Taideleimailussa siirretään kuva leimasimen ja musteen avulla paperille, kankaalle, lasille, puulle, sisustusmateriaaleihin, astioihin jne., vain mielikuvitus on rajana.
Leimasimia valmistetaan yleensä joko kumista, vaahtomuovista tai polymeeristä. Valmistajia on maailmassa satoja. Leimasimia voi valmistaa myös itse. Musteitakin on paljon erilaisia, sillä eri leimailutekniikat vaativat erilaisia musteita. Myös värikyniä, akryylimaaleja tai esim. jauhevärejä ja vesivärejä voidaan käyttää leimailtaessa.
Leimailemalla voi tehdä esimerkiksi:
- kortteja
- tägejä eli pakettikortteja
- kutsuja
- kirjepaperia & -kuoria
- skräppisivuja *
- pakkauslaatikoita- ja pusseja
- kirjasia
- ATC-kortteja *
- altsuja (altered books) *
- artteja (art journals) *
Harrastuksen paras puoli on, ettei tarvitse osata piirtää tai maalata; leimasimilla ja omilla sommitteluilla saa luotua tyylin, tunnelman, sisällön ja sanoman. Harjaantunut leimaaja pystyy luomaan hienostuneen läpikuultavan ja kerroksellisen lopputuloksen.
Taideleimailu on harrastus, joka vie mennessään niin nuoren kuin vanhan. Suomessa taideleimailun aktiivisia harrastajia ei ole vielä kovinkaan paljoa. Jos lasketaan mukaan satunnaisesti leimaavat, esimerkiksi hääkutsunsa leimaamalla tekevät ja joulukorttien askartelijat, määrä nousee huomattavasti. Meillä yleisin tekniikka on leimata kuva, värittää se ja rakentaa siitä kortti. Mixed media –taiteilijat taas käyttävät leimasimia hieman ronskimmin esimerkiksi taustojen teossa. Mutta taideleimailussa on satoja ellei tuhansia muitakin toinen toistaan kauniimpia tekniikoita!
Digitaalinen leimailu on taideleimailun serkku: digital stamping
Näin pääset taideleimailuharrastuksen alkuun: beginners guide to rubber stamping
Päästä luovuutesi valloilleen taideleimailun avulla!
Kuvia muutamasta mallikortista, jotka olen itse leimannut, jotta pääsette vähän jyvälle, mitä leimailemalla voi saada aikaan. Kaikissa on lähdetty liikkeelle aivan valkoisesta korttipohjasta.
Teksti ja kuvat: Riitta Taari
*) Sanastoa - koonnut Punomon toimitus:
Skräppäys (engl. scrapbooking) on valokuvien, kirjeiden, viestilappujen, postikorttien ja muiden pienten muistoesineiden tallentamista joko fyysiseen valokuvakansioon tai sähköisesti toteutetuihin leikekirjoihin. Harrastuksessa yhtyvät leikekirjan, päiväkirjan ja valokuva-albumin pito muistoesineiden arkistointiin ja monipuoliseen askarteluun. Lähde: Wikipedia
ATC (engl. Artist Trading Card) on keräilykorttien taiteilijaversio, jonka alkuperämaana pidetään Sveitsiä. Kortin koko on 64 × 89 mm. Kokorajoituksen lisäksi aloittelijan tulee ottaa huomioon, että ATC-kortteja ei saa myydä, vaan niitä vaihdellaan harrastajien kesken. Lähde: Wikipedia
Art journaling? Altered book? Molemmat ovat mixed media -taidetta, erittäin vapaamuotoisia ja hyvin tekijäkohtaisia. Altered book (altsu, AB-kirja) voi tarkoittaa miten tahansa muunneltua kirjaa, sisällön saa taiteilija yksin päättää. Lähde: ceesopp.blogspot.com
Taideleimailu englanniksi Rubber stamping ja Art stamping.