Lakanat - kustannuslaskelma


« Lasketaan langasta -tehtävät | Matematiikka-aiheinen hakemisto | Tekstiilityöaiheinen hakemisto


1.17 Lakanat

Haluat antaa omatekoisen häälahjan siskollesi ja tämän miehelle. Päätät valmistaa heille persoonallisen lakanaparin aluslakanoineen ja tyynyliinoineen.

Löydät kaksi toisiinsa yhteensopivaa kangasta. Valmistat toisesta pussilakanat ja tyynyliinat ja toisesta aluslakanat. Myyjä kertoo molempien kankaiden kutistuvan loimen suunnassa (pituussuunnassaan) korkeintaan 5 %.

Valmiin pussilakanan pituus on 200 cm. Tyynyliina on taskutyynyliina, johon kuluu koko kankaan leveys (150 cm) ja jonka korkeus on valmiina 50 cm (leveys 60 cm). Yhden pussilakanakankaan pituuteen tarvitaan kaksi 2 cm:n saumanvaraa, samoin tyynyliinaan. Valmiin aluslakanan pituus on 260 cm. Aluslakanan molempiin päihin varataan 5 cm päärmevaraa.

Taskutyynyliina, jossa kankaan reunoissa on hulpiot.

a) Miten kutistuminen kannattaa ottaa huomioon?

b) Paljonko kumpaakin kangasta tarvitset?

c) Laita oheiset lakanoiden valmistukseen kuuluvat vaiheet toteuttamiskelpoiseen järjestykseen.

pussilakanoiden leikkaminen

aluslakanakankaan leikkaminen

pussilakanoiden sivujen ompelu

kankaiden hankinta

aluslakanan päiden ompelu

 

tyynyliinojen ompelu

pesu

tyynyliinojen leikkaminen

pussilakanoiden päiden ompelu

silittäminen

d) Onko itse tekeminen taloudellisesti kannattavaa? Pussilakanakangas on 7,60 €/m ja aluslakanakangas on 3,40 €/m. Edullinen pussilakana ja tyynyliina maksavat valmiina 20 € ja yhden vuoteen aluslakana 10 €.

e) Toisaalta pussilakana voi maksaa 40 € ja aluslakana 15 €. Kumpi tapa tällöin tulee edullisemmaksi?

f) Päätät vielä korostaa lahjan persoonallisuutta ja painat pussilakanoihin sen yläosan poikki ja tyynyliinoihin pitkän sivun suuntaisesti nuorenparin harrastuksiin liittyvän ornamenttikuvion. Suunnittelemasi kuvion mallikerta on 17 cm. Miten tämä kuvio kannattaa sijoittaa pussilakanaan ja tyynyliinaan? Pussilakanan leveyttä kaventaa kankaanleveydestä molemmin puolin 2 cm:n saumanvara.

g) Missä vaiheessa painamistyö on sopivin toteuttaa?


Termejä:

Hulpio

Hulpio on kankaan kudonnassa muodostuva purkautumaton sivureuna.

Loimi

Kudotut kankaat muodostuvat kahdesta risteävästä lankajärjestelmästä, joita nimitetään loimeksi ja kuteeksi. Loimi luodaan kangaspuihin ensin, se on kankaan pituussuuntainen lankajärjestelmä. Esimerkiksi räsymatossa loimi on hapsut muodostava lanka, usein se on kalalankaa.

Päärme

Päärme tarkoittaa kankaan reunan huolittelua kääntämällä kangasta reunasta.

Saumanvara

Saumanavara tarvitaan kangaskappaleiden yhdistämistä varten. Saumanvara on valmiin työn päältä näkymätön kankaan reuna, jonka ommel eli sauma erottaa nurjalle puolen.

Jaa somessa:

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.