VAATTEEN VALINTA

Vaatteen valintaa on hyvä pohtia, koska se vaikuttaa merkittävästi vaatteen käyttöikään, sillä hyvin perustein valittu vaate on kauemmin käytössä kuin huonoin perustein valittu vaate. Vaatteen käyttötavoilla kuten oikeanlaisella pesulla on myös suuri merkitys vaatteen iän pidentämiseen. Kun vaate on sellaisenaan käyttökelvoton, se voidaan usein hyödyntää jollain uudella tavalla ennen kuin se joutuu jätteeksi.

  • Jos vaatteen elinkaaren pidentää kaksinkertaiseksi,
    - energiankulutus puolittuu.
    - myös vaatteen raaka-aineen määrä ja tuotetun jätteen määrä puolittuvat.
  • Vaatteen eliniän pidentäminen on myönteisempää ympäristölle kuin uusiokäyttö.
NAistenvaatekauppa. Painajainen. Kuva Liam de Burca / flickr.com

Vaikka ostotilanteessa vaate on jo valmis, on vaatteiden valinnalla merkittävä vaikutus vaatteiden elinkaareen.

Vaatteita ja asusteita ostettaessa olisi hyvä miettiä muun muassa seuraavia asioita:

  1. Miksi tuotteen ostaa ja onko sille tarvetta. Kannattaa muistaa, että etenkin harvemmin käytettäviä vaatteita - kuten juhlapukuja - voi myös vuokrata tai lainailla kavereiden kesken.
  2. Kestääkö vaate aikaa. Tykkäätkö vaatteesta vielä kuukauden kuluttua? Onko vaate vain hetken muoti-ilmiö, jota ei voikaan käyttää enää kuukauden tai vuoden kuluttua? Voiko vaatetta yhdistellä toisten vaatteiden ja asusteiden kanssa?
  3. Onko vaate laadukas. Millaisista materiaaleista se on tehty - akryylistä valmistetut neulepaidat harvoin kestävät siistin näköisinä muutamaa käyttökertaa pidempään. Osa vaatteista saattaa nuhjaantua jo kaupassa. Entä miten vaate on tehty - jos saumat repsottavat jo valmiiksi, vaate tuskin kestää käytössä kovin pitkään.
  4. Millaiset hoito-ohjeet vaatteelle on annettu. Jos vaate vaatii käsinpesun, tuleeko sinun pestyä vaatetta käsin tai pesukoneen käsinpesu -ohjelmalla? Jos vaatteelta on kielletty vesipesu, tuleeko sinulla pesetettyä sitä pesulassa? Oikeasta villasta valmistettujen vaatteiden etu on se, että niitä ei tarvitse pestä usein, vaan pelkkä tuuletus riittää.
  5. Miten vaate on tuotettu. Haluatko tukea halpatyövoiman käyttöä ja tuotteita, joilla on paljon negatiivisia vaikutuksia ympäristöön? Ympäristöystävällisten tai muuten eettisesti tuotettujen tuotteiden löytämistä helpottamaan on luotu erilaisia ympäristömerkkejä ja esimerkiksi reilun kaupan merkki.

Tärkeä näkökulma on, että vaatteiden ostajat voivat ostokäyttäytymisellään vaikuttaa siihen, millaisia vaatteita tehdään ja otetaan kauppoihin myytäväksi. Jos kukaan ei ostaisi halpoja, huonolaatuisia ja epäilyttävissä oloissa valmistettuja vaatteita, eivät kaupat niitä varmastikkaan myisi.

Linkkejä:

Kirjoja:

  • Brown, Sass. 2010. Eco Fashion. (englanniksi)
  • Black, Sandy. 2008. Eco-chic : the fashion paradox. (englanniksi)
  1. Valitse jokin yllä olevista Pixapay.comista ladatuista kuvista. Keksi lyhyt tarina siitä, millä perusteella kuvassa oleva henkilö on vaatteensa valinnut. Kerro myös, missä ja miten hän käyttää vaatteitaan ja mihin vaatteet lopulta päätyvät.
  2. Miksi ennen vaatteen ostamista kannattaa kurkata paitsi hinta, myös vaatteen materiaali- ja hoitotiedot? Katsotko itse niitä ikinä?
  3. Tutustu linkistän https://punomo.fi/pedagogiikka/tekstiilituotteiden-merkinnat/ löytyviin ympäristömerkkeihin. Missä olet nähnyt niitä käytettävän?

VAATTEEN HUOLTO JA HOITO

Katso video

Vaatteiden käyttötavoilla voidaan vaikuttaa niiden käyttöikään.

  1. Käytön jälkeen niitä olisi hyvä ainakin tuulettaa ja laittaa kaappiin puolikäyttöisten vaatteiden hyllylle.
  2. Vaatteiden likaannuttua ne tulisi pestä, jottei lika pääse pinttymään. Likaantumista voidaan kuitenkin estää käyttämällä joko suojavaatetusta tai kokonaan eri vaatteita likaisempia töitä tehdessä.
  3. Tärkeää on myös vaatteiden korjaaminen esimerkiksi pienen reiän tullessa tai napin irrotessa.

Vaatteita ei tulisi kuitenkaan pestä liian usein, sillä peseminen kuluttaa vaatetta, pesuainetta, energiaa ja lisää jätevesien määrää. Pesemisen yhteydessä olisi hyvä kiinnittää huomiota myös vaatteiden kuivaamiseen. Kuivattaako vaatteet sisällä vai ulkona pyykkinarulla, käyttääkö kuivaushuonetta tai kuivausrumpua.

