Kirjoneulos muodostuu jatkuvista värikuvioista ts. jokin mallikerta toistuu koko työn leveyden. Jotta värikuviot näkyvät selkeinä oikealla puolella, kirjoneulos neulotaan sileänä neuloksena. Kirjoneuleessa käytetään vähintään kahta eriväristä lankaa. Kun toisella langalla neulotaan, toinen lanka kulkee työn takana muodostaen sinne lankajuoksuja.
Katso video kirjoneulostekniikasta
Oikeakätinen:
Vasenkätinen:
Kun neulot kirjoneulosta, voit pitää kaikki eriväriset langat etusormellasi aivan kuin yhdellä värillä neulottaessa ja otat sitten vain aina vuorossa olevaa lankaa sitä mukaa, kun kuvio etenee.
Varo etteivät lankajuoksut ala kiristää - tarkkailla tilannetta venyttämällä työtä leveyssuunnassa.
Kuvion pääväri paremmin esille lankadominanssilla
Pidä myös sormellasi langat koko ajan samassa järjestyksessä. Dominoiva eli kuviolanka kannattaa pitää aina lähempänä itseä, alempana sormella ja muu/muut värit lähempänä sormen päätä. Kun otat kuviolankaa aina muun/muiden lankojen alta, se tulee korostetummin esille valmiissa kuviopinnassa. Joka tapauksessa kannattaa huolehtia siitä että värit pysyvät työssä järjestyksessä - sillä saat kauniimman lopputuloksen.
Jotta työskentely olisi sujuvaa, kannattaa pitää myös vuorottelevien lankojen kerät järjestyksessä, ne kun kiertyvät helposti toisiinsa ja voivat mennä pahasti sotkuun.
Vinkki kahdella värillä neulomiseen:
Kirjoneulosta kahdella värillä neulottaessa langat voi ottaa etusormelle myös niin, että toinen väri kulkee yläkautta ja toinen alakautta.
Lankajuoksujen pituus?
Hyppy samalla värillä kuviosta toiseen ei saa olla kovin monen silmukan mittainen, jottei lankajuoksuista tulee hankalan pitkiä. Erilaisissa tekstiileissä lankajuoksujen pituuden yläraja on erilainen. Esim. sukissa jo lyhyetkin lankajuoksut voivat olla hankalia ja takertuvaisia sukkia jalkaan vedettäessä. Sen sijaan esimerkiksi neulepaidassa juoksut voivat olla pidempiä.
Lankajuoksut kuriin
Pitkiä lankajuoksuja voi kiinnittää joko jo neulomisvaiheessa lankoja toisiinsa kiertämällä, tai työn viimeistelyvaiheessa ompelemalla erillisellä langalla niitä kiinni silmukoihin pistoin, jotka eivät näy oikealle vaan kiinnittyvät vain neuloksen nurjan puolen lankoihin.
Kirjoneulosta sukkapuikoilla ja pyöröpuikoilla
Kirjoneuleen neulominen suljettuna neuleena on helpompaa ja
joutuisampaa kuin työskentely tasoneuleena.
Syynä tähän on se, että oikeanpuolen kerroksella lankojen vaihtaminen
väristä toiseen on aika lailla vaivattomampaa kuin nurjan puolen kerroksella.
Fair Isle -kirjoneuleet
ks. punomo.fi/kasityokulttuuri/alueittain/eurooppa/fair-isles-kirjoneuleet
Pilkkukirjoneulos. Suunnittelija ja tekijä: Auli Jäntti
Pilkkukirjoneuloksen rakenne:
Isot kirjoneuleet kannattaa neuloa pyöröpuikoilla.
Poroaihe sukan varressa. Suunnittelija ja tekijä: Minna Siivonen
Suurenna kuvaa ja laske montako silmukkaa poron sarvien etäisyys on toisistaan. Miten pitkä lankajuoksu siihen tuleekaan?
Jos haluat neuloa samanlaisia poroja, voit tehdä itsellesi ruutupaperille mallipiirroksen tämän kuvan mukaan! Kokeile tai tee ihan oma kuvioaihe!
Porokuviosukan varsi nurjalta katsottuna.
Suurenna, niin näet miten pitkät lankajuoksut on saatu kuriin lankoja toistensa ympäri kiertämällä.
- Suunnittele oma kirjoneulosaihe
- Suunnittele kirjoneulosmalli tietokoneella - ohje
- Kirjoneulelapasmalli Kurikasta
- Kirjoneuloslapasia Virosta
- Kaarrokeneulepaita - islantilaistyylinen villapaita - suunnittele ja tee itse
Tallenna
Päivitetty 6/2024Tallenna
Tallenna
Tallenna
Tallenna