Kudo kudontakehyksessä - ohje

Yksinkertaisimmillaan kudontakehys on tukevasta materiaalista, vanerista, pahvista, puurimoista tai vaikkapa oksista valmistettu nelikulmainen kehys, jonka kahdelle vastakkaiselle sivulle on tehty lovitus kudottavan kankaan loimilankoja varten.
Monimutkaisemmissa kehyksissä osia on enemmän, mutta perustyötapa kehyskudonnassa on aina sama: kudelankaa pujotetaan loimilankojen yli ja ali. Ks. kuvia Google-haulla.
Kudontakehyksen koosta riippuen, kehyksessä voi kutoa minitekstiilejä tai jopa isoja seinätekstiilejä ja mattoja.

Punomoputiikissa on myynnissä kahta kokoa yksinkertaisia kehyksiä, joilla on mukava päästä alkuun. Niissä voit kutoa esimerkiksi miniryijyjä, kuvakudonnaisia, voit yhdistellä eri paksuisia lankoja ja tekniikoita ja toteuttaa omaa luovuuttasi. Kudottuja paloja voit sitten myös yhdistellä isommiksi töiksi, ommella niistä tuotteita jne.

Punomoputiikin kehykset on valmistettu laserleikkaamalla kotimaisesta koivuvanerista Kainorin pajalla Lappeenrannassa. Näille tuotteille on myönnetty Suomalaisen Työn Liiton Avainlippu -merkki.
Kehyksen mukana tulee kuteen pujotteluun tarvittava neula ja kuteen tiivistämisessä käytettävä kampa.

Osta kudontakehys Punomoputiikista - tuet samalla Punomo.fi:n julkaisutoimintaa


TYÖSKELYOHJE

Loimi ja kude – kankaan kaksi lankajärjestelmää

LOIMI on kankaan pohjaksi tuleva lankajärjestelmä, jossa langat ovat kankaassa pituussuunnassa. Usein loimilangat jäävät valmiissa työssä niitä risteävien kudelankojen alle piiloon, mutta kudelangoillakin voi leikkiä ja luoda tehosteita. Loimilangoista voi muodostua taidetekstiilin näkyvin osa.

KUDE on kankaaseen tuleva loimen kanssa risteävä lankajärjestelmä. Kudelangat kulkevat kankaassa poikkisuunnassa eli kankaan leveyssuunnassa.

1. Kiinnitä kehykseen loimilangat. Solmi langan alku kehyksessä olevaan reikään. Kierrä sitten lointa ympäri kehyksen kololta kololle. Solmi lopuksi loimen toinen pää toiseen kehyksen reikään. - Loimen kireys saa olla napakka.
2. Aloita kudelangan kutominen: ota pätkä kudelankaa (vaikkapa 50 cm tai haluamasi pituus) ja aloita pujottelu. Pujota neula loimilankojen lomaan vuorotellen aina yhden loimilangan yli ja seuraavan loimilangan ali.
3. Etene työn reunasta reunaa edestakaisin. Varo kiristämästä kudetta, jotta työn reuna pysyy suorana - jätä kudelanka loivalle kaarelle loimien väliin.
3. Tiivistä kude kammalla aina jokaisen pujottelukerroksen jälkeen.

4. Kudo haluamasi korkeus. Katkaise kehyksen toisesta reunasta lovien kohdalta aina kaksi loimilankaa kerrallaan ja solmi ne yhteen merimiessolmulla. Tee näin kaikille loimilangoille myös kehyksen toisella reunalla. Katkaise langanpäät lopuksi haluamasi pituisiksi.

5. Viimeistele kudonnaisesi höyryttämällä tai kastele se ja anna sitten kuivua oiottuna vaakatasolla.


Osta kudontakehys Punomoputiikista - tuet samalla Punomo.fi:n julkaisutoimintaa

Katso lisää kehyskudonnasta Punomon sivuilta

Jaa somessa:

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.