Johdanto neuloslajeihin

Neuloslajit ovat saaneet erilaisia nimityksiä

  • ulkonäön mukaan (esim. palmikkoneulos, pitsineulos)
  • värienkäytön mukaan (esim. kirjoneulos)kuvioinnin mukaan (esim. revontulineule)
  • työvälineen mukaan (esim. rullaneulonta)
  • alueen mukaan (esim. norjalaisneule, korsnäsin neule)

Tässä esitellään lyhyesti ns. vakiintuneet neuloslajien nimitykset:


Edestakaisneulos, engl. garter stitch
Edestakaisneuloksessa on vuorotellen oikeita ja nurjia silmukkarivejä. Edestakaisneuloksesta käytetään myös nimitystä ainaoikeinneulos, koska tasona neulottaessa sekä oikean että nurjan puolen kerrokset neulotaan oikein. Edestakaisneulos tunnetaan myös nimellä nurjaton neulos, koska se on molemmilta puolilta samannäköinen. Edestakaisneulos joustaa erityisesti korkeussuunnassa.


Joustinneulos, engl. rib knit
Joustinneuloksen kummallakin puolella on oikeiden ja nurjien silmukoiden muodostamia ketjuja pituussuunnassa. Joustinneulos joustaa hyvin leveyssuunnassa. Tämä johtuu siitä, että samalla kerroksella vuorottelevat nurjat ja oikeat silmukat. Kun halutaan leventää raitoja, neulotaan vastaavasti enemmän nurjia ja oikeita silmukoita peräkkäin. Joustinneulokset sopivat hyvin joustavuutta vaativiin kohtiin, kuten hihansuihin ym. vaatteiden reunoihin.


Poikkiraitainen joustinneulos, engl. welts
Poikkiraitaisessa joustinneuloksessa on vuorotellen oikeaan ja nurjaan neulokseen perustuvia raitoja. Sitä voidaan neuloa kahdella tavalla: (a) neulotaan vuorotellen esim. 3 kerrosta sileää nurjaa ja 3 kerrosta sileää oikeaa tai (b) neulotaan koko ajan oikein mutta välillä käännetään pyöröneule nurin päin niin, että oikealle puolelle syntyy nurjia silmukoita.


Sileä neulos, engl. single knit
Sileässä neuleessa näkyy toisella puolella vain oikeita silmukoita ja toisella puolella nurjia silmukoita. Tasoneuleena työskennellessä sileää neulosta saadaan neulomalla toisella puolella oikeita silmukoita ja toisella puolella nurjia silmukoita. pyöröneuleena työskennellessä neulotaan työtä kääntämättä koko ajan oikein. Sileälle neuleelle on tyypillistä se, että sen reunat rullautuvat.


Patentti- eli kertoneulos, engl. tuck knit, brioche stitch
Patenttineulosta neulotaan kuten 1 oikein 1 nurin -joustinneulosta, mutta joka toinen silmukka neulotaan kertosilmukkana. Kertosilmukka saadaan aikaiseksi joko (a) neulomalla edellisen kerroksen oikea silmukka puikolla olevan silmukan sijasta tai (b) nostamalla nurja silmukka langankierron kanssa neulomatta.


Jättöneulos, engl. slip knit
Jättöneulosta voidaan hyödyntää neulottaessa ns. vahvistettua neulosta sukan kantapäähän, jolloin joka toinen silmukka jätetään neulomatta joka toisella kerroksella (nurjalla tai oikealla kerroksella). Jättöneulosta voidaan neuloa joka kerroksellakin jos halutaan oikein tiivistä pintaa. Joissain yhteyksissä jättöneuloksesta käytetään myös nimityksiä lankajuoksuneulos tai kangasmainen neulos.


Mosaiikkineulos, engl. mosaic knitting
Mosaiikkikuvioinnissa käytetään vain yhtä väriä jokaisella kerroksella eli periaatteessa neulotaan raitoja. Kirjoneulosta muistuttava kuviointi saadaan aikaan (a) neulomalla puikolla olevan silmukan sijasta kerrosta tai kerroksia alempana oleva silmukka tai (b) jättämällä silmukoita neulomatta.


Palmikkoneulos, engl. cable stitch
Palmikoita saadaan aikaan silmukkaryhmien neulomisjärjestystä muuttamalla. Yhden tai kahden silmukan siirrot voi tehdä ilman apupuikkoa; kolmen tai useamman silmukan siirroissa kannattaa käyttää apupuikkoa. Palmikoiden neulomista varten tarkoitettu apupuikko (palmikkopuikko) on taivutettu keskeltä mutkalle, jolloin silmukat pysyvät paikoillaan. Varsinaisen palmikkopuikon tilalla voi käyttää esim. tavallista (paksua) puikkoa tai tulitikkua tai hammastikkua tai hiuspinniä.


Kohoraitaneulos, engl. transfer pattern stitches
Risteileviä kohoraitoja (engl. traveling stitches, bonds) saadaan aikaan silmukkaryhmien neulomisjärjestystä muuttamalla. Yhden tai kahden silmukan siirrot voi tehdä ilman apupuikkoa; kolmen tai useamman silmukan siirroissa kannattaa käyttää apupuikkoa. Ensimmäinen silmukkaryhmä siirretään apupuikolle odottamaan kunnes toinen silmukkaryhmä on neulottu.


