Avainnauha


Lautanauhan tekeminen on perinteinen, vanha kudontatapa. Nyt voit yhdistää sen uuteen, muodikkaaseen ideaan. Valmista itsellesi kiva avainnauha, jossa avaimet kulkevat varmasti mukana!

paasivukuva

AVAINNAUHAN TYÖOHJEET

Avainnauhan tarvikkeet

  • Noin 7 x 7 cm kokoisia, kulmistaan pyöristettyjä ja rei'itettyjä ohuesta vanerista tai kestävästä pahvista valmistettuja LAUTOJA nauhan leveydestä riippuen 4-20 kappaletta.
  • Kestävää PUUVILLA TMS. -LANKAA loimeksi ja kuteeksi. (Voit käyttää vain yhtä väriä tai niin useaa, kun haluat. Kudelangan tulisi kuitenkin olla samanväristä kuin loimilangan reunimmaiset langat, koska muuten nauhan reunoista ei tule hyvännäköiset.)
  • Leveämmän nauhan valmistamista varten KÄVYN tai SUKKULAN, johon voit kiertää kudelangan.
  • Leveämmän nauhan valmistamista varten LASTAN, jolla kude saadaan "lyötyä" tiukkaan.
  • VYÖN tai vyötärön ympärille ylettyvän tukevan NAUHAN, johon alkusolmut kiinnitetään.
  • MUOVISOLJEN sekä yhden tai useamman METALLIRENKAAN, johon avaimet kiinnitetään.

image2

Mallin suunnittelu

Aloita työskentely suunnittelemalla kuvio tai malli, jollaisen nauhaasi haluat. Sivun lopusta löydät muutamia esimerkkejä lautanauhamalleista.

Mallien suunnittelu itse on kuitenkin ihan helppoa! Ota tavallista ruutupaperia ja lankojesi värisiä kyniä. Numeroi pystysuoraan ruudut yhdestä neljään (=lautojen kulmien numerot) ja vaakasuoraan niin monta numeroa, kun sinulla on lautoja.) Ruutuihin tulee värikynillä vinoviivoja oikealta alas vasemmalle tai vasemmalta alas oikealle riippuen siitä, miten pujotat langat lautojen reikiin. Yksi mallikerta on neljä (=lautojen kulmien lukumäärä) ruutua pystysuunnassa.

Kun olet päättänyt mallin ja värit, sinun täytyy miettiä, kuinka monta lautaa tarvitset. Lautojen lukumäärä on suoraan verrannollinen nauhan leveyteen, kuitenkin niin, että langan paksuus vaikuttaa. Omassa avainnauhassani olen käyttänyt 15 lautaa. Yleensä lautojen lukumäärä on parillinen, jotta kuviosta tulisi symmetrinen, mutta itselläni nauhassa on siksak-kuvio, joten siihen tarvitsin parittoman määrän lautoja.

Loimen luominen

Valmiin nauhan pituudesta riippuu, kuinka pitkä loimi sinun tulee luoda. Jos haluat nauhan pituudeksi esim. 90 cm, varaa loimilankoja 90 cm + n. 50 cm. Loimista kannatta tehdä varmuuden vuoksi reilun pitkät, koska alussa voi tulla hieman kapeampaa tai leveämpää nauhaa ja jos loimi on tarpeeksi pitkä, sinulla on varaa leikata valmiin nauhan ehkä huono alku pois. Loimen voi luoda vaikkapa tuolien tai pöydän jalkoihin. Erivärisiä loimilankoja tarvitset sen mukaan, millaisen mallin olet valinnut. Omassa avainnauhassani punaisia lankoja on 13 ja sinisiä 47 eli yhteensä 60 noin 140 cm pituista lankaa. Loimilankojen luvun sain kertomalla lautojen kulmien lukumäärän (4) sekä lautojen määrän (15).

nauhantekoa2

Avainnauhan kokoaminen

Kun lautanauhasi on valmis, voit alkaa koota avainnauhaa. Leikkaa valmis pitkä nauha kahteen osaan; toinen pidempi osa, joka tulee kaulan ympärille ja toinen lyhyempi osa, joka tulee muovisoljen ja avainrenkaan väliin. Mittaa aluksi haluamasi pätkä kaulan ympärille tulevaa nauhaa ja ompele leikattavan kohdan molemmin puolin lyhyellä suoralla ompeleella tai siksakilla nauhan "yli" muutaman kerran. Näin nauha ei lähde purkautumaan leikattaessa poikki. Pujota kaulan ympärille tuleva nauha muovisoljen toisesta yläpäästä läpi ja ompele nauhalenkki kiinni käsin tai ompelukoneella. Tee sitten sama lyhyemmälle pätkälle nauhaa, jonka toiseen päähän tulee muovisoljen alaosa ja toiseen päähän avainrengas.

Muovisoljen voi jättää pois ja kiinnittää kaulan ympärille tulevaan lenkkiin suoraan avainrenkaan. Solki on kuitenkin kätevä, sillä näin avaimet voi ottaa helposti erilleen kaulanauhasta ja laittaa esim. taskuun tai reppuun.


MUUTAMIA ERILAISIA LAUTANAUHAMALLEJA

Pystysuorassa olevat numerot yhdestä neljään ovat lautojen kulmien numeroita, vaakasuorassa olevat numerot taas ilmaisevat lautojen lukumäärää. Vaakasuorassa, numeroiden alla olevat vinoviivat osoittavat sen, kummalta puolelta lautaa sinun tulee pujottaa loimilangat. Muista, että yhden laudan kaikkiin neljään kulmaan langat täytyy pujottaa samasta suunnasta! Kuvio muodostuu nauhaan erivärisistä loimilangoista ja niiden erisuuntaisista kierteistä.

Tässä mallissa tarvitset kahdeksan lautaa. Värit voit tietysti valita mieltymyksesi mukaan, mutta tässä mallissa on kolmea eriväristä loimilankaa.

malli3

 
Tätä mallia varten tarvitaan vain kahdeksan lautaa. Nauhasta tulee siis melko kapea. Värejä on kaksi.

malli4

 
Tällä mallilla olen tehnyt oman avainnauhani siksak-kuvion. Siinä on käytetty 15 lautaa ja kahta eri väriä.

malli1

 
Tässäkään mallissa ei ole kuin kahdeksan lautaa ja kahta väriä. Nämä kapeat mallit sopivat hyvin vaikka aloittelijalle kokeiltavaksi. Ensimmäinen lautanauha kannattaa tehdä vaikka vain neljällä laudalla.

malli2

 
Tässä mallissa on yhdeksän lautaa eli pariton määrä. Se on kuitenkin tässä mallissa kuvion kannalta tärkeää. Värejä on taaskin vain kaksi. Mallien värejä tai värimääriä voi tietysti halutessaan muuttaa.

malli1

 
Tekijä: Elina Luoto

Jaa somessa:

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.