« ETUSIVU • KINNASNEULATEKNIIKKA: LOPETUS JA VIIMEISTELY

Lopetus

Kinnasneulatyö lopetetaan viimeisellä kerroksella pienentämällä viimeisiä silmukoita. Aloita lopetus kiristämällä muutama silmukka aivan peukalon kärkeen, jätä sitten peukalo pois ja lopulta kiristä viimeiset silmukat aivan pieniksi. Alla vasemmalla olevassa kuvassa paksusta langasta neulotun pipon lopetuskohta. Lopetuskohdalla vois myös leikitellä. Työn lopussa voi esimerkiksi neuloa irtonaista silmukkaketjua ja muotoilla siitä vaikkapa kukan, kuten alla oikealla olevassa kuvassa.

 


Valmiin työn viimeistely

  • Langan päät pujotellaan neuloksen sisään huomaamattomasti
  • Tuotteen voi viimeistellä virkatulla reunuksella, kuten naisen korvaläppäpipossa
  • Täysvillaisen tuotteen voi halutessaan vanuttaa tai huovuttaa (ks. alla)
  • Tuotteen voi koristella kirjomalla (ks. alla)

Huovutus tarkoittaa villaisen tuotteen kevyttä muokkaamista saippuan ja lämpimän veden avulla niin, että villakuidut tarttuvat toisiinsa ja pinnan rakenne muuttuu, mutta tuotteen koko ei muutu.

Vanutus tarkoittaa villatuotteen muokkaamista saippuan ja lämpimän veden kanssa niin, että tuote kutistuu. Vanutuksen voi tehdä myös pesukoneessa. Käsin vanutettaessa tuotetta puristellaan, hakataan, heitellään tai vaikkapa hangataan pyykkilautaa vasten. Vanutettavaa tuotetta neulottaessa täytyy ottaa huomioon kutistuminen ja neuloa tuote hieman suuremmaksi. Lähde: Mentu, T., Mikkelä, T. & Paakkunainen, U. 2005 Huopakirja

Kirjonta on perinteisesti erottanut juhlakintaat arki– tai työkintaista. Hienoja ruotsalaisia kirjottuja neulakintaita löytyy esimerkiksi Eva Anderssonin kirjasta Nålbindning—Historiskt och modernt i Stockholms län. Kirjontapistoja ja ideoita löytyy esimerkiksi Punomon Kirjonta-sivuilta.

Muutama moderni kirjonta-idea: