Etusivu » Tekstiilityön tekniikat » Neulonta » Neuleohjeita, -ideoita » Puserot, takit yms » Kaarrokepaidan osat, laskelmat ja neulominen

Kaarrokepaidan osat, laskelmat ja neulominen

<<< PALAA KAARROKENEULEET-SIVUSTON ETUSIVULLE


Kaarrokepaidan juju ja hienous on siinä, että se neulotaan kokonaan pyörö- eli suljettuna neuloksena - saumoja ei tarvitse ommella, koska niitä ei paitaan tule! Neule tehdään pyöröpuikoilla ja hihoissa, ainakin kapeissa alaosissa, voi käyttää sukkapuikkoja (tai nekin voi neuloa pyöröpuikoilla ns. luuppaamalla).


TYÖJÄRJESTYS

Voit neuloa paidan alhaalta ylös, jolloin jokainen kappale aloitetaan alareunasta:
1. VARTALO-OSA ELI MIEHUSTA
2. – 3. HIHAT
4. KAARROKE

5. PÄÄNTIE / KAULUS
6. VIIMEISTELY

Sama rakenne syntyy myös, jos teetkin kaiken päinvastoin eli neulot koko paidan ylhäältä alas: aloitus pääntieltä, sitten kaarroke, jonka jatkoksi hihat ja vartalo-osa. Tässä ratkaisussa joudut kannattelemaan ja pyörittelemään suurempaa ja painavampaa kuin alhaalta ylös ratkaisussa.
Tässä keskitymme alhaalta ylös työjärjestykseen.


NEULOMISESTA

  • Neulo joustinosat 1,0 - 1,5 mm ohuemmilla puikoilla kuin sileä neulos, jotta joustimesta tulee napakampaa. Voit myös neuloa 1 o 1 n -joustimessa oikeat silmukat takareunasta eli kiertäen, jolloin saat lisää napakkuutta, jos haluat – kokeile ensin! Ks. Joustinneulos
  • Käytä merkitsemiseen langanpätkiä tai neulemerkkejä

1. VARTALO-OSA ELI MIEHUSTA

Vartalo-osa on paidan helpoin osa, sillä se on putki. Vartalo-osan ympärysmitta on onnistuneen koon a ja o. Ks. Kaarrokeneulepaidan suunnittelu - luo oma "islantilainen villapaita"

Vartalo-osa on useimmiten malliltaan suora alhaalta ylös kainaloihin asti eli siihen ei tule lisäyksiä eikä kavennuksia:

  1. selvitä tarvittava silmukkamäärä (tarvitset kokeilutilkun, josta saat neuletiheyden ja valmiin paidan vartalon ympärysmitan)
  2. luo helman silmukat
  3. neulo alareunaan joustinneulosta (tai muuta haluamaasi neulosta) haluamasi matka
  4. jatka sitten sileää eli neulo kaikki silmukat koko ajan oikein
  5. noudata nyt ohjetta tai suunnitelmaasi – mallissa voi olla kirjoneulosta myös helmassa tai muualla vartalo-osassa
Vartalo-osan helmassa on joustinta ja sileän neuloksesen alussa myös kirjoneuloskuvio.
Valmiiksi neulottu paidan vartalo-osa. Silmukat on siirretty pyöröpuikoilta langalle odottamaan hihojen valmistumista ja kaarrokkeen aloitusta.

Jatka neulomista, kunnes työn pituus helmasta yläreunaan on sopiva eli yläreuna riittää lähelle kainaloita. Sovita paitaa tai jos se ei ole mahdollista noudata valitsemaasi mitoitusta.

Jätä lopuksi silmukat odottamaan. Voit siirtää ne apulangalle.


2. HIHAT

Hihat, kuten vartalo-osakin, ovat putket. Ne levenevät lisäyksillä työn edetessä, niin että ranteeseen ja hihan yläreunaan saadaan sopiva ympärysmitta. Piirrä avuksesi hihan kuva ja tee siihen muistiinpanot ja laskelmat.

  1. laske ranteeseen ja hihan yläreunaan tarvittavat silmukkamäärät neuletiheyden ja valmiin hihan cm-mittojen avulla
  2. määrittele hihan pituus hihansuusta kainalon korkeudelle senttimetreinä ja jos haluat voit laskea myös tarvittavan kerrosmäärän neuletiheyden avulla (krs/cm)
  3. luo sukkapuikoille (ohuemmat puikot) ranteeseen tuleva silmukkamäärä
  4. neulo joustinneulosta (tai muuta haluamaasi neulosta) haluamasi matka
  5. jatka paksummilla puikoilla, neulo oikeaa
  6. merkitse krs:n alkukohta
  7. jos haluat hihan levenevän heti joustimen jälkeen, tee ensimmäisellä sileän neuleen kerroksella tasavälein haluamasi määrä lisäyksiä (esim. 8 s)
  8. neulo ensimmäiset välikerrokset ja sitten lisäyskerros
  9. neulo taas *välikerrokset ja sitten lisäyskerros*
  10. toista *välikerrokset ja sitten lisäyskerros* kunnes hihassa on yläreunaan tarvittava silmukkamäärä
  11. neulo sitten ilman lisäyksiä kunnes hihan kokonaispituus on oikea
  12. jätä silmukat odottamaan

Neulo toinen samanlainen hiha.


