« ETUSIVU • KINNASNEULATEKNIIKAN PYÖREÄ ALOITUS

Pyöreä aloitus

Pipon tai pyöreäkärkisen kintaan alku

Esiteltäessä pyöreää aloitusta käytetään tässä yksinkertaista Lundin pistoa, jossa on yksi silmukka peukalolla ja peukalon takaa poimitaan yksi silmukka suoraan neulalle. Aloitettaessa monimutkaisempaa pistoa pyöreällä aloituksella peukalolle täytyy ensin luoda useampi silmukka, ennen kuin silmukoita lähdetään tekemään aloituslenkkiin (vaiheessa 3).

1. Laita lanka neulan silmään. Kierrä langan loppupää sormien ympärille niin, että neulalta tuleva lanka roikkuu peukalon yli. Sormien ympärillä oleva lankalenkki on aloituslenkki, jonka ympärille ensimmäisen kerroksen silmukat luodaan.
2. Aseta peukalo risteyskohdan päälle ja työnnä neula käden ympärillä olevan langan ali. Kiristä ensimmäinen silmukka peukalolle.
3. Toinen silmukka luodaan laittamalla neula läpi aloitussilmukasta ja peukalon vartta peukalolla olevan silmukan sekä peukalon yli roikkuvan langan ali. Kiristä toinenkin silmukka peukalolle ja pudota samalla edellinen silmukka peukalolta peukalon taakse.
4. Voit nyt tiputtaa aloituslenkin sormien ympäriltä, kuten kuvassa. Peukalolla on yksi silmukka ja peukalon takana on toinen.
5. Pistä neula aloituslenkistä itsestä poispäin ja peukalon takana olevasta silmukasta etukautta.
6. Pistä neula peukalolla olevan silmukan ja peukalon yli roikkuvan langan ali. Tiputa vanha silmukka peukalolta ja kiristä uusi peukalolle.
7. Toista vaiheita 5 ja 6 ja tee aloituslenkkiin 10-15 silmukkaa riippuen langan paksuudesta.
Huom! Tässä vaiheessa voit  vielä vetää aloituslenkin irti ja lähteä tekemään tylppäkärkistä työtä.
8. Kiristä vetämällä langan päästä. Ensimmäinen kerros on neulottu. Katso kerroksien tekeminen.

Tämän aloitustavan opin Laura Hämäriltä, mutta samantapainen aloitus on esitelty myös esimerkiksi Helga Steffensenin kirjassa Nålebinding.