Etusivu » Tekstiilityön tekniikat » Ompelu » Työtavat ja -välineet » Ompelun muut työvälineet » OMPELE JOUSTAVIA Tukikankaat, kuminauhat, vetoketjut, napit ja nepparit

OMPELE JOUSTAVIA Tukikankaat, kuminauhat, vetoketjut, napit ja nepparit


 
 
Suurin osa ompelun lisätarvikkeista, kuten kiinnittimet ja kuminauhat, sopivat sekä joustaville että joustamattomille kankaille. Neppareista sekä tukikankaista löytyy kuitenkin myös erityisesti joustaville kankaille suunnattuja versioita. Lisäksi vetoketjuja ja nappeja kiinnitettäessä on huomioitava joustavien kankaiden erityisominaisuudet kankaan venymisen estämiseksi sekä kestävän rakenteen aikaansaamiseksi.




Tukikankaita käytetään joustavissa vaatteissa vahvistamaan heikkoja kohtia, estämään reunojen ja kappaleiden venymistä ja ryhdistämään vaatetta. Tukikankaat jaetaan kangaspohjaisiin, neulospohjaisiin ja kuitukangaspohjaisiin, ja ovat joko joustavia tai joustamattomia. Lisäksi löytyy paksua huopatukikangasta esimerkiksi laukkuihin ja irtirevittävää tai poispestävää tukikangasta aplikointiin ja kirjailuun. Tukikankaita on sekä tummia että vaaleita. Valitse väri aina kankaan mukaan. 

Tukikankaita tulee käyttää joustavien kankaiden kanssa:
  • Vetoketjun kiinnityksessä: reuna, johon vetoketju ommellaan kiinni, tulee tukea koko matkalta noin 1 cm leveällä tukikangassuikaleella. Ilman tukemista vetoketjureuna aaltoilee, koska kangas venyy ompelun aikana, mutta vetoketju ei. 
  • Alavaran ompelussa: kaikki alavaran kappaleet tulee tukea kauttaaltaan, myös saumanvarojen osalta. Tämä estää kankaan venymisen ja ryhdistää vaatetta. 
  • Nappien ja napinläpien alla: joustavissa kankaissa napinläven ja napin alle tulee laittaa pala tukikangasta, kankaan venymisen estämiseksi. Tukikangas myös tukee rakennetta ja tekee siitä kestävämmän. 
  • Neppareiden alla:käytössä neppareita ympäröivään kankaaseen kohdistuu voimakasta venymistä. Tukikangaspala nepparin alla ehkäisee kankaan repeämistä nepparin ympäriltä. 
  • Taskun suussa: jos tasku ommellaan esimerkiksi yksinkertaisesta trikoosta, voi taskun suu käytössä venyä. Tukikangas taskunsuun käänteen sisällä estää venymisen. 
  • Applikoinnissa: applikoinnissa tarvitaan sekä kaksipuoleista liimakangasta että irtirevittävää tukikangasta. Liimakankaalla kiinnitetään aplikoitavat kuviot toisiinsa ja kankaaseen, irtirevittävä tukikangas asetetaan työhön alimmaiseksi, estämään alimmaisen kankaan venymistä.

Tukikankaan valinnassa tulee ottaa huomioon:

  • Kankaan paksuus: paksumpi kangas, kuten college, vaatii paksumman tukikankaan kuin ohut.
  • Kankaan pinta: pehmeään pörröiseen pintaan, esim. harjattuun collegeen, ei tukikangas välttämättä kiinnity hyvin. 
  • Pesunkesto: tukikankaan tulee kestää samat pesuohjelmat kuin kankaankin.
  • Venyvyys: yleisesti ottaen joustavilla kankailla käytetään joustavia tukikankaita. Jos kuitenkin halutaan, ettei kangas pääse venymään, kuten vetoketjun kohdalla tai alavarassa, tulee valita joustamaton tukikangas. 

