VILLAN HUOPUMISESTA
Villan perusominaisuuksiin kuuluu huopuminnen eli vanuminen. Se johtuu villakuidun suomupintaisesta rakenteesta. Mekaanisen käsittelyn, hankauksen ja kosteuden ja myös villalle liian kuuman pesulämpötilan seurauksena suomut ensin aukeavat ja tarkentuvat sitten pysyvästi toisiinsa.
Vanuminen on sekä haitta- että hyötyominaisuus. Haitta se on silloin kun villatuote vanuttuu vahingossa, esim. jos arvokkaan villapaidan pesee koneessa vahingossa liian kuumassa lämpötilassa tai jos tuote kestääkin vain käsinpesun eikä ollenkaan konepesua.
Vanumista eli huovutusta on osattu kuitenkin pitää myös hyötyasiana kautta vuosisatojen: huopapeitteet, huopahatut, huopatossut, huovutetut päällysvaatteet - jopa huopa-asumukset eli jurtat Aasian aroilla ovat hyötykäyttöesimerkkejä.
Neuleiden ja muidenkin lankatöiden huovuttaminen on tullut hyvin suosituksi.
MILLAINEN LANKA HUOPUU JA MITEN PALJON?
Vain villa, jota ei ole käsitelty vanumattomaksi, huopuu. Neuleisiin sopivia lankoja ovat villa- tai villasekoitelangat, joita ei ole käsitelty konepesunkestäviksi. Eri lankalaadut huopuvat eri tavoin. Ns. hahtuvalanka huopuu erittäin hyvin, kun taas tiukkakierteinen lanka paljon vähemmän. Myös neuloksen tiiviydellä on merkitystä huopumisen voimakkuuteen: löyhä neulos huopuu helpommin, tiivis heikommin.
Huovutus kutistaa tuotetta aina ja se tulee ottaa huomioon työtä ja sen kokoa suunniteltaessa. Toiset langat kutistuvat vain 20%, jotkut jopa 40%. Tulos riippuu myös menetelmästä, jolla huovuttaminen tehdään.
HUOVUTUS KÄSIN TAI PESUKONEESSA
Voit huovuttaa käsin tai pesukoneessa pesemällä. Käsinhuovutus on yleensä pienitehoisempaa kuin pesukoneessa aikaansaatu.
Konepesussa käytetty lämpötila ja pesuohjelma vaikuttaa huovutustulokseen. Pesukoneella huovutettaessa kokeilut voi aloittaa 30°C tai 40°C lämpötilalla. Jos huopuminen ei ole riittävää, toista pesu kuumemmassa lämpötilassa, 60°C. Jos pesukoneessa on lisänä jonkin verran jotain muuta "täytettä", esim. pyyhkeitä tai jotain jäykkää kangasta (vaikka farkut, jos väri sallii), huopuminen tehostuu, sillä silloin mekaaninen käsittely voimistuu.
ENSIN KOEHUOVUTUS!
Aina, kun tuleva tuote (mm. vaate tai asuste) tulee saada lopputuloksena määrätyn kokoiseksi, pitää tehdä koehuovutus:
- neulo reilunkokoinen koetilkku ja mitataan se
- huovuta koetilkku sillä menetelmällä millä aiot varsinaisen työnkin huovuttaa
- mittaa huopunut tilkku ja laske montako prosenttia se on pienentynyt
JÄLKIKÄSITTELY
Huovutuskäsittelyn jälkeen työ voi näyttää häkellyttävän epämääräiseltä, kutistuneelta möykyltä! Mutta ei huolta! Muotoile se heti märkänä oikeisiin mittoihin ja oikeaan muotoon voimakkaasti venyttelemällä. Pintaa voi harjata karkealla harjalla, jolloin siitä tulee nukkanaisen pehmeä. Lapasia tai muita kolmiulotteisia kappaleita huovutettaessa, kannattaa kappaleen sisään työntää vaikka kangaspaloja, joittei työ huovu umpeen.
VINKKI
Jos yhdistät sekä vanuvaa ja vanumatonta materiaalia, saatat saada syntymään hyvinkin jännittäviä pintaefektejä! Kokeile!