Etusivu » Tekstiilityön tekniikat » Neulonta » Neulonnan suunnittelu » Visuaalinen suunnittelu: miltä neule näyttää?

Visuaalinen suunnittelu: miltä neule näyttää?

Väripaletit, Colorlovers.com

MIELIKUVAT JYLLÄÄVÄT

Kun ideoi ja suunnittelee neuletyötä, mielessä pyörii ihan alusta alkaen erilaisia mielikuvia siitä, miltä tuleva neule saattaisi näyttää - ja nämä kuvat ovat useimmiten myös värillisiä!
Visuaalisen suunnittelun ydintä on pohtia miltä tuote näyttää, millainen se on ulkonäöltään. Ulkonäön osatekijät ovat muoto ja värit. Neuleiden suunnittelussa on lisäksi vaikuttamassa neuletekniikan asettamat mahdollisuudet ja rajoitukset: millä neuloksella toteutan työni? Millaisista osista tuote kootaan, jne.
Kun suunnittelijalle on selvinnyt, mikä tuotteesta tulee (vaate / asuste / sisustuselementti / jne.), on tuotteelle annettava perushahmo. Se tarkoittaa mm. sellaisten seikkojen kuin pituus ja leveys määrittely. Tuleeko esim. hihoista lyhyet vai pitkät?

MIELIKUVISTA KONKREETTISIKSI KUVIKSI

On monia tapoja joilla käsitöiden suunnittelija voi tehdä suunnitteluprosessia näkyväksi. Toinen piirtää, luonnostelee ja kirjoittaa kaikki ajatukset näkyville, versioita tulee satapäin. Toiselle taas sopii paremmin prosessointi 'oman pään sisällä' ja kun kuvia tulee paperille, alkaakin idea olla jo aika lailla valmis.
Piirtäminen ja luonnostelu on muototajun kehittymisen ja ideoiden ja ajatusten muistiin merkitsemisen kannalta kaikille hyväksi. Jos arastelet piirtämistä siksi, että olet mielestäsi huono piirtäjä, niin muista: piirtämistaito kehittyy piirtämällä!
Silloin, kun suunnitteluprosessissa on mukana myös ohjaaja tai opettaja tai suunnittelua tehdään ryhmässä, on tietysti tärkeää tehdä 'oikeasti' näkyviä kuvia. Ideoista voidaan keskustella ja niitä kommentoida, kun tiedetään mistä puhutaan.

lankoja-iso

Anna aikaa suunnittelulle!

Suunnittelu vaatii aikaa, eikä se aika mene hukkaan!

Älä takerru ensimmäiseen ideaan!
Voihan se ensimmäinen idea loppujen lopuksi ollakin se paras idea, mutta testaa se ensin kunnolla. Keksi ja kypsyttele muita vaihtoehtoja. Niitä löytyy aina. Puntaroi ideoiden paremmuutta ja sitä miltä ne mahtavatkaan näyttää kun aikaa kuluu. Idea joka tuntuu nyt äkkiseltään mitä upeimmalta saattaakin olla sitä vain hetkellisesti. Jos tuotteen toivoo olevan pitkäikäinen, tulee tietenkin suunnitelmankin olla riittävän ajaton.

Ideoinnissa ja suunnittelussa on järkeä ja paljon tunnetta, suunnitelmassa on myös paljon järkeä.

Suunnittelun tuloksena syntyy suunnitelma. Perussanakirjan mukaan suunnitelmaa seuraa suunnitelmallinen ts. järjestelmällinen, määrätietoinen ja järkiperäinen toiminta. Hyvä suunnitelma on luotettava käsikirjoitus, jonka kanssa pääsee työssä eteenpäin. Käsityöläiselle on toki sallittua suunnitelman muuttaminenkin työn kaikissa vaiheissa - mutta vain parempaan suuntaan!

luonnos

NEULEVAATTEET

Joustava neulos - yksinkertaiset muodot! Neulevaatteissa ja nimenomaan käsin neulotuissa vaatteissa, vaatteen 'se jokin' on materiaalissa, neuloksissa, omaperäisissä ideoissa ja käsityössä. Vaatteen rakenne saa olla yksinkertainen ja silti se sopii päälle ja näyttää hyvältä.
Neulomalla syntyy joustavaa neulosta eli neuloskangasta. Joustava neulos muotoutuu käyttäjänsä mukaan. Tästä johtuu, että esimerkiksi neulepuseron kappaleet saavat olla muodoltaan yksinkertaisia ja pelkistettyjä. Vaatteen istuvuutta ei tarvitse tehdä leikkaussaumoilla eikä muotolaskoksilla.
Halutessaan voi kylläkin neuloa vaatteen aivan täsmällisesti kolmiulotteiseen muotoonkin, aivan kuten neulesukissa tai -käsineissä on tapana tehdä. Muoto syntyy kavennuksilla ja levennyksillä.
Vaikka muoto saakin olla yksinkertainen, on kuitenkin tärkeää, että neuleen koko on oikea ja mittasuhteet käyttäjälleen edulliset. Muutamalla mittauksella ja neuletiheyslaskelmilla voi suunnitella ja mitoittaa neulevaatteita: puseroita, toppeja, takkeja, liivejä...

Tutustu neulevaatteen mitoittamiseen

NEULEASUSTEET

Sukkien, lapasten ja sormikkaiden täytyy olla muodoltaan kohdettaan vastaavia eli niiden täytyy sopia jalkaan tai käteen. Niinpä niiden muoto on monimutkaisempi ja tarkempi, kuin esim. neulepuseron. Onkin tavallista, että neulomisen avuksi otetaan vakiintunut ja hyväksi osoittautunut rakenneohje ja oma suunnittelu painottuu värityksen ja kuvioinnin ja neuletyyppien alueelle ja myös yksityiskohtiin, kuten esim. sukissa varren muodon ja pituuden ratkaisemiseen.

SISUSTUS- JA TAIDENEULEET

Mahdollisuudet hullujenkin ideoiden toteuttamiselle moninkertaistuvat, kun tekstiilin ei tarvitse sopia ylle tai jos se ei tule edes kulutukseen vaan ainoastaan silmäniloksi.

variympyra

Oma suunnittelutyylisi?

Kartoita omat suunnittelijan kriteerisi eli määrittele oma tyylisi. Rajaa pois kaikki sellainen, mitä et ainakaan arvosta tai oikeasti halua.

Onko sinulla sopivaa esikuvaa omalle suunnittelijatyylillesi?
Mieti tunnetko jonkun sellaisen henkilön, jonka tyyliä tai tyylitietoisuutta ihailet ja arvostat. Jos sellaisen löydät, voit aina valintatilanteissa kysyä mielessäsi tältä 'idoliltasi', minkä valinnan hän tekisi. Auttaa aika lailla karsimaan hetkellisiä hairahduksia!

Tee virtuaalisuunnitelmia!
Kaiken suunnittelun ei tarvitse johtaa tuotantoon. Tee siis virtuaalisuunnitelmia erilaisille, keksityille tai miksei oikeillekin, henkilöille tai heidän koteihinsa, työpaikoille, julkisiin tiloihin... Virtuaalisuunnitelmissa on kaiken lisäksi kaikki mahdollista: ei ole osaamis-, aika- tai rahaesteitä ja materiaalivalikoimakin on rajaton.

Teksti, kuvat ja julkaisu Pirjo Sinervo.

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Päivitetty 05/2024
Jaa somessa:
Punomo Logo

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Punomo Logo

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.