Kaarnaveneet vesille!



Terä

Hyvässä vuolupuukossa on lyhyt ja kapea terä. Sen ei tulisi olla yli 8 cm pitkä, mieluiten lyhyempi. Lasten ja aloittelijoiden tulisi käyttää veistä, jossa on sormisuoja, joka estää käden liukumisen terälle. Alle 10-vuotiaiden lasten tulisi mieluiten veistää aikuisen valvonnassa.


Muut työkalut

Jos haluat kovertaa kaarnaveneen, se on helpompaa taltalla kuin puukolla. Naskali on hyvä reikien tekemiseen ja hiontaan tarvitset hiekkapaperia.


Materiaali

Männynkaarna

Männynkaarna eli -kuori on parasta ja itse asiassa ainoaa, josta voidaan veistää kuoriveneitä. Hätätilanteessa voidaan käyttää todella karkeaa koivunkuorta, mutta se on erittäin kovaa ja hankalaa työstää veitsellä, eikä sillä ole läheskään yhtä hyviä virtausominaisuuksia kuin männynkaarnalla.

Mistä kaarnaa voi löytää?

Karkein ja paras kuori on männyn tyviosasta. Mutta elävässä mäntypuussa se on jumissa niin, ettei kokonaisia ​​paloja voi poistaa. Lisäksi elävien puiden kuoren ottaminen ei ole sallittua.

Sopivia kaarnanpaloja löytyy usein kuivien mäntyjen alta. Kuori irtoaa puusta, kun se on kuollut, ja sitten tarvitsee vain poimia parhaat palat. Joskus mäntyjen kaatamisen jälkeen jäljelle jäävistä kannoista on mahdollista irrottaa kuorta. Se toimii parhaiten, jos kannot ovat muutaman vuoden vanhoja.

Näin vuollaan

Veitsen tulee olla terävä – silloin se ei lipsahda yhtä helposti kuin tylsä veitsi. Erityisen varovainen on oltava, kun veitsen kärjellä kovertaa tai poraa reikiä. Höyläpenkki tai veistotuki antaa hyvän tuen, kun muotoillaan kaarnaveneen reunoja.


Mallit


Tekijä: Mulenius / Mossen käsityöt luonnonmateriaaleista

Luonnonmateriaalista tehdyt käsityöt on käsitöiden muoto, jossa hyödynnetään luonnon omia materiaaleja esineiden tekemiseen. Materiaaleina käytetään esimerkiksi puuta, kiveä, savea ja kasveja. Luonnonkäsityöllä voidaan valmistaa niin leikkiesineitä, kuten hyönteishotelleja ja käpylehmiä, kuin huonekaluja ja taidetta.

Luonnonkäsityö pohjautuu perinteisiin ja paikallisiin kulttuureihin, ja sitä pidetään kestävänä käsityön muotona, koska se vähentää teollisten materiaalien käyttöä ja kannustaa luonnonmateriaalien hyödyntämiseen. Sitä opetetaan myös kouluissa ja kotiseutuyhdistyksissä perinteiden ja käsityötaitojen siirtämiseksi eteenpäin.

Päivitetty 05/2025
Jaa somessa:
Punomo Logo

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Punomo Logo

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.