Jotta osaisi hoitaa vaatteita oikein, olisi hyvä tuntea hiukan eri materiaalien ominaisuuksia. Esimerkiksi villaa ei tarvitse pestä usein, vaan sille riittää pelkkä tuuletus. Akryyli - jota usein villan lailla käytetään - sen sijaan vaatii pesua. Puuvilla taas vaatii usein hienopesua voimakkaampaa pesua puhdistuakseen.

Ennen vanhaan

Ennen vanhaan vaatteet on käytetty huolella loppuun. Kun vanhempien vaatteet ovat käyneet huonoiksi, on vaatteista jääneistä ehjistä kohdista tehty lapsille vaatteita. Vaatteet on myös paikattu useampaan kertaan - myös sukat, jos niitä on lainkaan ollut. Vielä tänäkin päivänä voitaisiin ottaa mallia vanhoista tavoista.

  • "Kun on paikka paikan päällä, niin on markka markan päällä."
  • "Paikattu vaate ei ole häpeä, rikkinäinen vaate on."

Katso esimerkiksi seuraavat linkit:

Voit myös kokeilla, löydätkö Museoviraston Suomen museoiden yhteisestä hakuportaalista omalta paikkakunnaltasi otettuja vanhoja valokuvia ihmisistä tai valokuvia vanhoista, museoon päätyneistä vaatteista. Huomioi se, onko kuvan vaate käytetty vai käyttämätön ja onko kyseessä juhla- vai arkivaate.

  • Mieti, miten kuvan vaatteet poikkeavat tällä hetkellä käytettävistä vaatteista.
  • Mitenhän niitä on hoidettu ja huollettu?
  • Kuinkahan pitkään niitä on käytetty?
  • Voisitkohan oppia jotain tuon ajan vaatteiden käytöstä?

Tehtäviä:

Kuvaparit Kirjoita ylös kussakin alla olevassa kuvaparissa näkyvän säilytys- tai huoltotavan hyviä ja huonoja puolia. Huomaa, että oikeita ja vääriä vastauksia ei välttämättä edes ole.



Pohdintatehtävä:

Kuinka sinä pesisit pyykkisi? Vertaa omaa käytäntöäsi kuvaan:

Linkit:

TUUNAUS ja MATERIAALIN UUDELLEENKÄYTTÖ

Vaatteen elinkaarta voi pidentää joko tuunaamalla/uudistamalla/muokkaamalla vaatetta tai tekemällä sen materiaalista jonkun uuden tuotteen kuten pöytäluutun, räsymaton tai vaikkapa tilkkupeiton. Toisaalta  jostakin käytetystä materiaalista - kuten pitsiverhosta tai vanhasta villapaidasta puretuista langoista - voi tehdä vaatteen, jolloin tekstiilin elinkaari pitenee.

Vaatteen eliniän pidentäminen on ympäristömyönteisempää kuin sen hyödyntäminen esimerkiksi polttoenergiana tai kierrätyskuituna (ks. kohta Vaate hyötykäyttöön tai jätteeksi). Vaatteen elinikää pidentämällä säästetään ainakin energiasta, raaka-aineesta ja syntyvän jätteen määrästä.

Uudelleenkäytössä täytyy kuitenkin huomioida, että jos vaatteen materiaali on alkujaankin huonolaatuinen - saumojen viereen tai muualle vaatteeseen tulee esimerkiksi reikiä - vaate tuskin kestää muussakaan käytössä. Räsymattoihin tosin pystyy hyödyntämään huonompilaatuisempiakin materiaaleja. Räsymattoja tekemällä jatkuu myös vanhan suomalainen perinnne.

Seuraavassa kuvassa on esimerkkinä räsymatto, jossa on käytetty kuteina pääosin itselle merkityksellisiä kuteita. Mattoon on leikattu omia, sisaruksilta, isovanhemmilta ja kavereilta saatuja vanhoja vaatteita. Jonkun kuteen on ystävä löytänyt kirpputorilta. Näin matto on tallettanut itseensä monia muistoja - se on paljon erityisempi kuin kaupasta ostettu tavallinen matto!

Tuunaamalla ja materiaaleja uudelleen käyttämällä säästää myös selvää rahaa. Kaikista matonkuteiksi tai muuhun kierrätykseen pääsevistä vaatteista kannattaa leikata ainakin napit ja hyväkuntoiset vetoketjut talteen. Niitä voi käyttää sitten jossain muussa käsityöprojektissa - tai myydä vaikka kirpputorilla.


Linkit:

Katso myös kirjat:

  • Bawden, Juliet. 2011. Eläköön paita! Kierrätä vanhat paidat - 30 luovaa ompeluideaa. Karkkila : Mäkelä
  • Lindén Ivarsson, Anna-Stina; Brieditis, Katarina; Evans, Katarina. 2006. Do Redo : kuinka villapaita paloitellaan. Helsinki : Schildt
  • Pyy, Outi. 2012. Trashion! Tee itse huippumuotisi. [Jyväskylä] : Atena, 2012

Tehtäviä:

  • Mitä muita vaatteen tai tekstiilin uusia käyttömahdollisuuksia keksit?
  • Suunnittele oma kierrätystuote jostakin helposti saatavissa olevasta materiaalista.

Lähteet:

  • Suojanen, Ulla. 1997. Vihreät tekstiilit. Helsinki : Yliopistopaino