Etusivu » Tekstiilityön tekniikat » Neulonta » Neulojan niksejä » Monta hyvää neulojan niksiä...

Monta hyvää neulojan niksiä...


Aloita neulevaatteen neulominen takakappaleesta!

Neuleohjeet ohjaavat yleensä aloittamaan neulevaatteen neulomisen etukappaleesta. Miksiköhän...?
Paljon neulomista opettaneena ja lähes koko ikäni neulonneena suosittelen kuitenkin ehdottomasti aloittamaan aina takakappaleesta, koska
• käsiala ei välttämättä ole, varsinkaan vähemmän neulonneella, työn alussa yhtä hyvää kuin loppupuolella - parempi puoli tulee eteen kun etukappale valmistuu takakappaleen jälkeen!
• jos neuletiheys muuttuu tiivimmäksi työn kuluessa ja kappaleesta tuleekin aiottua kapeampi, on tilanne helppo korjata etukappaleen leveyttä lisäämällä: lisätään silmukkamäärää. Ei haittaa jos sivusauma siirtyy vähän taaemmaksi.
• muotoilu- ja kavennussuunnitelmat voi tehdä kätevästi valmista tai valmistumassa olevaa takakappaletta hyödyntämällä: Sovitetaan neulekappaletta selkään ja katsotaan milloin korkeudet ovat hyvät? Mihin tulee kainalonkohta ja miten siinä kavennetaan? Milloin tulee pääntie ja millainen? Mikä on kappaaleen kokonaiskorkeus eli pituus olalta helmaan jne.? Kaikki tämä voidaan tehdä takakappaletta hyödyntämällä myös etukappaleen ja hihojenkin osalta.


Kerrosten laskeminen
Helppo tapa pysyä laskuissa suurenkin työn kerrosmäärissä on laittaa työhön silmukkamerkki tai langanpätkä esim. joka kymmenennen kerroksen kohdalla ja lopuksi sitten vaan lasketaan paljonko kymmeniä on.


Lankakerälle oma boxi - kierrätä nenäliinapakkaus

Kuva kertoo mistä kysymys: tyhjä nenäliinakoppa on saanut sisäänsä lankakerän. Helppo toteuttaa: avaa yksi kopan sivun kerä sisää, teippaa kopan sivu kiinni ja neulomaan. Eikä kerä enää vieri ties minne!


Lankakerältä ei lanka purkaudu kun ottaa hiussoljet avuksi.


Kuva jostain Pinterestistä...


Langankireyden säätäminen

Kierrä kerältä tuleva lanka pikkusormesi ympäri tai pujottele sormien lomaan, niin voit säätää paremmin langankireyttä neuloessasi.


Lanka kerän sisältä

Valmiista keristä tai kerimislaitteella kerityistä keristä kannattaa aina juoksuttaa lankaa kerän sisältä. Kerä pysyy paikoillaan!


Luen neuletta sormillasi
Tottunut neuloja tunnistaa sormillaan työnsä oikeat ja nurjat silmukat, työtä katsomatta. Kannattaa kokeilla!

Vinkki:
Nurjassa silmukassa tuntuu 'lenkki kaulassa', oikeassa sitä ei tunnu!

Kun hallitsee sormillalukutekniikan, voi neuloa ja katsoa samalla TV:tä tai mitä tahansa. - Eikä ainakaan tarvitse hokea itselleen 'oikein, nurin, oikein, nurin, ... , oikein, nurin', kun neuloo vaikkapa helmineuletta.


Mittanauha, mittalevy ja korvikkeita
Jos olet liikkuva neuloja, ei mittanauha tai mittalevy aina välttämättä ole matkassasi silloin kun sitä tarvitsisit.
Tee itsellesi sopiva mittauksen varajärjestelmä esim. näin:
- mittaa omista käsistäsi jokin kohta, jonka pituuden muistat aina helposti (voi olla esim. jonkun sormen pituus)
- merkitse neulepuikkoihin mitta-asteikko vedenkestävällä huopakynällä


Neulepuikojen säilytysratkaisu
Hyvän pitkien neulepuikkojen säilytyskotelon saa kahdesta perunalastuputkilosta - toinen pohjaksi ja toinen kanneksi. Lähde: Pirkka/Niksit


Neulojan nuotit
Neuloessasi mallin mukaan on nuottiteline mainio apuväline. Korkeuden ja etäisyyden voi säätää käsityöntekijän mukaan ja mallilehti pysyy hyvin paikallaan. Lähde: Pirkka/Niksit


Neulomisasento ja -otteet kuntoon - kädet ja hartiat rentoina

Neuloa voi melkein missä vain, mutta ei kylläkään kannata neuloa missä vain asennossa. Jopa nuorenkin ihmisen selkä, hartiat tai kädet kipeytyvät jos työasento ja työotteet ovat huonot. Eikä neulominenkaan suju parhalla tavalla.

