Kylmän ajan varusteisiin vauvakin tarvitsee lapaset tai tumpuiksihan niitä usein sanotaan - ehkä siksi, ettei erillistä peukaloa tarvitse neuloa. Ihan pikkuinen vauva kun ei vielä tumput käsissä mihinkään tartu ja pikkuruiset kädet ovat usein nyrkissä.

vauvan_tumput-p

Tumput puuvillalangasta 3 mm:n puikoilla.

Tumpun leveys kämmenen kohdalta 6-7 cm ja koko pituus varren suusta kärkeen on n. 10-11 cm. Puuvillatumput ovat hyvä suoja teräväkyntiselle pikkuiselle.

Vauvan tumpuihin kannattaa neuloa reilun pitkät varret, jotta ne pysyvät kunnolla kädessä. Pukemista helpottaa myös, jos varsi on mieluummin suppilomainen kuin kovin kapea.

Varressa on aluksi yhteensä 36 silmukkaa eli 9 silmukkaa jokaisella neljällä puikolla. Kun varsi on 3-4 cm:n mittainen, on kavennettu 1 s joka puikolla. Kärjessä on sädekavennus.

nauhalliset_tumput

Nämä tumput eivät katoa toisistaan! Niitä yhdistää ketjuvirkattu nauha, joka pujotetaan vauvan takin tai haalarin hihasta hihaan. - Varmuudeksi vielä varoituskin: turvallisuuden vuoksi tällaisia tumppuja ei pidä käyttää muuten kuin päällysvaatteiden hihoihin pujotettuna! Tässä niitä vain sovitetaan ja valokuvataan.

nauhalliset_tumput_lahikuva


Tumput neuloi Sirpa Vahtera
Päivitetty 7/2016

Tallenna

Tallenna

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!