Paneeliverhot


« Lasketaan langasta -tehtävät | Matematiikka-aiheinen hakemisto | Tekstiilityöaiheinen hakemisto


Yksi paneeliverho

1.21 Paneeliverhot

Maija ihastuu kaupassa läpikuultavaan verhokankaaseen, jossa on kolmen värisiä isoja ympyröitä. Hän sommittelee olohuoneeseensa kankaasta paneeliverhot. Maija haluaa verhopaneelien ulottuvan lattiasta kattoon, mikä hänen olohuoneessaan tarkoittaa 245 cm:ä. Leveys, joka verhojen tulee levitettynä peittää, on 400 cm. Maijalla on kolme verhokiskoa.

Ympyröiden halkaisija on 30 cm. Niitä on tasaisin välein 150 cm leveässä kankaassa 3 vierekkäin kuteen suuntaan ja loimen suuntaan 150 cm:n matkalla myös 3 kuten kuvaan on piirretty. Kaksi samanväristä ympyrää ei ole koskaan vierekkäin.

Ylös ja alas varataan päärmevaroihin 10 cm ja molemmille sivuille 2,5 cm. Kangas ei kutistu. Kaupassa kangas leikataan vain ympyröiden välistä keskeltä eli käytännössä sitä pitää ostaa vähintään 50 cm.

Kuva yhdestä koko kankaan levyisestä mallikerrasta

Kankaan leveydestä tehdään kolme verhoa. Kaikissa kolmen verhon ryhmissä tulee kuvioiden olla samalla tavoin ja samassa järjestyksessä.

a) Minkä levyisiä Maijan verhot tulevat olemaan?

b) Montako verhoa hän tarvitsee?

c) Mikä kankaan pituus tarvitaan yhteen verhoon?

d) Paljonko Maija tarvitsee kangasta, kun hän haluaa ympyröiden osuvan tismalleen toistensa päälle, kun kolmella eri kiskolla olevat verhot ovat päällekkäin ja kaikkien verhojen ympyrät ovat samoilla kohdin?

e) Millaisia hukkapaloja Maijalle jää?

Jaa somessa:

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.