« ETUSIVU • KINNASNEULATEKNIIKAN VAJANNON ALOITUS

Vajannon aloitus

Tässä esimerkissä aloitetaan ”suomeksi” tehtävää neulosta, eli pistotyyppiä, jossa on kaksi silmukkaa peukalolla ja peukalon takaa poimitaan kaksi silmukkaa. Tällä aloituksella voi aloittaa myös muita pistotyyppejä. Tällä aloitustavalla syntyy silmukkaketjua, jonka ympärille voidaan neuloa uusia kerroksia (spiraalimaisesti) tai josta alkaen voidaan alkaa neuloa edestakaista tasomaista neulosta.

1.  Laita lanka neulan silmään. Taita langan loppupää kaksinkerroin ja taitekohdasta uudestaan kaksinkerroin niin, että syntyy kaksi silmukkaa.
2. Työnnä neula kummastakin silmukasta ja kiristä ne neulalle.
3. Aseta vasemman käden peukalo silmukoiden alapuolelle. Langan pää jää kämmenen sisään ja neulalta tuleva lanka roikkuu peukalon yli. Työnnä neula silmukoiden läpi, niin että ensimmäinen silmukka kiristyy peukalolle.
4. Peukalolla on nyt yksi silmukka ja peukalon takana kaksi pikkusilmukkaa. Neulalta tuleva lanka roikkuu peukalon yli.
5. Työnnä neula ensimmäisestä pikkusilmukasta ja peukalolla olevan silmukan ja peukalon yli roikkuvan langan ali, kuten kuvassa, ja kiristä toinen silmukka peukalolle. Työnnä neula sitten toisesta pikku-silmukasta ja peukalolla olevan silmukan ja langan ali.
Tiputa ylin silmukka peukalolta.
6. Olet nyt luonut kaikki suomeksi neulomiseen tarvittavat silmukat. Jos teet monimutkaisempaa neulosta, luo lisää silmukoita.
7. Suomeksi neulottaessa jatkossa poimitaan aina peukalon takaa juuri peukalolta tiputettu silmukka, sekä yksi pikkusilmukka peukalon takaa.
8. Neula työnnetään peukalolla olevien silmukoiden ja langan ali ja työntäessä peukalolla oleva ylin silmukka tiputetaan. Näin jatkamalla syntyy silmukkaketjua. Katso seuraavien kerroksien tekeminen.

Tämän aloitustavan opin Krista Vajannon kinnasneulavideoista.