tarkkaan.
Vihje: Jos työsi on hankalan mallinen, jaa se karkeasti nelikulmioksi, kolmioksi tms. Ks. esimerkki ylläolevasta kuvasta. - Laske neuletyössäsi tarvittavien silmukoiden kokonaismäärä.
Tässä tarvitset neuletiheystietoa!
Laske nyt paljonko aikaa kuluisi työsi neulomiseen, jos nopeus olisi koko ajan vakio.
Miten hyvin onnistuit arvioinnissa?
*) Kun opetin käsityötä 7. luokan oppilaille, syntyi keskustelua siitä miten paljon aikaa oikein tarvitaankaan sukkien neulomiseen. Oppilaiden arviot liikkuvat niinkin suurissa tuntimäärissä kuin 80 - 100 tuntissa, mikä vastaisi kymmentä kahtatoista 8 tunnin työpäivää... Sitten asiaa ryhdyttiin tutkimaan ja tämäkin sivu syntyi.
Tallenna