- Painantakaavioita voi valmistaa joko paperista tai kalvosta.
- Ne soveltuvat selkeisiin ja suurehkoihin kuvioihin.
- Kuvion leikkaamisessa käytetään kirurginveitseä tai saksia.
- Paperikaavio valmistetaan esim. litoposterista ja se on melko kertakäyttöinen.
- Kalvokaavion etuna on kestävyys ja pestävyys.
- Kaaviona voidaan käyttää myös kontaktimuovia tai silitettävää kaavapaperia.
Ajatuksenani oli valotuskaaviotekniikan lisäksi käyttää kalvosta valmistettuja kaavioita. Näitä apuna käytten ajattelin ruiskuttaa, tuputtaa ja painaa seulalla väriä kankaalle.
Ruiskutus
Ruiskutukseen minulla oli käytössäni suihkupullo sekä ruiskutusemulsiota, johon väripigmettiä sekoitetaan. Mutta kun sitten kokeilin ruiskuttamista kalvokaavion läpi kankaalle, totesin että se on mahdotonta. Eli minä en ainakaan saanut siistejä kuvioita aikaiseksi, vaan väri levisi auttamattomasti. Niinpä luovuin ruiskutustekniikasta ja päätin tehdä myös nämä kuviot tuputtamalla tai kalvoseulalla.
Myös tuputuksessa kalvokaavion avulla ilmeni hieman ongelmia. Vaati vähän taitoa ja harjoitusta, että väri ei yhtään levinnyt reunojen alle. Havaitsin, että jos väriä oli paljon, niin tämä tapahtui herkemmin kuin niukemmalla värimäärällä. Lopulta sain kuitenkin tuputuskuviot suhteellisen hyvin onnistumaan, kun vain käytin väriä varovasti. Harjoitus tekee mestarin!
Tuputus on muuten kyllä yksinkertainen ja nopea painantatapa. Tuputtamalla jälki on hieman epätasaista ja vaaleampaa kuin seulalla painettuna.
Osaa kalvoista käytin pienissä seuloissa. Kalvo vain asetettiin seulan alle ja kun väriä vedettiin seulaan, kalvo tarttui siihen kiinni. Kalvoa ei siis mietenkään tarvinnut kiinnittää seulaan, mutta oli huomioitava, että sen ala on suurempi kuin seulan pohja.
Tällä tavalla painetuista kuvioista tuli kyllä siistejä helposti ja nopeasti. Jälki on tasaista ja tummempaa kuin tuputtamalla.
Aivan pienimmät värialueet, kuten pisteet, maalasin siveltimellä.
« Kevät-kesäverhot olohuoneeseeni kankaanpainantatekniikoilla
Painanta- ja värjäystekniikat 1 & 2 -kurssityö keväällä 1999
Virtuaaliportfolio tuotettu keväällä 2000