Kohoneulos
Yhdenlainen kohoneulos muodostuu laskoksista, jotka jäävät työn nurjalle puolelle. Silmukat poimitaan työn oikealta puolelta muutamaa kerrosta alempaa ja neulotaan neuleen silmukoiden kanssa yhteen. Lyhyet säännöllisesti toistuvat laskokset voivat muodostaa kennomaisen pinnan, jolloin puhutaan myös (hunaja)kennokuvioista. Kennomaisia pintoja voidaan tehdä myös silmukoiden siirroilla.


Nyppyneulos, engl. bobbles, bulk stitches, blackberry stitches
Nyppyjä (pampuloita) voidaan tehdä neulonnan aikana esimerkiksi 1) langankiertojen avulla tai 2) neulomalla.


Kuvioneulos, engl. knit/purl patterns, texture stitches, stitch pattern, fisherman pattern
Kuvioneuleissa ryhmitellään oikeita ja nurjia silmukoita niin, että saadaan kuviopintaa. Monet kuviomallit ovat peräisin damastikudonnaisista, jotka myös perustuvat kahden erilaisen pinnan (oikean ja nurjan) vuorotteluun.


Kirjoneulos, engl. multi-coloured knitting, fairisle
Kirjoneulos muodostuu jatkuvista värikuvioista ts. jokin mallikerta toistuu koko työn leveyden. Jotta värikuviot näkyvät selkeinä oikealla puolella, kirjoneulos neulotaan sileänä neuloksena. Kirjoneuleessa käytetään vähintään kahta eriväristä lankaa. Kun toisella langalla neulotaan, toinen lanka kulkee työn takana muodostaen sinne lankajuoksuja.


Intarsianeulos, engl. intarsia knitting, tartan knitting Intarsianeuloksen kuviot ovat (a) yksittäisiä, jatkumattomia värikuvioita tai (b) erillisiä värialueita. Intarsianeuloksessa värilankoja ei kuljeteta nurjalla puolella eli nurjalle ei muodostu lankajuoksuja (toisinkuin jatkuvakuvioisessa kirjoneuloksessa). Tällöin kutakin värialuetta varten tarvitaan oma lankakerä ja kuvioiden rajalla langat kierretään toistensa ympäri jottei rajakohtaan tule reikää.


Helmet on pujotettu etukäteen neuleen langalle.
Helmet pujotetaan silmukkaan virkkuukoukulla.

Helmineulonta, engl. bead knitting, beaded knitting
Helmineulonnassa neulotaan helmiä työhön joko ryhminä tai koko neulepinnan ajan. Helmet pitää pujottaa lankaan ennen neulomista tai ne voi pujottaa neulemisen edistyessä virkkuukoulukalla silmukoihin.

(Helmineulos-kuvat letsknit.co.uk/blog/tutorial-working-with-beads)


Ryijyneulos, engl. fringe knitting
Ryijyneulosta kutsutaan myös turkisneulokseksi, lenkkineulokseksi ja hapsuneulokseksi. Nukkaneuloksessa neulotaan nukkasilmukoita tavallisiin silmukoihin.


Reikäneulos, verkkoneulos, pitsineulos, engl. lace pattern, openwork pattern
Reikäneuleet perustuvat lisäyksiin ja kavennuksiin. Neuleeseen saadaan reikiä tekemällä lisäykset langankiertoina. Jotta silmukkamäärä pysyisi samana, on tehtävä myös vähennyksiä. Reikäkerrosten väliin neulotaan yleensä välikerros ilman vähennyksiä ja lisäyksiä.


Pidennettyjen silmukoiden neulos, engl. drop stitch garter knitting
Pidennettyjä silmukoita neulotaan kiertämällä ylimääräinen langankierto tai langankiertoja puikolle silmukkaa neulottaessa. Langankierrot tiputetaan pois seuraavalla kerroksella. Väliin neulotaan muutama kerros ainaoikeinneulosta.


Konttineulos, engl. entrelac knitting, basket weave knitting
Konttineuloksen vinot ruudut neulotaan lisäämällä ja kaventamalla silmukoita joka toisella kerroksella.


Kaksinkertainen neulos eli onteloneulos, engl. double knitting, reversible knitting
Kaksinkertaisessa neuloksessa jokainen kerros neulotaan kahteen kertaan siten, että joka toinen silmukka neulotaan ja joka toinen jätetään neulomatta. Kuviollisessa kaksinkertaisessa neuleessa kuvioiden värijärjestys on päinvastainen neuleen toisella puolella.


Dominoneulos, engl. modular knitting, mitered squares, patchwork, domino knitting
Dominoneulosta tehdään osa, esim. neliö, kerrallaan. Kun neliö on valmis, poimitaan silmukat yhdeltä sivulta ja neulotaan uusi neliö.


Kuva Jane Thornley

Vapaa neulonta, engl. free form knitting
Vapaassa neulonnassa yhdistellään erilaisia muotoja, erilaisia tekniikoita hyvin vapaasti.


Katso Punomosta Neulokset ja mallineuleet


Jaa somessa:
Punomo Logo

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Punomo Logo

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.