Lomalla ollessa kädet kaipaavat tekemistä, mutta neuletyön kantaminen reissuille, puistoihin tai katukahviloihin ei välttämättä houkuttele ⎯ aina sitä kuitenkin muutama silmukka pääsee putoamaan siellä käsilaukun uumenissa. Neulominen onkin mukava hoitaa kesäiltoina omassa puutarhassa tai parvekkeella rentoutuen. Myös ompelukoneprojektit houkuttelisivat, mutta sitä varten haluaisi odotella sadepäiviä. 

Virkattuja afrikankukkia nurmikolla.
Aloita pienestä ja katso mihin se johtaa. Näin syntyy stressitön käsityökesä! Kuva: Pirjo Sinervo/Punomo

Mitä pientä sitä sitten keksisi ottaa mukaan kesän menoihin? No tietenkin virkkuukoukun ja lankaa! Voit aikasi kuluksi lähteä virkkailemaan jämälangoista pieniä kolmioita, neliöitä, ympyröitä, monikulmioita tai kukkia ja vasta myöhemmin päättää mitä kivaa niistä tekisi. Juuri tästä syystä virkkaus onkin oivallinen tekniikka kesän käsitöihin. 

Jos edellisestä virkkaushetkestäsi on kulunut jo aikaa, olet tullut ihan oikeaan paikkaan. Punomoon koottujen ohjeiden avulla aloittelijakin oppii kaiken tarpeellisen aina  aloitussilmukan tekemisestä kaikkiin perusilmukoihin asti. Myös virkkauksen symbolit, lyhenteet ja sanasto on hyvä ottaa haltuun, sillä niiden avulla opit lukemaan käsityölehdistä ja verkosta löytyviä ohjeita. 

Valkoisia virkattuja neliöitä ja lankaa.
Suuremmatkin virkkaustyöt syntyvät ihan huomaamatta, kun niiden osat valmistuvat pikku hiljaa. Kuva: Pixabay

Mitä sitten on palavirkkaus? Nimensä mukaisesti siinä yhdistellään virkattuja paloja toisiinsa tai erilliselle pohjamateriaalille. Perussilmukoita eri tavoin ryhmittelemällä saadaan aikaiseksi erilaisia malleja. Olet varmasti kuullut isoäidin neliöistäSe on tunnetuin palavirkkauksen muoto, jota näkee hyvin usein torkkupeitoissa. Mihin muuhun virkattuja lappuja voisi käyttää? No vaikka mihin! Vain mielikuvitus on rajana. Yksinään ne toimivat vaikkapa lasinalusina ja muutama neliö lisää, niin voit yhdistää ne toisiinsa meikkipussiksi tai penaaliksi. Vai kertyikö neliöitä sittenkin useampi? Miten olisi huivi, rantakassi tai jopa se kuuluisa torkkupeitto pihakeinuun? 

Laajemmaksi pinnaksi yhdisteltävien palojen ei suinkaan tarvitse olla aina samanlaisia. Jos neliöiden virkkaus alkaa kyllästyttää, opettele seuraavaksi virkkaamaan afrikankukkia. Valitse väriksi mieleisiäsi kesäisiä sävyjä, kuten pastelleja tai raikkaan kirkkaita värejä ja voit virkata itsellesi kauniin hartiahuivin. Huivin pariksi voit valmistaa yhdessä illassa vielä pienen kukkaron, joka sekin on tehty afrikankukkia virkkaamalla. Täydennä virkattujen asusteiden tuoteperhettä vielä korvakoruilla ja herätät varmasti ihastusta tällä itsetehdyllä asukokonaisuudella.

Virkatuista afrikankukista syntyy vaikkapa ihania tabletteja juhannuskattaukseen. Kuva: Pirjo Sinervo/Punomo

Oletko muuten ikinä miettinyt, että vaikka torkkupeitto tai kesäkassi olisikin ollut jo käytössä, voi sitä silti uudistaa aina lisää. Voit valmistaa koristeeksi esimerkiksi krokotiilivirkkauksella tehtyjä kukkia, tällä ohjeella tehtyjä kukkasydämiä tai tällaisia värikkäitä kukkia ja kiinnitellä niitä sitten pitkin kesää valmiisiin töihin. Parasta kesän virkkaustöissä onkin ehkä se, että projektien ei tarvitse heti olla kokonaan valmiita. Miten ihana stressitön kässäkesä onkaan tiedossa!

Virkattu isoäidin neliöistä tehty peitto koristekukkat
Isoäidin neliöistä koottu peitto on koristeltu virkatuin kukkasin. Kuva: Pixabay.

 

Teksti: Johanna Ala-Nissilä /Punomo

 

 

 

 

 

 

 

 

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.