Käsityönopettajien, alan asiantuntijoiden vastauksia kysymyksiin:
"Saako ryijyn kehystää" ja
"Mikä on hyvä tapa ripustaa ryijy?"
- Perinteinen ryijyn ripustamistapa on ryijyn levyinen puu- tai metallitanko (vrt. ryijyn paino), jota varten ryijyyn kudotaan ja ommellaan ns. varpakuja. Takorautaiset kiemurakuvioiset tangot eivät mielestäni ryijyihin (kuten ei raanuihinkaan) sovi lainkaan. Ryijyn voi kehystää tai pingottaa puukehikkoon aivan mainiosti mielestäni siinä tapauksessa, että ryijy on itse suunniteltu, mutta ei kansanomaisiin tai tekstiilitaiteilijoiden suunnittelemiin ryijyihin.
PÅ
- Mielestäni ryijyä ei tule kehystää. Tekstiilille kuuluva laskeutuvuus tuhoutuu, kun tekstiilin kehystää. Kansanomaista ryijyä ei tule mielestäni koskaan kehystää. Kun taas omien mallien ja etenkin pienten töiden osalta(joissa laskeutuvuuskaan ei näy) kehystys on varmaankin jokaisen tekijän harkittava omalta osaltaan.
LL
- Tekstiilitaiteilija Maisa Kaarna on itse käyttänyt oman pienoisryijynsä kehystämisessä takorautaista, ruosteiseksi kulunutta hormipellin kehysrautaa, mielestäni tosi tyylikkäästi. Terveisin tällaisen ryijyn omistaja
UL
Vastaukset on poimittu tekstiiliopettajien postituslistalta
Pirjo Sinervo 2004 PUNOMO TeeItse
Yksi ryijyn ripustusesimerkki - Katso ja klikkaa kuvia!
Ryijy "x-y-z", suunnitellut Pirjo Sinervo
- Ryijyn koko n. 80 x 120 cm
- Ryijy on ommeltu valmiille pohjakankaalle.
- Yläreunaan on tehty, pohjakankaasta taitettu ja käsin ommeltu, päärmekuja puurimalle, ns. varpakuja. Myös ryijyn alareunassa on vastaavalla tavalla tehty päärme.
- Rima eli varpa on kooltaan n. 3 x 1 cm ja sen poikkileikkauksen muoto on pyöreäreunainen. Terävät reunat saattavat "syödä" tekstiiliä!
- Rima on vähän pidempi kuin ryijyn leveys: kumpikin pää tulee kujasta näkyviin n. 1,5 cm. Riman päät jäävät nukan taakse piiloon, kun ryijy on paikoillaan seinällä!
- Seinässä on kaksi J-muotoista koukkua, joihin riman päät asettuvat.
Huom. Jos suurikokoisempi ja raskaampi ryijy ripustetaan em. tapaan, tarvitaan useampia kannatinkoukkuja ja/tai tukevampi ripustusrima, jotta ripustuksesta tulee suora ja vakaa!
Kuvat ovat Pirjo Sinervon suunnittelemasta "x-y-z" -ryijystä.
Sen valmisti tietojenkäsittelytieteen opiskelujen ohessa taskurahaa ansaitakseen, Salla Järvi,
ed. tytär ja sen sai syntymäpäivälahjaksi Turkka Sinervo - matikisti alkujaan!
Turkka on itse toteuttanut ryijyn ripustamisen "kovat" vaiheet!