Opetussuunnitelman (2014) tavoitteista yksi on T8 - ohjata oppilaita taloudelliseen ajatteluun ja kehittämään valintoja, jotka edistävät kestävää elämäntapaa. Laaja-alaisina tavoittena tähän liittyvät L1 Ajattelu ja oppimaan oppiminen, L4 Monilukutaito sekä L7 Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen. Kestävä vaatetus on tärkeä osa kestävää elämäntapaa ja koskettaa jokaisen yläkoululaisen elämää.
"Perusopetuksen aikana muodostuu näkemys siitä, miksi opiskelu ja osallistuminen ovat tärkeitä, mitä kestävä elämäntapa merkitsee ja miten koulussa hankittua osaamista voi käyttää kestävän tulevaisuuden rakentamisessa."
Kestävä elämäntapa vaatetuksessa
Miten kestävää elämäntapaa voisi käydä läpi käsityön oppiaineessa? Seiskaluokalla kaikki oppilaat ovat käsityönopetuksen vaikutuspiirissä. Sillon on hyvä mahdollisuus käydä läpi sitä, mitä kestävyys tarkoittaa omassa vaatetuksessa. Monikaan seiskaluokkalainen ei välttämättä tiedosta, millainen on vaatteiden elinkaari, saatikka niiden ympäristövaikutukset. Vaatteen elinkaari käydään läpi tässä Punomon artikkelissa. Myös tekstiilien pesulaput ja niiden merkinnät on hyvä käydä läpi, jotta osaa tulkita, mitä niissä kerrotaan. Sen jälkeen on paremmat edellytykset tehdä hyviä valintoja vaatekaupassa. Pikamuoti koskettaa luultavasti monia yläkoululaisia, sitä on tarpeen käsitellä vaikkapa tämän Punomon materiaalin avulla.
Kokonaisuuden alkajaisiksi oppilaiden kanssa voisi tutkia omia vaatteita sekä keskustella siitä, mistä vaatteet on hankittu. Tärkeää on myös tutustua hoito-ohjemerkkien informaatioon. Seuraavassa vaiheessa voisi tutustua erilaisiin kuituihin ja niiden tuotantoon. Punomosta löytyy paljon materiaalia kuluttajatietoon, materiaalitietoon sekä kestävään käsityöhön liittyen. Punomossa on kattava kestävän käsityön opas, jonka voi ladata pdf:nä omalle koneelle. Tämä olisi hyvä jokaisen käsityönopettajan käydä läpi! Tekstiilien järkevää hoitoa voi opiskella vaikkapa täällä. Ginetex -kuitutaulukosta löytyy informaatiota eri kuiduista esimerkiksi harjoitustöitä varten.
Vaatteiden korjaaminen on osa kestävää vaatetusta. Käsityöaktivismi on kansalaisaktivismin muoto, jossa otetaan kantaa yhteiskunnallisiin asioihin. Käsityöaktivisimi! julkaisusta löydät vinkkejä ja inspiraatiota visible mending -tyyppiseen eli näkyvästi paikkaamiseen, joka on eräs käsityöaktivismin ilmentämismuoto.
Punomosta harjoitusmateriaalia kestävään vaatetukseen
Punomossa on myös saatavana tehtäviä, testejä ja harjoituksia aiheeseen liittyen. Jos materiaali ei aukea, kannattaa hankkia opetuslisenssi täältä.
Täydennettävä tehtävä tekstiilien hoito-ohjelmerkeistä
Vaatteesta jätteeksi -tehtäviä, joiden avulla pohditaan omaan kuluttamista vaatteiden suhteen