« ETUSIVU • KINNASNEULATEKNIIKKA: HISTORIAA |
||
Mitä on kinnasneulatekniikka?
Kinnasneulatekniikka kuuluu ”knottless netting” -neuleperheeseen, eli solmuttomien verkkojen ryhmään. Kinnasneulatekniikan on epäilty kehittyneen pykäpisto-ompelusta. Solmuttomia verkkoja on valmistettu paleoliittiselta ajalta saakka, mutta kinnasneulatekniikan ikää on vaikea arvioida. Keskiajalla nopeammat työskentelytavat, puikoilla neulominen ja virkkaus, alkoivat syrjäyttää neulalla neulomista. Suomessa neulakinnasperinne eli vielä 1960 –luvullakin, mutta nykyään tekniikan osaajat ovat harvassa.
Kinnasneulatekniikka tunnetaan monissa maissa, ja se on kehittynyt eri alueilla erilaiseksi. Erilaisia kinnasneulatekniikoita tunnetaan siis useita. Työotteita on useita, aloitustapoja on monenlaisia ja erilaisia pistoja on valtava määrä.
Neulakinnasperinne Suomessa
Suomessa neulakinnasperinne on ollut vahva etenkin Karjalan ja Savon alueella, mutta myös Länsi-Suomessa ja Pohjanmaalla on osattu neuloa neulalla. Neulakintaita on arvostettu niiden lämpimyyden, pehmeyden ja joustavuuden vuoksi ja niitä on pidetty erityisesti hevos– ja metsätöissä, joissa väljäsuiset kintaat on ollut helppo heittää kädestä tarpeen vaatiessa.
Kun kinnasneulatekniikka vielä siirtyi äidiltä tyttärelle, tytärten kuului morsiameksi päästessään osata tekniikka, sillä neulakintaat kuuluivat ”morsiamen antivaatteisiin”. Ainakin Savossa neulakintaita tehtiin miehille joululahjaksi, jolloin kintaat olivat ensimmäisen talven ajan pyhäkintaina, ja sen jälkeen työkintaina. Miehillä saattoi myös olla kahdet kintaat—yhdet hienot, kirjomalla koristellut kirkkokintaat, sekä toiset, arkisemmat työkintaat. Lisää kirjonnoista sivulta Lopetus & viimeistely. Alla kahdet vanhat, perinteiset kirjotut kintaat.
Neulalla neulominen nykypäivänä
Kiinnostus neulalla neulomista kohtaan on kasvanut lähivuosina ja nykyään useat käsityöyrittäjät ja jotkut kansalaisopistotkin tarjoavat kinnasneulatekniikan opetusta. Neulalla neulomisen monet mahdollisuudet on huomattu, ja harrastajat valmistavat tekniikalla muitakin tuotteita kuin neulakintaita.
Suomeksi on tehty melko vähän oppimateriaalia neulalla neulomisen opiskeluun. Kinnasneulatekniikkaa opetteleva voi kokea vaikeaksi sen, että eri lähteistä löytyvät ohjeet ovat niin erilaisia. Kaikissa ohjeissa ei esimerkiksi neuvota työotetta ollenkaan. Työote, jossa silmukat kiristetään peukalolle, on aloittelijalle helpoin oppia. Aluksi voi olla helpointa opetella tekniikkaa videoiden kautta, jolloin selviää työskentelyn idea ja rytmi. Kun oppii yhden tavan tehdä kinnasneulatekniikkaa, on muitakin tapoja helpompi ymmärtää ja oppia.
Mistä löytää tietoa neulalla neulomisesta?
- Internetistä suomenkielisiä sivuja löytää hakusanoilla neulakinnas, kinnasneula, kinnasompelu
- Ulkomaisia sivuja löytää hakusanoilla nålbinding, nålbindning, nålebinding, naalbinding, needlebinding jne.
- Kirja ja linkkilista