OHJELMAN OSAT 
1.      Johdanto
2.      Historia
3.      Virikkeitä
4.      Materiaalit
5.      Työvälineet
6.      Tekniikat
7.      Työohjeita

OHJELMASSA ON VALTAISA MÄÄRÄ VIRKKAUSTIETOA
639 kuvatiedostoa
  71 videoleikettä
525 äänitiedostoa
satoja tekstiosioita

Virk@ta-OHJELMAN ALOITUSSIVU JA PÄÄVALIKKO
Aloitussivulla sinua tervehtii ohjelman sisällöstä vastaava, ruotsalainen tekstiiliopettaja Inger Degerfält.
Kun viet ohjelmassa kohdistimen pikkukuvien kohdalle, saat tietoa ohjelman eri osien sisällöstä. 
Johdannossa selviää mitä virkkaus on ja historiikki luo katsauksen virkkauksen historiaan kuvitetun esittelyn avulla.

VIRIKKEITÄ
Virikkeitä-osassa on 116 kuva-aukeamaa monenmoisista virkatuista töistä. Näet ne satunnaisjärjestyksessä sanallisilla kommenteilla varustettuina. Musiikki säestää esitystä.
Esityksen voi pysäyttää aina kun haluaa tutkia tarkemmin jotakin aihetta.  Nimensä mukaisesti virikkeet virittävät sinut virkkauksen maailmaan: mitä kaikkea oikein voikaan virkata ja omat ideasi alkavat elää...

TEKNIIKAT - Ohjelman ydin – uupumaton käsityönopettaja!
Oikea ammattilainen, käsityönopettaja, opettaa videoilla terävässä lähikuvassa! Rauhallisesti ja selkeästi.
Näet ja kuulet miten erilaisia silmukoita tehdään, miten virkkaustyö aloitetaan ja lopetetaan, miten osia yhdistetään ja miten väriä vaihdetaan.
Tämä opettaja on ihan väsymätön - kaiken saa toistona uudelleen, uudelleen, uudelleen...! Jos haluat, opit varmasti virkkaamaan, vaikket olisi koskenutkaan ennen virkkuukoukkuun! - Entä vasenkätiset? Kyllä onnistuu!

TYÖOHJEET 
Saat 22:n virkatun työn ohjeet. Ohjeita on sekä helpoista ja nopeista töistä että myös vaativammista ja suuritöisemmistä aiheista. 
Ohjeet on toteutettu vaihe vaiheelta tekstein, kuvin ja ääniselostuksin. Tietyt kohdat esitetään videoleikkeinä valokuvien sijasta. Ohjeita on helppo seurata ja niitä voi hyödyntää sellaisenaan tai omien töiden inspiraatiolähteinä.  
Ohjeet voi myös tulostaa paperille ohjelmalevyllä olevasta pdf-tiedostosta.

MATERIAALIT
Materiaalit osassa vastataan kysymyksiin: Mistä tavallisimmat tekstiilikuidut saadaan ja miten niistä tehdään lankaa? - Paljon upeita kuvia!
Kuvaesityksessä, jossa on selostus, käsitellään puuvilla-, pellava-, villa-, silkki- ja tekokuituja. Myös hoito-ohjetietoa on tarjolla.

TYÖVÄLINEET
Virkkuukoukku on ainoa tarvittava työväline!

ASENNUSOHJEITA>>

Ohjelma on tehty jo ennen Windows10:n aikaa, mutta se toimii edelleen hyvin myös WIN10-koneissa!Miten vasenkätiset voivat käyttää Virk@ta-ohjelmaa?

Virk@ta-OHJELMAN sisällöstä vastaava, ruotsalainen tekstiiliopettaja Inger Degerfält kertoo, että vasenkätisten huomioiminen on kyllä ollut koko ajan hänen tavoitteenaan. Onhan hän itse opettaessaan ollut tämän asian edessä ties kuinka usein. Kun ohjelman sisältöaineistoa kerättiin, ilmeni, että asiaa virkkauksen tiimoilta on todella paljon! Ohjelmaan sisältyy: 639 kuvatiedostoa, 71 videoleikettä, 525 äänitiedostoa ja satoja tekstiosioita. Tuosta suuresta aineiston määrästä seurasi tilaongelma. Kuva-, video- ja äänitiedostot ovat suuria... Vaikka CD-levylle mahtuu 600 Mt (megatavua) se ei kuitenkaan riittänyt kaikkeen, vaan jostain oli ryhdyttävä karsimaan. Käsityönopettajana Inger valitsi taloudellisesti ja käytännöllisesti: Otetaan käyttöön vanha hyvä konsti, jonka avulla oikeakätiset käsityönopettajat ovat kautta aikojen ratkaisseet ongelman opettaa vasenkätisesti. Peili!

Peili + tietokoneen näyttö = vasenkätisyys!

Peilaamalla kaikki on tarjolla myös vasenkätisille. Peili löytyy ihan varmaan lähes joka paikasta ja ellei löydy, semmoisen saa kaupasta aika halvalla!

VINKKI: Suurentava peili on todella oivallinen!

 

 


Virk@ta kuuluu ruotsalaisen Textila Ideateljénin eri käsityötekniikoita käsittelevästä tietokoneohjelmien sarjaan.
Suomennos: tekstiiliopettaja Pirjo Sinervo
Äänitykset suomeksi: Pirjo, Turkka ja Matilda Sinervo