Kesälomalla isommat puukäsityöt voivat jäädä tauolle, mutta puuta ei kannata kokonaan unohtaa kesälläkään. Puu tuottaa mielihyvää sekä kasvina että materiaalina. Se koetaan miellyttäväksi sekä katsoa että koskettaa. Tutkimusten mukaan puuta koskettamalla voi maadoittua, rauhoittua, tuntea olevansa kuin osa luontoa. Pienet puukäsityöt ovat hyvä keino luoda kokonaisvaltaista hyvinvointia.
Ihminen kokee puun kaltaisekseen
Ihminen kokee puun kaltaisekseen olioksi, joka kasvaa, kuluu ja lopulta maatuu (Pallasmaa, 1987, s. 23). Puu materiaalina eroaa synteettisistä materiaaleista luonnollisen lämpönsä, tekstuurien vaihtelun sekä arvokkaan vanhenemisen kautta. Puu kertoo myös ihmisen kädentaidoista ja historiasta sukupolvelta toiselle siirtyneiden esineiden kautta (Pallasmaa, 1987, s. 23) Sen on todettu myös edistävän tervehtymistä, vähentävän stressiä sekä parantavan mielialaa. Lisäksi puulla voidaan vaikuttaa positiivisesti sisäilman laatuun sekä akustiikkaan. Puu on myös antibakteerinen materiaali, joka ehkäisee mikrobien kasvua. Lue lisää mm. puun sisäilmavaikutuksista Puuinfon sivuilta.
Lähde: Pallasmaa, J. (1987) teoksessa Jäämeri, H., Pallasmaa, J., Sarajas-Korte, S. (1987) Puun kieli: puu Suomen veistotaiteessa, muotoilussa ja arkkitehtuurissa. Suomen rakennustaiteen museo.
Puu luonnonmateriaalina tukee hyvinvointia myös osana sisustusta
Puun käytöllä sisustamisessa voidaan tukea hyvinvointia. Oletko kuullut biofiilisestä sisustamisesta? Biofiilinen sisustaminen tuo luonnon hyvinvointivaikutukset sisätiloihin. Sen avulla voidaan simuloida luonnosta tuttuja kokemuksia ja luoda näin tiloja, jotka tukevat terveyttä ja hyvinvointia. Biofiilisen suunnittelun avulla voidaan tuoda luonnon positiivisia vaikutuksia myös urbaaniin arkeen. Voit lukea lisää biofiilisestä sisustamisesta täältä: Kellert, S. & Calabrese, E. 2015. The Practice of Biophilic Design
Pienillä puutöillä iloa kesään
Pienet puutyöt ovat hyvä tapa ottaa hyöty puun hyvinvointivaikutuksista kesälomalla. Samalla voit toteuttaa luovuuttasi ja opetella jotain uutta. Punomon sivuilta löydät ohjeita myös puutöiden tekemiseen. Vasta-alkajana voit aloittaa vaikka kaarnaveneen veistämisestä. Kokeneempi tekijä voi nikkaroida pienen näppärän retkituolin kesän piknikkejä varten. Hyönteishotelli on myös helppo jokaisen toteutettavissa oleva projekti, jossa voi ottaa avuksi myös lapsia sahaamaan ja etsimään materiaaleja hotellia varten. Hyönteishotelli tarjoaa eri hyönteisille paikan yöpyä, pesiä tai talvehtia. Hyönteishotelleja hyödynnetään pölyttäjähyönteisten houkuttelemiseksi hedelmäpuihin ja marjapensaisiin. Teknisen työn opettaja voi tutustua Varsinais-Suomen tekniset opettajat ry:n tekemään opetusmateriaaliin, josta löytyy mm. käytännöllinen tulostettava käsityövihko seiskaluokkalaisille.
Muista Punomon kesäkisa!
Ethän ole unohtamut Punomon kesäkisaa? Kisaan voi osallistua vielä parin viikon ajan Punomon Instagramissa, Facebookissa tai lähettämällä kuvan unelmien kesähatustaan sähköpostilla media@punomo.fi. Millainen olisi muuten puusta tehty kesähattu?! Olethan jo lukenut Punomon vinkit Suomen käsityökesään?
Muista siis koskettaa puuta! Ihania loppukesän päiviä toivottaa Punomon porukka