Etusivu » Punomon uutiset » Käsityökesä 2024

Käsityökesä 2024 on jo hyvässä vauhdissa. Tänä kesänä järjestetään paljon mielenkiintoisia käsityötapahtumia! Tarjoamme tässä katsauksen tapahtumiin, näyttelyihin sekä kesäkursseihin ympäri Suomen. Keski-Suomessa matkailijan ehdoton kohde on Suomen Käsityön museo Jyväskylässä. Museossa on esillä 13.10. saakka näyttely Naisten kansallispuku Kaukolasta - Puvun vaiheita vuosien varrelta. Pysyvinä näyttelyinä museossa on Käsityössä elämän tuntu sekä Komeasti juhlaan ja Aikamatka käsityöhön. Kesäkuussa 14.6. avataan muotitaiteilija Jukka Rintalan vuosikymmenien yli kulkevaa uraa juhlistava näyttely, jonka avaa valtioneuvos Riitta Uosukainen. Taiteiljan itsensä voi tavata la 15.6. klo 13-15 sekä 9.7. ko 16.30-17.45. Päivitettyä ohjelmaa voit kurkata täältä. Museon ikkunagalleriassa on esillä myös kuuden eri puolelta Suomea tulevan tekijän myyntinäyttely, jonka valikoimasta löytyy niin vaatteita ja asusteita kuin puisia ja lasisia tuotteita sekä erilaisia printtituotteita.

(Suomen käsityön museo, Jyväskylä - Jukka Rintala, Unelmien matkassa)

Museoissa tapahtuu ympäri Suomen

Muualla Suomessa museoissa tapahtuu myös kesän aikana. Tässä muutamia tärppejä, kattavan listauksen löydät museot.fi sivuston näyttelykalenterista. Härkälän kartanossa Somerolla on esillä Vanhaa Japania -näyttely, jossa esitellään samuraita, japanilaisia esineistöä ja puupiirroksia 28.6.-3.8. Lapinlahden Taidemuseo Eemilissä on tarjolla Halosen taiteilijasvun taidetta 31.12. saakka. Kemiönsaaressa taas voit tutustua käsitöihin talonpojan vuodenkierrossa Sagalundin museossa vuoden loppuun saakka. Käsityömuseo Millassa Paimiossa on esillä Kohti juhlia - kaavoista leningeiksi -menneiden vuosikymmenien käsintehdystä muodista elokuun loppuun saakka. Samassa museossa on esillä näyttely Arkista aherrusta, joka kertoo käsityön historiasta viimeisen sadan vuoden aikana. Johanna Gullichsenin tekstiileihin voit tutustua Heinolan kaupunginmuseon Kudottu kestämään -näyttelyssä syyskuun loppuun saakka. Sotamuseo Maneesissa Helsingissä on esillä sodan aikaisia puhdetöitä, TK-piirroksia sekä muuta sota-ajan taidetta. Raision museon Keramiikkabiennaalissa on esillä sekä taide- että käyttökeramiikkaa 25.8. asti. Valvillan tehdasmuseo Hyvinkäällä kertoo insinööri Ossian Donnerin vuonna 1892 perustaman villakehräämön lähes 100-vuotisesta historiasta Heinäkuun loppuun saakka. Hämeen linnassa nähdään palkitun tekstiilitaiteilija Raija Jokisen teoksia 20.10. saakka. Inarin Siidassa on esillä Aune kaarina Huhtamellan saamenkäsitöihin liittyvää elämäntyötä syyskuun loppuun saakka.  Kouvolassa Poikilo-museoissa on esillä Jenni Tieahon Pyörteitä ja virtauksia -suomalaiseen mytologiaan ja metsätarustoon liittyviä ympäristötaideteoksia ja installaatioita 1.9. asti. Helsingin Designmuseossa ja Arkkitehtuurimuseossa on esillä 26.4.2024–5.1.2025 FIX -Huolla ja korjaa -näyttely, jossa kiinnitetään huomiota esineiden ja rakennusten korjaamiseen, ympäristön huoltamiseen ja siivoamiseen sekä likaan ja kulumiseen liittyvään estetiikkaan. "Asioiden huoltaminen ja korjaaminen on aktiivista toimintaa, joka kertoo arvoistamme". Tiedekeskus/museo Arktikumissa Rovaniemellä on Seasons of Colours -näyttely (11.6.– 18.8.2024), jossa esitellään Colour4CRAFTS -tutkimushankkeen tuottamaa perinteistä käsityönä tehtyä luonnonvärjäystä sekä tutkimusta siitä, miten sen pohjalta voidaan kehittää innovatiivisia ja kestäviä ratkaisuja tulevaisuutta varten.

