Raitaneuloksella tarkoitetaan yleensä neulosta, jossa on erivärisiä, kerrosten suuntaisia raitoja. Kapeimmillaan raita on yhtä kuin yksi kerros - leveydellä ei ole ylärajaa.
Raitaneuloksen neulominen
Vaakaraita eli kerroksen suuntainen raita syntyy hyvin yksinkertaisesti: langan väriä vain vaihdetaan eri kerroksilla. Tavallisimmin raitoja neulotaan sileään neuleeseen, mutta muutkin neulosrakenteet ovat mahdollisia. Katso kuvia!
Värinvaihtokohta
Tasoneuloksessa väriä vaihdetaan työn reunassa: uusi kerros alkaa uudella värillä. Suljetussa neuloksessa väriä vaihdetaan kerroksen vaihtumiskohdassa, esim. sukan varressa keskellä takana.
Siirtyminen raidasta toiseen samanväriseen raitaan
Jos samanväriset raidat eivät ole kovin kaukana toisistaan, lankaa ei kannata katkaista joka raidan jälkeen, vaan se voi kulkea lankajuoksuna raidasta toiseen: tasoneuleessa työn sivussa (kuva 2) ja suljetussa neuleessa työn nurjalla. - Varo ettei lankajuoksu jää liian lyhyeksi ja kireäksi!
Raitamallien suunnittelu
Raitoja on paljon ympärillämme, niin luonnossa kuin rakennetussakin ympäristössä. Ihminen on käyttänyt raitakuviointia aikojen alusta. Raidoilla ja väreillä leikittely onnistuu jokaiselta.
Neuleen raitarytmejä voit piirtää ja värittää kaikin kuvanteon keinon paperilla ja tietokoneella. Voit myös 'rakentaa' raitoja langoista: ota pahvisuikale ja kierrä sen ympäri lankoja (kuva 5) ja raitoja syntyy!
Ks. Neuleiden suunnittelu ja luo omia raitamalleja!
Pohdittavaa:
- Millä tekniikalla tämän sivun kuvassa 3 näkyviä pystyraitoja oikein voi neuloa? Vastaus löytyy näiltä sivuilta!
- Monenko kerroksen levyisiä raitoja on kuvan 4 työssä?
- Mieti mitä eroa on tasoneuleessa raitojen neulomisessa, kuten kuvassa 4, jos raidan kerrosluku on parillinen tai pariton!
Raitakuviointia neuleasusteissa: