Käsin tehdyt napit


Etusivu - KÄSIN TEHDYT NAPIT
Nappien historiaa | Nappien suunnittelu | Nappien valmistusmateriaalit | Napin ompeluohje
Lankanapin valmistusohje ja omia nappisovelluksia
Kankaalla päällystetyn napin valmistusohje
Virkaten päällystetyn napin valmistusohje

Näiltä sivuilta löydät erilaisia käsintehtyjen nappien valmistusohjeita.
Itse valmistaen saat persoonallisia nappeja, joilla voit vaikka uudistaa vanhankin vaatteesi.
Nappien valmistustekniikoita soveltaen voit valmistaa myös koruja, mansetteja ja lautasliinarenkaita. Ota sivuilta virikkeitä, mutta suunnittele ja valmista nappisi omia mieltymyksiäsi ja taitojasi silmälläpitäen.


NAPPIEN HISTORIAA

Napit ovat tulleet tekstiileihin 1300-luvulla. Naisten ja miesten vaatteiden erilainen vasen- ja oikeapuoleinen napitus on näiltä ajoilta.

Nappien tulo auttoi tekemään vaatteista tyköistuvia, vartalonmyötäisiä. Tuolloin napit valmistettiin luonnonmateriaaleista: nahasta, luusta ja puusta.

  • Tiedätkö, miten vaatteet pysyivät vartalonmyötäisesti päällä ennen nappien keksimistä?
Tunnistako kuvassa olevien nappien materiaalit?

NAPPIEN SUUNNITTELU

Pohdi ensin pidätkö tärkeämpänä nappisi ominaisuutena toiminnallisuutta vai ulkonäköä. Haluatko napeillasi herättää huomiota vai toivotko niiden "hukkuvan" tekstiiliin.

Mikäli haluat napiltasi persoonallisuutta, näyttävyyttä ja jännittävyyttä, kokeile totutusta poikkeavia ratkaisuja. Ideoi ja uskalla tarvittaessa hypätä materiaalisten ja valmistusteknisten raja-aitojen yli.

Kun et halua erottua napeillasi, käytä samoja materiaaleja (kangasta tai lankaa) kuin napin kohteena olevassa tekstiilissä on.

Suunnittelutyö edellyttää myönteistä asennetta työtä kohtaan sekä myönteistä ilmapiiriä onnistuakseen hyvin. Luota itseesi ja työsi tuloksiin, mutta ole samalla avoin ulkopuoliselle kritiikille. Opettele myös itsekritiikkiä ja kyseenalaista asioita.

Suunnittelussa lähtökohtana voi olla:

a) tarve

- toiminnallisuus
- näyttävyys
- mitä materiaalia, millä tekniikalla, minkälainen muoto

b) materiaali

- mitä siitä voi valmistaa - millä tekniikalla
- mitkä kuvioaiheet onnistuvat

c) tekniikka

- mitä tällä tekniikalla voi tehdä - millä materiaalilla
- millaisia muotoja

d) muoto

- haluat tietyn kuviomuodon nappiisi - millä tekniikoilla se onnistuu
- mitkä materiaalit siihen soveltuu


NAPPIEN VALMISTUSMATERIAALIT

Tunnistako kuvan nappien materiaalit?

Persoonallisia itse valmistettuja nappeja voit valmistaa lähes kaikista työstettävistä materiaaleista. Tavanomaisimpia materiaaleja ovat lanka ja kangas, joista tehdään päällystettyjä nappeja.
Oleellista on että, nappiin saa silmun tai reiät, joiden kautta napin ompelu tekstiiliin onnistuu. Valmista aina muutama varanappi, sillä luonnonmateriaalit eivät välttämättä ole niin kestäviä kuin muovinapit.

Tiedätkö mistä materiaaleista nappeja tehtiin ennen muovinappien vallankumousta?

Massat:
Nappeja voit valmistaa erilasista kovettuvista askartelumassoista. Muista tehdä nappeihin vähintään kaksi reikää ennen kuin massa kovettuu. Pintakäsittele massanappi (kuvassa vasemmalla alhaalla) haluamallasi tavalla.

Puu:
Puusta voit työstää hieman isompia nappeja, sillä reikien poraaminen halkaisijaltaan kovin pieneen nappiin ei tuota hyvää tulosta. Oksasta voit sahata kiekkoja, jotka viimeistelet haluamasi muotoiseksi. Muista, että puunapit saattavat haljeta joutuessaan pesujen yhteydessä alttiiksi kosteudelle.

Paperi:
Tukevasta kartongista voit leikata haluamasi muotoisen napin (kuvan kellertävä nappi) tai sitten voit keriä pienestä paperinpalasta liimaa apuna käyttäen suiponmallisen "helmen".

Nahka:
Tukevahkosta parkkinahasta voit leikata haluamasi muotoisen napin (tummanruskea nappi ylhäällä) ja koristella sen erilaisilla nahan koristelumenetelmillä. Pehmeämmillä nahoilla voit päällystää "pohjanappeja" (kuvan kolmionappi) mutta käytä nahan kiinnittämisessä siihen soveltuvaa liimaa. Myös kuvan  ruskea nappi alareunassa on tehty nahasta.

Nyöri:
Nyöreistä voit kiertämällä ja ompelemalla valmistaa näyttäviä kiinnittimiä esimerkiksi jakkuun tai boleroon.

Kivi:
Jos et omaa kiventyöstövälineitä, mutta haluat käyttää kivimateriaalia napissasi, voit solmeilla kiven ympärille ohutta rautalankaa ja saat nappisi kiinnitetyksi tekstiiliin.

Metalli / pelti:
Metallinapit (kuvan oikeassa laidassa) hohtavat himmeinä tai kiiltävät kirkkaina. Erilaisia peltinappeja voit leikata sopivan tukevista pelleistä. Muista hioa leikatut reunat hyvin, jotta terävät reunat eivät turmele kankaita.


NAPIN OMPELUOHJE

Kun ompelet napin kaksinkertaisella langalla saat aloituksen siistiksi ilman solmuja. Aloita näin:

tai näin:

Päättele lanka napin ja kankaan väliin:

Lähde:
Aalto - Kankaanranta;  3.-4.luokkien tekstiilityö A, 2004, WSOY
 


Päällysvaatteissa pitää olla tukevasti kiinnitetyt napit
Ompele napeille tukinapit takin sisäpuolelle. Nappi ei irtoa helposti ja vaate on siisti myös sisäpuolelta. Jos napin ompelu esimerkiksi nahkaan on hankalaa,  "ompele" nappi vaatteeseen metallirenkaalla: työnnä napin kantavaatteen läpi ja pujota vaatteen sisäpuolella rengas kannan lenkkeihin. Näihin tarkoituksiin valmistettuja tukinappeja ja renkaita löytyy hyvin varustetuista nappikaupoista.

Lisää napin ompelusta: Mirja Rapila, Näin kiinnität napin vahvasti ja siististi 


Tekijä: Marja Tonder 2005, Savonlinnan opettajankoulutuslaitos

Jaa somessa:

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.