Päähineet

Nuorten tyttöjen hiukset olivat  vapaina ja usein niitä sitoi vanne tai neitsyen kruunu, mutta joskus vapaille kiharoille oli asetettu pieni kolmikolkkainen tai sydämenmuotoinen hattu.

Kaikki vanhemmat naiset peittivät hiuksensa. Jos he olivat naimattomia, he usein olivat luostareissa ja käyttivät nunnanhuntua. Naineet naiset peittivät tarkoin hiuksensa sisälläkin tai poistivat ne ohimoilta, otsasta ja jopa niskasta ajamalla tai nyppimällä.

Hiukset kammattiin päätä kiertäväksi tiukaksi valkkimaiseksi kehäksi. Palmikoidut hiukset kierrettiin korvien ympärille. Kun hienot hunnut kiellettiin, keksivät naiset käyttää koristeellisia verkkoja ja niiden päällä eri kokoisia päähineitä ja kruunuja.

Erilaiset hilkat olivat molempien sukupuolten ja varsinkin lasten yleisiä päähineitä.

Tavallisten kansanmiesten käyttämästä häntähupusta kehittyi ylhäisön mielikuvituksellisesti aseteltuja koristeellisia päähineitä. Yleensä niissä oli rinkelimäinen reunus ja siihen pehmeästi laskostettu runsas pohja. Korkeakupuisen huopahatun takalieri käännettiin ylös. Sen etulieri suojasi lippamaisena kasvoja.

Keskiaikaiset päähineitä Pursisalmen koulussa Pietarsaaressa, 1999:

Keskiajan vaatetus:

 

© 2024 Tekijät ja Käsityö verkossa Ry

Punomo.fi:n opetus- ja kaupalliseen käyttöön vaaditaan lisenssi. Lue lisää!