Tukikangas kiinnitetään kankaan nurjalle puolelle silitysraudan avulla. Rauta ei saa olla liian kuuma, jottei tukikankaassa oleva liima-aine pala. Lämpötila tulee tarkastaa tukikankaan tuotetiedoista. Raudan ja kankaan välille on hyvä laittaa harso tai leivinpaperi estämään raudan tahriintuminen liima-aineella. Rautaa painetaan kevyesti ja pidetään paikallaan joitakin sekuntteja, ei liikutella edestakaisin.

⇑ TAKAISIN ALKUUN



Kuminauhoja käytetään joustavissa kankaissa kuten muussakin vaatetusompelussa. Käytettävä kuminauha valitaan käyttökohteen mukaan.

  • FOE eli joustokanttinauha
    Joustavaa nauhaa, jonka keskellä kulkee taite. Käytetään reunojen huolitteluun taittamalla huoliteltavan reunan ympärille. Käytetään enimmäkseen alusvaatteissa ja kestovaipoissa.
  • Framilon
    Läpinäkyvää, silikonimaista, ohutta ja erittäin joustavaa kuminauhaa. Keveytensä vuoksi toimii hyvin esimerkiksi rypytysten tekemiseen tai olkasauman tukemiseen.
    Ei kestä kovia lämpötiloja, ja esimerkiksi silittäminen heikentää framilonin elastisuutta. Ei toimi yksistään esimerkiksi vyötärökuminauhana.
  • Tavallinen kuminauha
    Eri levyisinä saatavaa peruskuminauhaa.Käytetään vyötäröllä, lahkeensuissa ja hihansuissa. 
  • Napinläpikuminauha
    Säädettävää kuminauhaa, jossa tasaisin välein napinläpi. Käytetään vyötäröllä ja haalareiden lahkeiden lenkkeinä.Napinläpien ansiosta nauhan pituutta valmiissa työssä on helppo säädellä. Napinläpikuminauhaa varten kannattaa jättää työhön aukko kuminauhan pujotusta ja säätämistä varten. Lue lisää pujotusaukon ompelusta.
  • Bokserikuminauha
    Leveää, pehmeää kuminauhaa. Käytetään yleisimmin alushousujen yläreunassa ihoa vasten
Lisäksi on saatavilla esimerkiksi alushousuihin soveltuvaa pitsikuminauhaa sekä puolattavaa rypytyslankana toimivaa kuminauhaa. Lankaa käytetään ompelukoneen alalankana rypytyksiä tehdessä. Lanka puolataan puolalle käsin, hieman venyttäen. Ylälankana käytetään tavallista ompelulankaa. Ommeltava matka ommellaan suoralla ompeleella. Alalankana oleva kuminauha rypyttää kankaan tältä matkalta.




Vetoketjuja käytetään joustavien kankaiden kanssa, kuten muissakin kankaissa. Vetoketjua ommellessa joustavan kankaan reuna on kuitenkin aina tärkeää tukea joustamattomalla tukikankaalla. Ilman reunan tukemista voi kangas venyä, mutta vetoketju ei veny lainkaan. Tämän seurauksena reuna saattaa aaltoilla tai kappale venyy liian pitkäksi vetoketjuun nähden.

Vetoketju ja sen paksuus sekä pituus valitaan käyttökohteen ja materiaalin mukaan.