(Poikilo-museo, Kouvola. Jenni Tieaho - Pyörteitä ja virtauksia, )

Taitoliiton tarjontaa kesällä 2024

Taitoliitto järjestää erilaisia tapahtumia, kursseja ja leirejä. Murmuration-näyttelyssä Kalajoen kirjastossa 3.6.-26.7 yhdistyy suomalainen ja irlantilainen käsityötaito ja luovuus Taito Keski-Pohjanmaan Innocrafts -hankkeen seurauksena. Tuhannen tuohta -kesänäyttelyssä Salon taitokeskuksessa on esillä sastamalaisen Maija Nurmisen upeita tuohitöitä 6.6.-10.8. Knit in public day 8.6. Kokkolassa kutsuu neulomaan ja suraamaan villan tarinaa Lee Esselströmin seurassa. Lapuan kankureiden Kudottu matka -näyttely Kalevan Navetassa Seinäjoella 14.6.-28.9. kertoo Annalan perhee matkasta tekstiilien maailmassa. Samassa paikassa vietetään koko talon yhteistä kesäpäivää 14.6, jolloin Seinäjoen taitokeskus järjestää ilmaisen koripunontapajan. 14.-15.6. Oulussa järjestetään Käsityön ystävän viikonloppu, jossa tarjolla on erilaisia kursseja käsitöistä kiinnostuneille. Tuusulan Taiteidenyössä 9.8. voit osallistua jättikorin yhteispunontaan Kotorannanpuiston nurmikolla. Kalajoen taitokeskuksella järjestetään 16.-18.8. Jooga ja kädentaitoretriitti, joka yhdistää joogan, kädentaidon ja merellisen luonnon tuomaa voimaa arjen tueksi ja iloksi. Lapsille ja nuorille on tarjolla käsityötä ja muita nuorille tärkeitä asioita yhdistäviä leirejä ympäri Suomen. Näihin voit tutustua osoitteessa taito.fi.

(Murmuration näyttely Kalajoki. Kuva: Jeff Harvey)

Maakunnissa järjestetään monia käsityötapahtumia

Jos halajat ulkomaille, Tuuliadesign järjestää linja-automatkoja Tallinnan ja Pärnun kiehtoviin käsityökohteisiin kesäkuun lopussa sekä heinä-elokuun vaihteessa. Katso lisää täältä. Eri paikkakunnilla järjestetään tapahtumia, jossa myydään käsitöitä. Esimerkiksi Lohjalla on 16.6. Rantapäivä, jonka järjestäjänä toimii Tekevät kädet-yhdistys. Kauhavalla vietetään kädentaitoviikkoa 10.-16.6. Tarjolla on mm. puukkofestarit, jonne kutsutaan mukaan myös pehmeän kädentaidon osaajia. Hollolan keskiaikatapahtumassa 19.-21.7. myydään keskiajan henkeen sopivia tuotteita. Samoin Vihdin Wuosisatamarkkinoilla 24.8. markkinakojut kylänraitin varrella tarjoavat käsitöitä, vanhoja tuotteita, vanhan ajan tyyliin valmistettuja tuttteita sekä ruokaa ja musiikkia. Parhaiten löydät näitä kuntakohtaisia tapahtumia kunnan omien nettisivujen tapahtumat -osioiden kautta. Matkailijan kannattaa siis kurkata sinne. Tapahtumia löydät esim. myös Facebookin sivustolta "Käsityöläisten markkinat ja tapahtumat".

(Hollolan keskiaikatapahtuma)

Mitä jos menisit käsityökurssille?

Koulutuskeskukset järjestävät kesäkursseja eri teemoihin liittyen. Esimerkiksi JEDU Piippolan kesäkursseilla voit majoittua asuntolassa ja oppia valmistamaan esim. esim. palmikkomattoja, hartsikoruja ja koreja tekstiilimateriaalista. Kansalaisopistojen yhteisestä kurssihausta hakusanalla käsityö ja lukukausi kesä 2024 löydät eri opistojen tarjoamia käsityön kesäkursseja. Esimerkiksi Hämeenlinnan Aimokoululla on tarjolla Tsaarinpoppelit -kuvis- ja kässäleiri 7-12-vuotiaille. Leirille kesä aloitetaan historian-, käsityön- ja kuviksentäyteisellä seikkailulla. Voit käydä käsityökurssin myös verkossa! Käsityökekkerit -sivuston Veera Jussilalla on monia verkkokursseja, joita voi suorittaa ajasta ja paikasta riippumatta.

Yksityiset taiteilijatkin tarjoavat kesäkursseja, kuten keramiikkakursseja tarjoava Heidi Hietala Design & Art Lohjalla. Turun saaristossa Houtskarissa voi kesäkuun lopulla valmistaa itselleen uniikin voimakorun kivestä Sari laakson opastuksessa. Mikkelin Kenkäverossa on perinteiset käsityömarkkinat 4.-5.7. Tarjolla on myös mielenkiintoisia Mestarin pajassa -työpajakursseja eri käsityötekniikoista. Aittanäyttelyssä on esillä korinpunontataitoa Suomesta ja muualta maailmasta. Jos vietät kesän kotona, etkä pääse tapahtumiin tai kursseille, aina on mahdollista opetella jotain uutta Punomon sivustolla. Uudistetulta sivustolta löydät helpommin uusia ideoita ja ohjeita. Mitä jos katsoisit kesälomalla seminaaritallenteet, jotka jäivät katsomatta työkiireiden vuoksi keväällä? Voit opetella vaikka kierrätyspunontaa Annan Alarannan opastuksessa.

Jäikö meiltä joku tärkeä tapahtuma/näyttely/kurssi huomioimatta? Laita sähköpostia media@punomo.fi, niin päivitämme julkaisuun puuttuvat tiedot! Ihanaa kesää käsityötapahtumien parissa toivottaa Punomon porukka.

Punomo Logo

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Punomo Logo

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.