Isoveli-sukkalanka on ollut tuotannossa varmaankin vuosia, mutta enpä ole koskaan siihen ennen tarttunut. Nyt suunnittelin sukat ja laadin myös ohjeen. Yllätyin iloisesti miten onnistuneet sukista tuli näinkin paksusta langasta! Varmaa on, ettei tämä ensituttavuus jää ainoaksi.

Isoveljen keräkoko on 100 g ja kerässä on 130 m, langan koostumus on 75% villa, 25% polyamidi ja puikkokokosuositus on peräti 5 - 6 mm (tiheys 15 s / 10 cm).
Kun kokeilin lankaa, valitsin kuitenkin ohuemmat 4,0 mm puikot, sillä haluan kestävät sukat ja kestävyyden yksi lähtökohta on tiivis neulos. Minun käsialallani neuletiheys 4,0 mm puikoilla on 2,2 s/cm (eli 22 s/10 cm).


Neuleohje koon 42-44 sukkiin

  • Lanka Novita Isoveli tai muu vastaavan paksuinen lanka, menekki käsialasta ja sukkien koosta riippuen 100 - 200 g
  • Sukkapuikot 4,0 mm, 5 kpl
  • Neuletiheys 2,2 s/cm (eli 22 s/10 cm)
  • Voit soveltaa ohjetta eri kokoisiin sukkiin, ks. sukkien kokotaulukosta mittoja

MALLINEULOS

Ainaoikeinneulos nostettujen silmukoiden raidoituksella

Kun tätä neulosta neulotaan suljettuna eli pyöröneuloksena, työssä ei ole ollenkaan nurjia kerroksia. Parittimat kerrokset neulotaan kokonaan oikein ja parillisilla toistetaan koko kerros tätä tätä: *3 nurin, nosta 1 silmukka nurin neulomatta (lankaa jää työn nurjalle)*.

Sukat neulotaan varresta varpaisiin suljettuna eli pyöröneuloksena.

Luo neljälle 4 mm:n sukkapuikolle jokaiselle 12 silmukkaa eli yhteensä 48 silmukkaa.

VARSI

- neulo 10 kerrosta (tai haluamasi pituus) mallineulosta

KANTALAPPU

- kantalapun keskikohdaksi pitää tulla neulosmallin nostettu silmukka työn keskitakaa eli kerroksen vaihtumiskohdalta
- ota kantalappuun yhteensä 23 silmukkaa eli kantalapun keskelle tulee nostettu silmukka + sen kummallekin puolelle symmetrisesti 11 silmukkaa
- neulo mallineulostakahdella puikolla edestakaisin (katso mallineuloskaaviota)
- nosta aina kerroksen 1. silmukka nurin neulomatta

Voit neuloa kantalapun myös sileänä neuloksena (katso kuvia).

KANTAPÄÄN KAVENTAMINEN KANTAPOHJASSA

Kun kantalappu on valmis, merkitsi kantapään kavennusten paikat, (kuvassa valkoiset silmukkamerkit) ja myös kantalapun keskikohta (oranssi merkki). Kuvassa ensimmäinen kavennuskerros on jo tehty 3 silmukan kavennuksia on korostettu sinisellä.

Kantapään kantapohjassa kavennukset tehdään kahtena säteenä. Jokaisessa kavennuskohdassa (piirroksessa punaiset täplät) työstä poistuu kaksi silmukkaa kun 3 silmukkaa neulotaan yhteen. Kavennukset tehdään aina työn oikealla puolella ja nurjan puolen kerrokset neulotaan nurin ilman kavennuksia. Nosta edelleen joka kerroksen 1. silmukka nurin neulomatta.

Kantapohjan kavennusten ohjekaavio:

SUKAN JALKATERÄ

Poimi kantalapun reunoilta silmukat ja jatka neulomista neljällä puikolla:

  • Aloita poimiminen siitä mihin kantapohjan kaventaminen päättyi. (Kuva1.)
  • Silmukoiden poimiminen on reunasilmukoiden neulomista oikein: lanka vedetään puikolle reunasilmukoiden reunojen alta. pidä työn oikea puoli itseesi päin vie puikko (1. puikko) jokaisen neulomatta nostetun silmukan molempien reunojen alta ja vedä työn langasta uusi silmukka.
  • Kun olet poiminut ensimmäisen reunan silmukat, neulo odottamassa olleiden 2. ja 3. puikon silmukat tavalliseen tapaan, poimi sitten kantalapun toisestakin reunasta silmukat seuraavalle puikolle (4. puikko).
  • Huom. poimi tarvittaessa lisäsilmukka 1. ja 2. puikon sekä 3. ja 4. puikon väleistä, jottei näihin kohtiin jää reikiä. Jatka neulomista suljettuna neuloksena.
Tässä paksulankasukka keskentekoisena.

KIILAKAVENNUKSET NILKASSA

JALKATERÄN SUORAOSA

Jatka neulomista, ilman kavennuksia ja lisäyksiä - suoraan - kunnes pikkuvarvas peittyy tai katso tarvittava pituus kokotaulukosta.

KÄRKIKAVENNUS

Kärkeen tulee nauhakavennus. Kavennuohje on kaaviona:


SUKKAOHJEET PUNOMOSSA

© 2023 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!