SYNTEETTISET TEKOKUIDUT

AKRYYLI

Akryyli 10x

Akryyli on suoraa tasaista putkea, mutta sen pinta näyttää ihan siltä kuin se olisi täynnä pienenpientä roskaa.

Akryyli 40x

Erityisen hyvin "roskaisuuden" huomaa, kun akryylikuitua tarkastelee hieman isommalla suurennoksella. Se ei kuitenkaan vaikuta kuidun väriin, vaan paljaalla silmällä kuitu on kiiltävän valkoista.

POLYAMIDI

Polyamidi 10x

Polyamidi on synteettisesti valmistettua kuitua, joten se näyttää tasalaatuiselta ilman mitään erityispiirteitä.

Polyamidi 40x

Kun polyamidia katsoo lähempää, sen pinnassa huomaa pientä "röhelmää". Nämä polyamidikuidut ovat ilmateksturoidusta langasta ja käsittely on saattanut vaikuttaa kuitujen olemukseen.

MUUNTOKUIDUT

BAMBUVISKOOSI

Bambuviskoosi 10x

Bambuviskoosi on valmistettu ihan samalla tavoin kuin tavallinenkin viskoosi, jonka materiaalina on mitä tahansa selluloosakuitua, kuten eukalyptusta tai vaikka tuttua koivua. Näiden kuvien avulla haluamme osoittaa, ettei bambuviskoosi eroa tavallisesta mitenkään, ainakaan mikroskooppisella tasolla. Kuitu on tasalaatuista putkea, jossa erottuu pituussuuntaisia raitoja.

Bambuviskoosi 40x

Isommassa suurennoksessa huomaat, että raidat bambuviskoosin pinnassa ovat kuin isoja uurteita. Poikkileikkauskuvasta näkisimme, että kuitu on muodoltaan piparkakkumainen. Huomaathan, että koska viskoosi on teollisesti valmistettua kuitua, se on paksuudeltaan hyvin tasalaatuista. Samoin uurteet kuidun pinnassa jatkuvat.

VISKOOSI

Viskoosi 10x

Viskoosi, kuten yllä esitelty bambuviskoosi on tasalaatuista kuitua, jonka pinnassa on tasakokoisia pitkittäisiä uurteita.

Viskoosi 40x

Isommassa suurennoksessa viskoosin uurteet näkyvät tosi hyvin. Ihan samanlaiset kuin bambuviskoosissakin.

---------------------------------
Kuvat: Jenni Suomela
Kaikki kuitujen kuvat on otettu Motic:in BA210 valomikroskoopilla. Lyhenteet 10x tai 40x kuvien perässä kertoo, minkä kokoisella objektiivilla kuvat on otettu. Se ei suinkaan kerro suurennoksen koosta, sillä se riippuu ihan siitä, kuinka isoksi kuva avautuu näytölläsi.

PALAA MIKÄ KUITU? -ALOITUSSIVULLE

© 2022 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!