Tekstiilimateriaaliosaamisen perusteet opas on alkujaan syntynyt opettajankoulutuksen tarpeisiin. Haluamme nyt jakaa oppaan myös jo kentällä toimivien opettajien käyttöön. Oppaassa keskitytään tekstiilimateriaaliosaamisen ydinainekseen. Kunkin luvun perässä on tehtäväehdotuksia, joita voi soveltaen hyödyntää perusopetuksessa. Pääset oheisen linkin takaa Tekstiilimateriaaliosaamisen perusteet -oppaaseen: https://punomo.fi/kasityonopetus-pedagogiikka/etaopiskelu/kuluttaja-ja-materiaalitieto-000kasityon-etaopiskelumateriaalia/tekstiilimateriaaliosaamisen-perusteet-kasityota-opettavalle/ . Huom. Opas avautuu vain kirjautuneille Punomo-käyttölisenssin haltijoille. Eikö sinulla ole lisenssiä? Lue lisää kirjautumisesta ja lisenssistä »
Tekstiilit ovat osa jokaisen ihmisen elämää. Aikaisemmin ihmiset käyttivät aikaa tekstiilien valmistamiseen, nykyisin aika kuluu tekstiilien hankkimiseen, shoppailuun. Kestävän elämäntavan ja luonnon hyvinvoinnin kannalta ei ole kuitenkaan samantekevää, millaisia tekstiilejä hankitaan ja miten niitä kulutetaan. Etukäteen valmiiksi tehdyt massatuotteet eivät ole useinkaan kestävä ratkaisu. Käsityömäinen valmistus mahdollistaa aidosti oman mieltymysten ja tarpeiden mukaisen tekstiilien valmistuksen. Toisaalta massatuotannon ongelmiakaan ei kannata jäädä vain voivottelemaan, vaan lähestytään niitä ratkaisukeskeisesti. Hankitaan tietoa ja pohditaan, miten yritykset voisivat tehdä tuotannosta ekologisempaa ja eettisempää. Tämän päivän oppilaat ovat tulevaisuuden yrittäjiä ja päättäjiä, jotka tulevaisuudessa osallistuvat vastuullisemman tuotannon kehittämiseen.
Käsityönopetuksella on keskeinen rooli vastuullisuuteen ohjaamisessa, johon oleellisesti liittyy materiaaliosaaminen. Opetussuunnitelman perusteissa (Opetushallitus, 2014) todetaan, että käsityön oppiaineen tehtävänä on tutustuttaa erilaisiin materiaaleihin ja kehittää materiaalista lukutaitoa. Materiaaliosaaminen hyödyttää käsityön suunnittelua ja tekemistä sekä kriittistä kuluttamista.
Oppaan sisällys
1 Johdanto
2 Tekstiilikuidut ja niiden ominaisuuksia
3 Lankaa valmistetaan kehräämällä
4 Huopaa valmistetaan huovuttamalla ja vanuttamalla
5 Kudosta tehdään kutomalla ja neulosta neulomalla
6 Kankaiden nimityksiä
7 Materiaalien aistinvaraisia ominaisuuksia
8 Materiaalien fysiologisia ominaisuuksia voidaan tutkia testeillä
9 Tuotanto- ja kulutustapojen vastuullisuus
9.1 Tuotantotapojen vastuullisuus
9.2 Kulutustapojen vastuullisuus
9.2.1 Vastuullisuusmerkintöjen (sertifikaattien) tunnistaminen
9.2.2 Kriittisyys pikamuotia ja tuotemerkkejä kohtaan
9.2.3 Laadun tunnistaminen
9.2.4 Vaatteiden arvostaminen ja huoltaminen
9.2.5 Korjaaminen
9.2.6 Tuunaaminen – esineiden kulttuurinen korjaaminen
9.2.6 Uusiokäyttö
10 Materiaaliosaamisen sisältöjä vuosiluokittain
Tekstissä mainitut lähteet ja muut päälähteet
Tarja Kröger, Niina Väänänen ja Virpi Turunen, Itä-Suomen yliopisto
Yhteydenotot: tarja.kroger@uef.fi