OMPELE JOUSTAVIA Reunojen huolittelut: käänteet eli päärmeet


 
 
Pääntie, hihansuut, lahkeet, vyötärö ja helmat voidaan huolitella monin eri tavoin. Valittava tapa riippuu mm. käyttökohteesta, käytettävissä olevista materiaaleista sekä tyyliseikoista, mutta ennen kaikkea ompelijan omista mieltymyksistä ja tottumuksista.  Huomioi, että huolittelutapa vaikuttaa siihen tarvitaanko kappaleiden huoliteltaviin reunoihin saumanvaroja tai esimerkiksi kääntövaraa.


KÄÄNTEET ELI PÄÄRMEET

Käänteet on yksinkertainen huolittelutapa, jossa huolittelu tapahtuu kääntämällä kangas kertaalleen nurjalle ja käänne tikataan paikalleen joustavalla tikillä. Käänne voi olla myös kahdesti käännetty, mutta se voi tehdä käänteestä raskaamman. Kääntämällä voi huolitella esimerkiksi hihan- ja lahkeensuut sekä helmat.

  • Käänteen tikkauksen on tärkeää joustaa kankaan mukana. Muutoin tikki saattaa katketa, kun käänteeseen kohdistuu venytystä. Joustava ommel toteutetaan joko ompelukoneen jousto-ompeleella, kaksoisneulalla tai peitetikkikoneella. Ks. Ompelukone, saumuri, neulat
  • Kappaleita leikatessa tulee jättää reilut käännevarat. Varsinkin helmassa käänteen on hyvä olla vähintään 3 cm leveä, ettei käänne rullaannu tai käänny nurja puoli päällepäin valmiissa vaatteessa.

OHJE: KÄÄNTEEN OMPELU

Alkutilanne: Hihansuut ja helma. Käänteet taittamatta ja ompelematta.

  • Silitä käännettäviin reunoihin käänne. Huomioi erityisesti helmassa, että käänne on riittävän leveä.
    Tarkista, että käänne on kauttaaltaan yhtä leveä.
  • Neulaa käänne huolellisesti kauttaaltaan.

  • Ompele käänne kaksoisneulalla. Varo venyttämästä kangasta ommellessa.
  • Siisti käänne leikkaamalla nurjalta puolelta aivan tikin vierestä ylimääräinen käänteen reuna pois. Varo leikkaamasta tikkiä tai miehustakangasta.

Käänteet valmiiksi ommeltuna
Käänteet hihansuussa ja helmassa valmiiksi ommeltuina

⇑ TAKAISIN ALKUUN

Jaa somessa:

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.