Parasta on istua hyvässä asennossa, selkänojallisessa tuolissa. Työotteen tulisi olla vapautunut, jottei synny turhaa lihasjännitystä. Pidä hartiat rentoina, älä nosta niitä korviin!
Tarkkaile käsiäsi. Liikkuvatko ja riippuvatko ne vapaasti? Onko tilaa riittävästi? Älä pidä käsiä tuolin käsinojilla tai kyynärpäitä pöydällä! Ja muista puikot eivät karkaa mihinkään vaikka pidät niitä käsissäsi kevein ottein!

Tarkkaile neulomisotteitasi. Yritä hioa tyylisi sellaiseksi, että käsien kiertoliikettä on mahdollisimman vähän, sillä se rasittaa ranteita ja kyynärpäitä. Seurauksena ahkeralla neulojalla voi olla esim. kivulias tenniskyynärpää tai jopa kulumia nivelissä. Kaiken kaikkiaan puikoilla ei tarvitse viuhtoa, vaan liikkeet ja liikeradat ovat parhaimmillaan varsin pieniä.

Muista myös taukojumppa!


Oikean silmukkamäärän luominen
Kaveriapua on hyvä käyttää kun laskee suuren työn luotujen silmukoiden määrää. Laske itse aina kymmenen silmukkaa ja anna merkki kaverille hihkaisemalla "kymmenen". Kaveri laskee kymmenet ja lopuksi tarkistetaan tulos. - No ilman kaveria voi ottaa silmukkamerkit kaveriksi!


Paina puikolla, älä sormella!

Moni neuloja saa etusormensa kipeäksi, kun painaa sillä puikon kärkeä neulottuja silmukoita pois päästäessään.
Paljon mukavampi konsti on painaa puikon kärkeä toisella puikolla. Sovita kärki sormien väliin ja toisen puikon kylkeä päin. Kokeile!


Pienet lankakerät käyttövalmiina
Puhkaise puhdistetun perunalastuputkilon sivuun reikä saksilla. Laita vajaa lankakerä purkkiin ja langanpää ulos reiästä. Toista tämä niin monta kertaa kuin purkkiin mahtuu lankakeriä. Sulje lopuksi kansi. Näin pienet lankakerät ovat aina valmiina käyttöön. Lähde: Pirkka/Niksit


Puikkokoon mittaaminen
Puikkokoon eli puikon halkaisijan millimetreinä voi mitata reiällisellä mittalevyllä, jossa on reikiä ½ mm:n kokovälein.

Lisäiloa neulomiseen tuovat hauskat apuvälineet! Succaplokki: Paavo-puikkomitta

Samanlaiset parin kummastakin sukasta ja lapasesta
Kun neulot sukkia tai lapasia, etene neulomisessa vuorotahtiin. Neulo esim. kumpaakin sukkaa vuorotellen kymmenen kerrosta tai sama vaihe (varsi, kantalappu, kantapohja jne.) peräkkäin kummastakin sukasta. Saat helpommin parista ihan samanlaiset!


Silmukkamerkit ovat oiva apu, kun pitää huomata mistä kerros alkaa tai mihin tulee kavennus jne.

Langanpätkät tai hakaneulat käyvät merkeiksi, mutta silmäniloksi niistä ei ole niinkuin monista muunlaisista merkkeistä.


Silmukoiden nostaminen langalle

Vie langanpätkä lenkiksi puikolle ja pidä langanpäitä etusormella aivan samalla tavalla kuin neuloessasi.
Tartu silmukkaan, vedä silmukka langan yli ja pois puikolta. Toista.

Puikkotesti
Pistä puikolla paperiin reikä ja kokeile siihen toisia puikkoja. Saat varmasti selville ovatko puikot keskenään samanpaksuisia, sillä niin hyvin 0,5 mm:nkin paksuusero tuntuu.


Työn alkulanka

Joissakin töissä on ihan järjevää jättää silmukoita luodessa pitkä alkulanka. Sillä voi esim. ommella sauman, päärmeen tms. työtä viimeisteltäessä.
Sido alkulanka sormioksi eli keri se lankalenkiksi ja kiinnitä solmulla, silloin se keikkuu haitatta työssä mukana.

Päivitetty 05/2024
Jaa somessa:
Punomo Logo

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Punomo Logo

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.