3. KAARROKE

Kaarroke, ja varsinkin sen yläosa, muistuttaa geometrian termein ilmaistuna kalotin vaippaa eli se on likimain samanmuotoinen kuin osa pallopintaa. Kaarrokkeen koon määräävät alareunan (= paidan kainalon kohdalta) ja yläreunan (paidan pääntien) ympärysmitat sekä kaarrokkeen korkeus, joka on yhtä kuin kainalon kohdan ja pääntien etäisyys toisistaan.

ISTUVUUDEN KANNALTA KAARROKE ON PAIDAN TÄRKEIN OSA

Kaarrokkeen tulee olla riittävän väljä ja oikean muotoinen, niin ettei paita kiristä kainaloista, hihojen yläosista tai hartioista. Kaarrokkeen muoto syntyy kavennuksilla ja niiden oikeanlaisella sijoittelulla voidaan kaarrokkeesta neuloa istuva juuri kyseisen paidan käyttäjän hartiamuodoille – leveämmille/kapeammille, korkeammille/matalammille suoremmille/loivemmille ja lihaksikkaammille/laihemmille.

Kaarrokkeen alareunan silmukkamäärä määräytyy yhteenlaskettujen vartalo-osan ja hihojen silmukkamäärien mukaan sekä tulevan kirjoneuloksen silmukkamäärän tasajaollisuuden mukaan, niin että kuvio jatkuu ehjänä kerrokselta toiselle.
Piirrokseen on merkitty punaisella silmukkamääristä vähennettävät kainalonkohtiin jäävät silmukat, jotka siirretään langalle (tai silmukkahakaneulalle tms.) odottamaan. Kaarrokkeeseen tulevat silmukkaosuudet ovat kuvassa sinisellä.
Hihat ja vartalo-osa on yhdistetty ja karrokkeen alaosaan on neulottu suora osa (kaikilla kerroksilla yhtä monta silmukkaa) ennen ensimmäistä kavennuskerrosta. Kainaloiden silmukat on apulangoilla odottamassa eli kainaloissa on vielä aukot. Neulemerkit ovat osoittamassa takakeskikohtaa ja kuviossa kerroksen vaihtumiskohtaa.

Kaarrokkeesta lisää erillisellä sivulla:
Kaarrokepaidan kaarroke ja pääntien muotoileminen lyhennetyin kerroksin - suunnittelu ja toteutus >>


5. PÄÄNTIE / KAULUS

Kaarroke päättyy pääntielle kun paita neulotaan alhaalta ylös. Pääntien voi viimeisteillä monella tapaa:

  • ei mitään reunusta vain silmukoiden päätösreuna
  • joustinneulereunus, yksikertainen tai kaksinkerroin kiinnitetty
  • putkineulosreunus
  • rullautuva reunus sileällä neuloksella
  • pystykaulus - suunnittele korkeus ja valitse neulos
  • kaulus: pystykaulus, laakaulus, savupiippukaulus jne.
  • huppu
  • Ks. Neuleen pääntieratkaisuja

6. VIIMEISTELY

Kainalonkohtien sulkeminen

  • kainaloihin jätetyt silmukat voi silmukoida yhteen
  • hyvä ja suositeltava tapa, jolla saa myös lisää kestävyyttä kainaloon, on päättää aukon reunojen silmukat työn nurjalta yhteen. Ks. Kolmella puikolla päättäminen

Langanpäiden päättäminen

Neuleen sileyttäminen, avaa ohje

Neuleen pehmentäminen etikkakylvyllä
Jos neule / neulelanka on karheaa tai jäykkää voit kastella sen ja jättää muutamaksi minuutiksi etikkavesikylpyyn. Lisää viileään veteen vain loraus etikkaa, jottei siitä jää hajua vaatteeseen. Kastuminen ja etikka poistavat silmukoista niihin lulleen jännityksen - ne asettuvat luonnollisesti paikoilleen. Etikka pehmentää kuituja ja myös pörhistää niitä ja tuntu pehmenee.
Etikkakäsittelyn lopuksi toimi kuten Neuleen sileyttäminen - ohjeessa neuvotaan.


LINKKEJÄ

Päivitetty 05/2024
Jaa somessa:
Punomo Logo

Kirjaudu Punomoon

Ei vielä Punomo tiliä? Rekisteröidy alla

Punomo Logo

Anna palautetta

Käyttäjiemme palaute auttaa Punomon kehittämisessä. Anna palautetta alla.