Vanhan tuotteen uudelleenkäyttö vähentää jätettä. Huolinukkeen käytetään materiaaleja, joita sinulta löytyy.

Huolinukke

Huolinukke on yleensä pienikokoinen noin parinkymmenen sentin korkuinen kankaasta ja langasta, puutikuista tai rautalangasta. Huolinukke lievittää ihmisten huolia. Sille voi kertoa huolensa. Kun nuken laittaa yöksi tyynyn alle, yöllä huolinukke tekee parhaansa ratkaistakseen huolia. Aamulla asiat voivat olla paljon paremmin. Auttaako huolinukke? Auttaa, jos siihen uskoo. (Maailmankauppalehti 4/2013, sivu 14, pdf)

TAVOITTEET JA ARVIOITAVAT KOHDAT:

Tiedot ja taitot
-materiaali
-tekniikka
-työvälineet
Suunnittelun taidot
-esteettinen suunnittelu
-tekninen suunnittelu
Työskentelyn taidot
-työn tekeminen
-arviointi
Kasvamisen taidot
-kestävä kehitys
-säästäväisyys

TARVIKKEET:

  • Kangasta (Voit käyttää vanhoja vaatteita, mutta kysy ensin mitä vaatteita voit käyttää työhön.)
  • Puuvillalankaa, villalankaa, muuta vahvempaa lankaa
  • Vanua, vanulappuja, pariton sukka (pään täyte)
  • Nappeja
  • Silmäneula
  • Sakset

VALMISTUSOHJE:

Leikkaa kankaasta 25 cm x 25 cm kokoinen pala vartaloksi. Leikkaa kaksi 18 cm x 6 cm kokoista palaa käsivarsiksi. Leikkaa ympyrän muotoinen, halkaisija 10 cm, pala pääksi.

Hapsuta vartalon kaikki reunat ja käsivarsipalojen lyhyet reunat vetämällä lankoja pois reunasta. Näin palojen reunat eivät purkaudu.

Ota pala vanua tai revi vanulapuista vanua ja pyöritä se palloksi. Leikkaa pätkä lankaa. Ompele tik-kipistoilla sen reunaan kiristyslanka. Kiristä lankaa ja laita vanu ympyrän keskelle. Kiristä lanka ja tee tiukka solmu.

Leikkaa vartalo-osan keskelle pieni reikä. Taita pala neljään osaan, näin saat leikattua reiän vartalon keskelle. Pujota pää reiästä ja ompele muutamalla pistolla kiinni vartaloon.

Kierrä muutamia kierroksia paksumpaa lanka kaulaksi. Ota sitten käsivarsipalat ja taittele ne kuvan mukaan pituussuunnassa pienemmiksi. Aseta sitten toinen käsivarsi toiselle puolelle ja toinen käsivarsi toiselle puolelle. Kierrä lankaan muutamia kertoja ristiin kuvan mukaan. Näin saadaan kiinnitettyä käsivarret vartaloon.

Jatka langan kiertämistä käsivarsien ympäri ja palaa takaisin samalla tavalla. Toinen käsivarsi sa-moin. Jatka sitten kiertämällä lankaa vartaloksi. Päätä lanka ja pujota se piilon vartalon sisään.

Ompele silmät päähän. Ota ohuempaa lankaa ja pujota lanka pään sisään. Tee silmät muutamalla pistolla. Päättele lanka ja pujota se pään sisään.

Voit lisätä nukkeen nappeja koristeeksi. Myös silmät voivat olla pieniä nappeja.

Huolinukke on valmis.Julkaisu on osa Käsityön e-materiaalia 7 lk -kokonaisuutta.
Tekijäryhmä: Käsityönopettajaopiskelijat Sirke Reiman, Moona Tevilin ja Seija Kumlin-Seppälä

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!