  • Umpiketju: vain ylhäältä aukeava ketju, käytetään esimerkiksi pussukoissa ja taskuissa.
  • Avovetoketju: on avattavissa kokonaan. Käytetään esimerkiksi takeissa.
  • Spiraalivetoketju: vetoketju jossa on tiheä, spiraalimainen hammastus. Spiraaliketjut ovat kevyitä ja taipuisia ja soveltuvat esimerkiksi trikoovaatteisiin.
  • Hammasvetoketju: muovi- tai metallihampaista muodostuva ketju on selvästi spiraaliketjua jäykempi ja tukevampi. Hammasketju soveltuu paksumpiin kankaisiin kuten collegeen, tai vuoritettuihin vaatteisiin.
  • Metrivetoketju: pitkä spiraaliketju, jota myydään senteittäin tai metreittäin. Ketju lyhennetään tarvittavaan mittaan ja lisätään itse haluttu määrä vetimiä. Käytetään umpiketjun tavoin.
  • Piilovetoketju: vetoketju, joka ommellaan piilovetoketjupaininjalalla. Valmiissa työssä vetoketju asettuu huomaamattomasti vaatteen saumaan. Käytetään esimerkiksi mekoissa ja hameissa. 
  • Pitsivetoketju: vetoketju, jonka reunat ovat pitsikoristeellisia. Vetoketjut ommellaankin kankaan päälle niin, että vetoketjun pitsireunat jäävät kokonaan näkyviin. Käytetään esimerkiksi kasseissa ja mekoissa.
Vetoketjuja on saatavilla eri paksuisina ja pituisina. Vetoketjujen paksuus vaihtelee tyypillisesti 3 - 8 mm välillä. Mitä tukevampi ja paksumpi kangas on, sitä paksumpi vetoketju on hyvä valita. Vetoketjun pituudet vaihtelevat yleensä 5 cm välein.



Nepparit
Joustavien kankaiden kanssa on suositeltavaa käyttää joustaville kankaille suunniteltuja neppareita, jotka kiinnityvät kankaan läpi usealla hakasella ilman että kankaaseen täytyy tehdä reikää. Mikäli reikä joudutaan tekemään esimerkiksi sirkkarengasta varten, tulee kangas tukea huolellisesti tukevalla joustamattomalla kankaalla, muutoin reikä venyy.
  • Nepparin alle tarvitaan aina tukikangas. Tukikankaana voi käyttää käyttökohteesta riippuen esimerkiksi kiinni silitettävää tukikangasta, palaa joustamatonta tai joustavaa kangasta tai resoria.
  • Resorikanttiin laitettava neppari ei tarvitse tukikangasta.
  • Neppareiden kiinnitykseen tarvitsee omat välineet. Usein nepparipaketeiden mukana tulee juuri niille neppareille sopivat holkit (muoviset alustat, joihin neppari upotetaan kiinnityksen ajaksi). Lisäksi tarvitsee vasaran, jolla neppari isketään kiinni. 
  • On olemassa myös erilaisia nepparipihtejä, jotka helpottavat ja nopeuttavat neppareiden kiinnittämistä.
  • Muovisia KAM-neppareita ei voi kiinnittää samoilla välineillä, koska niiden rakenne on erilainen. Niiden kiinnittämiseen tarvitaan omat KAM-nepparipihdit. On olemassa myös neppipressi, joka on kylläkin melko iso ja raskas. Sitä ei myöskään ole saatavilla joka paikasta. Saatavuutta voi kysellä KAM-neppareita myyvien jälleenmyyjien kautta. 

Vasemmalla holkki ja vasara neppareiden kiinnitykseen, oikealla Prymin nepparipihdit

Vasemmalla kansineppari trikoolle, oikealla jerseyneppari

Vasemmalla käsin ommeltavat nepparit, oikealla KAM-neppari

Napit

Nappeja ja napinläpiä voi käyttää myös joustavissa kankaissa. Kankaan joustavuuden vuoksi napin kiinnityskohta ja napinläven ommelkohta tulee tukea huolellisesti.

Sirkat
Sirkkoja (purjerenkaita) on erikokoisia ja niitä käytetään esimerkiksi nyörikujan aukon huolittelussa. Sirkan kiinnitys vaatii reiän tekemistä kankaaseen. Ettei reikä veny ja sirkka irtoa, tulee kangas tukea kunnolla paksulla liimakankaalla ja mahdollisesti myös joustamattomalla kankaanpalalla. Sirkka kiinnitetään nepparin tavoin joko holkilla ja vasaralla tai nepparipihdeillä.

Vasemmalla nappeja ja päällystettävä nappi, oikealla sirkkarenkaita


Linkit ja lähteet:

⇑ TAKAISIN ALKUUN

Päivitetty 05/2024
Jaa somessa:
Punomo Logo

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Punomo Logo

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.