POHJOISTA KÄSITYÖKIELTÄ

KOOSTE KÄSITÖISTÄ SKANDINAVIASSA - PERINNETTÄ JA NYKYPÄIVÄÄ


Islannissa neuleiden valmistamiseen osallistuivat ennen sekä miehet että naiset: miehet karstasivat villan, naiset kehräsivät langan ja molemmat neuloivat. Lasten odotettiin neulovan viikossa kaksi paria lapasia ja palvelustyttöjen pitkävartiset sukat päivässä tai kaksi paitaa viikossa.

Neulotut sukat, lapaset ja käsineet olivat tärkeää vienti- ja kauppatavaraa jo 1600-luvulla. Myös vuokra maasta saatettiin maksaa neulotuilla sukilla.

Ensimmäiset säilyneet kirjalliset villapaitojen neuleohjeet ja mallikirjat ovat peräisin 1700- luvulta, jolloin paitoja neulottiin myös jo vientiin. Paidat olivat aluksi malliltaan yksinkertaisia, pienikuvioisia ja kaksivärisiä, samantyyppisiä kuin kalastajanpaidat esim. Norjassa.

Nykyiseen, Islannin villapaitana tunnettuun neuleeseen, kuuluu olennaisena osana pyöreä kaarroke, jossa on toistuva geometrinen kuviointi. Helmaa ja hihansuita kiertää kapea kuvioraita. Väreinä käytetään etupäässä lampaan villan eri värisävyjä: luonnonvalkoista, harmaata, mustaa ja ruskeaa.

VILLA

Islannin lammas elää ympäri vuoden ulkona tuulisessa, kylmässä ja kosteassa säässä. Vuosisatojen kuluessa sille on kehittynyt ainutlaatuinen "kaksoisturkki":

  • Pitkä ja karkea PÄÄLLYSVILLA, joka suojaa tuulelta ja kosteudelta
  • Pehmeä ja hieno ALUSVILLA, joka toimii eristeenä.

Tällainen turkki tavataan tiettävästi vain Islannin lampaalla. Kehrättäessä lankaan sekoitetaan sekä päällys- että alusvillaa, jolloin siitä saadaan erittäin lämmintä, kevyttä sekä sään- ja kulutuksenkestävää. Lanka kehrättiin ennen tiukkakierteiseksi, kuten muuallakin Euroopassa. 1920-luvulta alkaen neuleissa on käytetty LOPI nimellä tunnettua löyhäkierteistä lankaa.

Tarina kertoo, että vaimo neuloi kovalla kiireellä miehelleen kaulaliinan langasta, joka oli karstattu, mutta ei vielä kunnolla kehrätty. Lopputulos oli miellyttävän pehmeä ja lämmin. LOPI-lanka oli syntynyt.

PAITA NEULOTAAN PYÖRÖNEULEENA

  • Neulo etu- ja takakappale kainaloon asti.
  • Neulo hihat samoin, levennä niitä tasaisesti.
  • Päätä kainalon kohdalla muutama silmukka sekä etu- ja takakappaleelta että hihoista.
  • Yhdistä etu- ja takakappale sekä hihat toisiinsa.
  • Neulo kaarroke.

islantilainen-villapaita  lampakset  nelja_islantilaisvillapaitaa

333-islanninvillapaita  336-islanninvillapaita

341-islanninvillapaita  348-islanninvillapaita

Perinteistä islantilaista villapaitaa voi nykyaikaistaa lisäämällä siihen hupun ja vetoketjun sekä kaventamalla mallia.

326-islanninvillapaita-p  IMG_0612

IMG_0613


Muokattu 6/2016

© 2020 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!