Sileä neulos / sileäneule kuuluu neulonnan perusrakenteisiin. Jos ensin oli ainaoikeinneulos, jossa tarvitaan vain oikein neulottuja silmukoita, seuraavaksi varmaan "keksittiin" sileä neulos kun hoksattiin, että silmukan voi tehdä myös nurin! Ja sittenpä syntyikin sileää neulosta: kerros oikein kerros nurin kun neulotaan tasona edestakaisin.
Kun tarkastelee sileää neulosta, huomaa, että siinä jokainen silmukka on vedetty aina edellisen kerroksen silmukan läpi neuloksen oikealle puolelle. Silmukat muodostavat pystysuoria silmukkarivejä.
Sileää neulosta voi neuloa käsin sekä tasona että pyöröneuloksena. Valmis neulos on litteämpää ja kevyempää kuin muut neulostyypit, ja se joustaa enemmän leveys- kuin pituussuunnassa.
(Englanniksi myös: flat stitch, jersey stitch, knit stitch, plain knit, stockinette stitch)
Sileä neulos on neulosten ehdoton klassikko
Se on neulostyypeistä kaikkein suosituinta - se on peruspintaa, johon ei koskaan kyllästy! Sileä neulos sopii kaikkiin neuleisiin ja sitä voi neuloa kaikenlaisista langoista. Sileästä peruslangasta tulee tasaista ja tyylikästä sileää neulosta, mutta kun lanka muuttuu rajuksi efektilangaksi on sileä neuloskin ihan vauhdissa!
Sileä neulos on myös hyvä ja neutraali pohja kirjoneuloksille, raidoille, pitseille, palmikoille, intarsialle, monenlaiselle koristelulle...
NEULOMINEN
- Sileä neulos kahdella puikolla tasona neulotaan
- kaikilla työn oikean puolen kerroksilla kaikki silmukat oikein ja
- kaikilla työn nurjan puolen kerroksilla kaikki silmukat nurin.
- Sileä neulos suljettuna neuleena sukkapuikoilla tai pyöröpuikoilla
- Suljetussa eli pyöröneuleessa työtä ei käännetä ollenkaan, vaan työ jatkuu kerros kerrokselta oikealta puolelta, ja sileää neulosta syntyy, kun neulotaan koko ajan pelkästään oikeita silmukoita.
Sileän neuloksen rakennepiirros *
* MUISTATHAN!
Neulosten rakennepiirroksissa neuloksen silmukat kuvataan sellaisina kuin ne ovat neuloksen oikealta puolelta katsottuna. Kun esim. sileää neulosta neulotaan tasoneuloksena, joka toinen kerros on työn nurjan puolen kerros ja siellä silmukat neulotaan nurin, vaikka ne piirroksessa näkyvät oikeina silmukkoina työn oikealla puolella.
Oikea puoli, nurja puoli?
Oikealla puolella näkyy vain oikeita silmukoita (= silmukoiden oikeita puolia) ja vastaavasti nurjalla vain nurjia silmukoita (= silmukoiden nurjia puolia). Jos haluaa, voi tietysti nurjien silmukoidenkin puolen valita työn oikeksi puoleksi!
Reunat tasona neulottavassa sileässä neuloksessa
Tasona neulotun sileä neulos -kappaleen pystyreunat rullautuvat nurjalle ja ala- ja yläreunat oikealle puolelle. Joskus tätä ominaisuutta käytetään hyväksi, mutta usein se pyritään estämään erilaisilla rullautumattomilla reunaneuleilla.
Sileä neulos -näytteitä erilaisista langoista
Tutki näytteitä ja vastaa seuraaviin kysymyksiin:
- Mitä langan pintarakenne vaikuttaa neuloksen ulkonäköön?
- Minkä näytteen langan valitsisit sukkien materiaaliksi? Miksi?
- Millaisiin neuleisiin mielestäsi sopisivat erikoislankaversiot?
- Sileän neuloksen tiheys on erilaista eri näytteissä. Mitä merkitystä tiheyden huomioimisella on neuletyötä suunniteltaessa?
Sileää neulosta asusteissa, vaatteissa, sisustuksessa!
Tyynyt: Neule on irti -näyttely
Lapanen, keskeneräinen: Pirjo Sinervo
Tallenna
TallennaOikeat ja nurjat silmukat