Lämpimiä ja aurinkoisia kesäpäiviä varmasti vielä riittää, mutta opettajalla ajatukset välillä eksyvät jo kuukauden päästä koittavaan koulujen alkuun. Vielä ei tarvitse asiaa vakavasti ajatella, mutta ehkä nyt olisi hyvä hetki kerätä ideoita käsityötunnille ainakin mielen pohjalle. Joku innostuu ehkä jo kokeilemaan jotain uutta tekniikkaa, jonka haluaa opettaa syksyllä oppilailleen. Kankaankuviointi on tekniikka, joka onnistuu jokaiselta. Oma kangasprinttikokoelma kuulostaa hienolta, eikö vain?

Luonnosta ideoita ja inspiraatiota kankaankuviointiin

Luonto on nyt täynnä erilaisia muotoja, värejä ja ääniä. Niistä inspiroituneena voisi kokeilla erilaisia kankaankuviointitekniikoita. Nyt kannattaa kokeilla esimerkiksi aurinkovärjäystä, jossa kankaaseen muodostuu kuvioita auringonvalon kuivattaessa maalatun kankaan. Kangasta voi rypyttää tai laskostaa, tai sen päälle voi asetella esim. puiden lehtiä, jolloin lehden alle jäävä alue näkyy kuivassa kankaassa vaaleampana. Katso tarkemmat ohjeet ja vinkkejä täältä. Ekoprinttaamalla voidaan myös kuvioida kangasta. Hyvät ohjeet siihen löytyvät taito.fi -sivustolta. 

Kankaankuviointi - Pieni kankaankuvioinnin opas (Janita Haapalainen)

Kankaanvalkaisu ja muita tekniikoita ; Lue pieni kankaankuvioinnin opas

Kesällä pihalla tehtäväksi sopii myös kankaanvalkaisu. Se hauska ja yllätyksellinen tekniikka, joka perustuu valkaisuaineen avulla tehtyyn kuviointiin. Tekniikkana voi käyttää esim. solmuvärjäystä, maalausta, roiskimista, leimasimia tai sabluunoita. Valkaisuaine valkaisee helposti muutakin kun on tarkoitus, joten pihamaa on hyvä paikka kokeilla värjäystä. Lue lisää Janita Haapalaisen tekemästä upeasta kankaankuvioinnin oppaasta.

Printtejä ja muotoja

Minna Matinlaurin ideapankki kankaankuvioinnin suunnitteluun

Punomosta ideoita myös käsityöprosessin suunnitteluvaiheeseen

Minna Matinlauri on koonnut mahtavan kankaankuvioinnin suunnittelun ideapankin, josta riittää ammennettavaa jokaisen makuun ja eri tasoisille käsityön tekijöille. Täältä löytyy myös hyviä vinkkejä siihen, miten voi lähestyä kuvioinnin suunnittelua eri tavoin inspiroituen. Oppilaita voi motivoida monilla eri tavoilla heidän omista mielenkiinnon kohteistaan käsin. Perusopetuksen opetussuunnitelma velvoittaa kokonaiseen käsityöhön, johon sisältyy oma ideointi ja suunnittelu. Kannattaa siis ehdottomasti tutustua tähän Minnan materiaaliin, kun suunnittelee syksyn kokonaisuuksia. Itse suunnitelluista ja kuvioiduista kankaista voidaan myöhemmin valmistaa itselle vaate tai sisustustuote. Kankaanpainanta on sikäli palkitseva tekstiilityön laji, että siinä harvoin kokee epäonnistuvansa. Jokainen itse painettu kangas on uniikki ja yllätyksellinen. Jos kokonaisuus ei miellytä, voi kankaasta etsiä kohtia, jotka miellyttävät omaa silmää esim. luukkukuvatekniikan avulla. Näitä parhaita paloja voi käyttää esimerkiksi päällikeompelussa. 

Toivottavasti sait tästä artikkelista ideoita syksyä varten! Ainakin nyt tiedät, mistä löytyy apua ja inspiraatiota syksyn opetuksen suunnitteluun. Käyttämällä hakusanoja "kankaankuviointi" tai "kankaanpainanta" löydät Punomosta paljon ohjeita ja ideoita. Antoisia hetkiä kankaankuvioinnin parissa toivottelee Punomon porukka. 

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.