Sota Ukrainassa on vaikuttanut meihin monin tavoin, ja halu auttaa on ollut monimuotoista. Ajatuksia ja tunteita on kanavoitu monenlaiseen tekemiseen ja toimintaan, myös käsillä tekemiseen. Miten tätä aikaa ja yhteistä tekemistä saadaan talteen tuleville sukupolvelle ja aineistoksi tutkijoille? Suomen käsityön museo kerää Itä-Suomen yliopiston, Taitoliiton, Punomo.fi – Käsityö verkossa ry:n sekä Museoviraston Elävän perinnön käsityöringin muiden toimijoiden kanssa Ukrainan sodan aiheuttamaan maailmanpoliittiseen kriisiaikaan liittyviä kirjoituksia ja valokuvia käsitöistä verkossa. https://kasilla.muistele.fi/ukraina/
Onko Ukrainan sota tuonut muutoksia sinun käsillä tekemiseesi? Käsityön harrastajat ja ammattilaiset ovat luoneet monia tapoja auttaa Ukrainaa ja ukrainalaisia. Moni on oppinut myös uusia auttamisen tapoja käsillä tekemisen avulla. Jopa uusia käsityötaitoja on opeteltu tai vanhoja on otettu käyttöön. Myös sosiaalisessa mediassa jaetaan kuvia ja ohjeita käsitöistä, joissa nähdään Ukrainaan ja rauhaan liittyviä symboleita. Kasilla.muistele.fi/ukraina -sivulla kerätään kirjoituksia ja kuvia käsillä tekemisestä ja käsitöistä, jotka jollain tavoin liittyvät Ukrainan sotaan, sodan aiheuttamiin ajatuksiin ja tunteisiin. Sivulle voi kirjoittaa millaisia Ukrainan sodan aiheuttamia tuntemuksia olet kanavoinut käsillä tekemiseen. Sivustolla kerättyjä tarinoita käytetään mm. tutkimuksessa, jossa tarkastellaan maailmanpoliittisen kriisiajan myötä tehtyjä käsitöitä, käsillä tekemistä ja näihin liittyviä kirjoituksia. Itä-Suomen yliopistossa tämän tutkimuksen vastuulliset tutkijat ovat professori Sirpa Kokko ja yliopistonlehtori Tarja Kroger.
Kuinka kirjoitat muistele-sivulle
Kerro tarinassasi mitä olet tehnyt/valmistanut ja mistä sait idean tekemiseesi. Millaisia Ukrainan sodan aiheuttamia tunteita ja ajatuksia olet kanavoinut käsitöiden tekemiseen – käsillä tekemiseen. Onko käsillä tekeminen tuonut apua mielialaasi ja oletko auttanut käsin tehtyjen tuotteiden avulla. Kuvastaako tekemäsi työ mielialaasi tai tunteita nyt Ukrainan sodan aikana? Oletko tehnyt käsityön, jolla haluat välittää myötätuntoa tai apua sodasta kärsiville? Millaisia merkityksiä käsin tekemisellä on sinulle tällaisena aikana?
Voit kasilla.muistele.fi/ukraina -sivulla kertoa ajatuksistasi, tunteistasi, käsillä tekemisestäsi ja tekemistäsi käsitöistä vapaasti kirjoittaen. Oletko neulonut, virkannut, tehnyt lintulautoja, valmistanut tai korjannut huonekaluja Ukrainaa ajatellen tai väritellen. Käytätkö valmistamiasi tuotteita itse ja ilmaiset näin solidaarisuuttasi, lahjoitatko tuotteet ukrainalaisten käyttöön vai oletko tehnyt tuotteita myyntiin ja lahjoitat osan tai koko tuoton Ukrainan hyväksi. Liitä mukaan myös valokuvia töistäsi tai tekemisestäsi, mutta muistathan tarkistaa, että sinulla on lupa kuvien lähettämiseen ja kerrothan myös kuvaajan nimen.
Lisätietoja
Seija Hahl, amanuenssi, Suomen käsityön museo, seija.hahl@jyvaskyla.fi, p. 050 311 8886
Sirpa Kokko, professori, Itä-Suomen yliopisto, sirpa.kokko@uef.fi
Tarja Kroger, yliopistonlehtori, Itä-Suomen yliopisto, tarja.kroger@uef.fi