Etusivu » Ideointi ja suunnittelu » Suunnittelumenetelmat » Ideointimenetelmät » Punomo-tunnus, Käsityö verkossa ry:n 25 vuotisjuhlavuoden symboli

Punomo-tunnus, Käsityö verkossa ry:n 25 vuotisjuhlavuoden symboli

Teksti: Helena Hyvönen

Kun sain tunnuksen suunnittelutehtävän Käsityö verkossa ry:n hallitukselta, tein mielikuvaharjoituksia erilaisista vaihtoehdoista tunnuksen lähtökohdaksi. Visuaalisina inspiraatioina nousivat pintaan pehmeät, kaunokirjoitusta muistuttavat muodot ja erilaiset tekstiileihin liittyvät kuviot. Sanoina listasin kaikkea käsin tekemiseen, tekstiileihin ja verkkoympäristöön liittyvää, kuten verkko, kädet verkossa, punonta, solmiminen, silmukka, sidos, palmikko, punos, ristipistot, virkkaus, neule ja jopa karttamerkit.

Muistelin myös, millaisissa yhteyksissä olen aiemmin ollut tekemisissä yrityksen tai yhteisön tunnuksen kanssa. Suunnittelin 70-luvulla työpaikkani Åbo Hemslöjdslärainstitutin logon, joka perustui 6-vartisen satiinin sidospiirrokseen, ja myöhemmin työelämässä olin usein avainroolissa suunnittelupäällikkönä yrityksen ilmeen kehittämisessä. Merkittävin tehtävä minulle oli Aalto-yliopiston perustamisvaiheessa Taideteollisen rehtorina, kun olin mukana järjestämässä suunnittelukilpailua uuden yliopiston tunnuksen suunnittelusta. Näitä tunnuksia ja kokemuksia tutkailin tueksi tehtävälleni Punomo-tunnuksen suunnitteluun.

Käsityön suosio on tämän päivän ilahduttava ilmiö. Sen huomaa jopa marketin lankahyllyillä, kun jotkut hyllyt ammottavat tyhjyyttään. Käsillä tekeminen on vastapainoa digiajalle ja etätyölle, ja siinä saa konkreettista ja näkyvää tulosta aikaiseksi. Käsin tekemisen ja ajattelun suhde on myös tunnustettu asia tänä päivänä. Käsin tekemisen liittyminen yhdessä tekemiseen on myös aikamme ilmiö. Yhdessä tekeminen tapahtuu joko virtuaalisesti erilaisissa someryhmissä tai kokoonnutaan yhteen. Itse seuraan useita someryhmiä, joiden aiheena on käsin tekeminen.

Selvityksen lopputuloksena syntyi kolme aihetta:

  1. Kädet - käden taidot, jossa musta ja valkoinen käsi kohtaavat.
  2. Kädet verkossa - yhdessä, jossa useammat kämmenet muodostavat ympyrän, peukaloiden lomittuessa toisiinsa.
  3. Isoäidin neliö - käsityön suosion symboli, joka tuli valituksi Punomo tunnukseksi.

Isoäidin neliö on jo jonkin aikaa kiinnostanut minua. Onkin sinänsä huvittavaa, että se on minulle uusi löytö. Olen keskittynyt tekstiilisuunnittelijan urallani etupäässä kudottuihin kankaisiin, ja vaikka olen aina väsännyt jotain käsilläni, on neulominen ja virkkaaminen tulleet repertuaariini vasta nyt eläkkeellä ollessani. Opetelinkin nyt tämän toimeksiannon myötä virkkaamaan isoäidin neliön ja ensimmäinen nukenpeitto on jo lapsenlapsella käytössä. Lastenlasten kanssa käsitöiden tekeminen on todella mielipuuhaani.

Erilaisia verkkojulkaisuja ja somepäivityksiä seuraamalla totesin, että isoäidin neliö on nyt hyvin suosittu tekemisen kohde. Aloinkin piirrellä erilaisia versioita tuosta neliöstä, ensin virkkaamastani mallista piirtäen ja sitten eri tavoin yksinkertaistaen. Tärkeänä koin myös löytää sopiva tekstityyppi Punomo-sanalle.

Oheisissa tiedostoissa on vektorigrafiikalla piirretty tunnus ja pyöreämuotoinen tekstityyppi. Luovuin kaunokirjoitustekstistä, kun se ei niin hyvin kuitenkaan toiminut. Esitän esimerkkejä tunnuksen käyttömuodoista ja -väreistä vektoriversiona:

  • Tunnus (logo) värivaihtoehtoineen
  • Kirjepaperi ja käyntikortti
  • Pintakuosi, jota voisi käyttää esim. tekstiilipainotuotteissa
Punomo-tunnus, käyntikortti
Punomo-tunnus, pintakuosi.
Päivitetty 05/2024
Jaa somessa:
Punomo Logo

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Punomo Logo

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.